De griepepidemie is officieel in het land, dat stelt het wetenschappelijk instituut Sciensano. Buiten voor mensen die het risico lopen ernstige complicaties te krijgen, zoals zwangere vrouwen, ouderen of mensen met een verzwakt immuunsysteem, raden artsen aan om te rusten en de symptomen letterlijk uit te zieken.
Lees ook: Is warm water met citroen echt zo gezond?
Die symptomen kunnen onder andere bestaan uit hoofdpijn, koorts, een verstopte of loopneus, en vaak ook keelpijn en hoest. Tegen dat laatste kan je natuurlijk hoesttabletten of -siroop nemen, maar artsen raden ook allemaal een specifiek huis-, tuin- en keukenmiddeltje aan dat effectief werkt. Je ontdekt het hieronder.
Hoest tegengaan met zout water
Hoesten is een natuurlijke manier om de luchtpijp, keel en longen schoon te maken. Door te hoesten haal je daar slijm, stof en vuil weg.
Aan de binnenkant van de luchtpijp en longen zit slijmvlies. Dit is huid met een laagje slijm en eronder liggen zenuwen. Als het slijmvlies beschadigd is, worden deze zenuwen sneller geprikkeld waardoor je hoest. Het slijmvlies gaat vaak ook meer slijm aanmaken, waardoor je nog meer gaat hoesten.
Wat volgens artsen kan helpen is vaak gorgelen met zout water om dik slijm te helpen losmaken en irriterende stofjes zoals virussen, allergenen en bacteriën uit je keel te verwijderen. Het heeft als extra voordeel dat een te veel aan vocht uit ontstoken weefsels wordt gehaald en in plaats daarvan bedekt wordt met water.
Meng ongeveer een halve theelepel zout in een vol glas lauw tot warm water. Spoel het eerst een tiental seconden door je mond en laat het dan gorgelen aan de achterkant van je keel voor je het uitspuwt. Je kan alle soorten zout die je in huis hebt hiervoor gebruiken.
Voeg eventueel honing toe
Honing toevoegen aan de zoutoplossing, of aan een kop warme thee, heeft een vergelijkbaar kalmerend effect. Het gaat de geïrriteerde weefsels immers ook kalmeren door ze te omhullen.
In een studie kregen kinderen van 1 tot 5 jaar met infecties van de bovenste luchtwegen tot 2 theelepels (10 milliliter) honing voor het slapen gaan. De honing leek het nachtelijke hoesten te verminderen en de slaap te verbeteren.
In de studie bleek honing zelfs even effectief te zijn als een algemeen hoestonderdrukkend ingrediënt, dextromethorfan, in de gebruikelijke vrij verkrijgbare doses. Aangezien honing en zout goedkoop en overal verkrijgbaar zijn, is het volgens ons alleszins het proberen waard.
Belangrijke kanttekening: geef geen honing aan kinderen van minder dan 1 jaar. Honing kan namelijk sporen van Clostridium botulinum bevatten en de darmflora van een zuigeling is niet bestand tegen de bacterie. Als deze zich vermenigvuldigt, kan het een gifstof produceren die kinderbotulisme (een zeldzame vorm van voedselvergiftiging, nvdr) veroorzaakt.
Lees ook: Waarom we vaak plots ziek worden op vakantie.