De jaren 80 zijn terug & meer trouwtrends in 2023
© Shutterstock, Getty Images, MCB

De jaren 80 zijn terug & meer trouwtrends in 2023

Leestijd: 3 min

Daar komt de bruid... Maar welke jurk trekt ze dit jaar aan of voor welke kleur kiest ze in haar thema? House of Weddings voorspelt de trouwtrends. 

/

De trouwkleuren van het jaar: Digital Lavender en Viva Magenta

Volgens internationale trendvoorspeller WGSN en kleurencodesysteem Coloro is dé kleur van 2023 Digital Lavender. Zoals in 2022 is het een lichtpaarse kleur, die toen ‘Very Peri’ genoemd werd. De vrolijke en zachte lavendeltoon, zorgt voor een rustig en sereen gevoel.

Maar daarnaast zien we ook felle en opvallende blauwe kleuren veel terugkomen. Kleurschakeringen van blauw en lavendel zullen in 2023 een populaire keuze zijn voor de jurken van de bruidsmeisjes of voor de outfit van de bruidegom. Volgens het internationale kleureninstituut Pantone is de kleur van 2023 dan weer Viva Magenta. De rebelse, rijke en warme rode kleur gekend onder de Pantone-code 18-1750 heeft als doel de natuur te vieren en een krachtig gevoel te creëren.

Lees ook: Agenda’s en planners voor een productief 2023

/

80’s

De typische details van jurken in de jaren 80, zoals volle rokken, pofmouwen en grote strikken, worden in 2023 op een elegante en stijlvolle manier opnieuw in trouwjurken verwerkt. Dit resulteert in een traditionele maar toch speelse look. Ook veren en ruffles (ruches) zijn helemaal terug. Maar ook het ‘trouwpak’ voor de bruid blijft winnen aan populariteit, net zoals minimalistische trouwjurken.

Beide trends kunnen gecombineerd worden in een minimalistische trouwjurk met opvallende details, zoals losse mouwen, een diep uitgesneden (rug)decolleté of parels. Die laatste duiken trouwens steeds vaker op, als afwerking van trouwjurken of accessoires zoals juwelen of schoenen.

/

Duurzaamheid

Koppels kijken steeds vaker naar eco-friendly of duurzame oplossingen. Denk aan lokale en seizoensgebonden catering en bloemen, en een bewuste keuze voor lokale bruidsmode- en juweelontwerp(st)ers. Maar ook duurzame trouwbedankjes, zoals zaden en plantjes.

Bruiden kiezen om deze reden ook meer en meer frequent voor trouwjurken die ook na het feest nog kunnen gedragen worden. De jurk bestaat dan bijvoorbeeld uit twee delen, perfect om het bovenstuk en/of de rok nog eens uit de kast te halen voor een passende gelegenheid. Een groeiende interesse is er ook voor online tools, die het wedding plannen makkelijker maken.

/

Kleinere groepen en creatieve formules

Ook in 2023 sluimert het effect van de coronapandemie na op de gastenlijsten van koppels. Bruidsparen willen steeds vaker hun speciale dag doorbrengen met een kleinere groep dichte familie en vrienden. Daarbij voelen ze zich vrijer om kennissen of plus ones uit hun gastenlijst te schrappen.

/

Kwaliteit over kwantiteit

Sommige koppels die een meer selecte groep uitnodigen doen dit daarentegen niét vanuit spaarzaamheid, maar net om de aanwezige genodigden extra in de watten te leggen met topkwaliteit. Onder het motto “More is more”, willen koppels hun gasten tijdens hun huwelijksfeest trakteren op een intense beleving en unieke ervaring. Ze kiezen voor een prachtige locatie, topcatering – met of zonder showcooking, meer en indrukwekkender entertainment zoals grotere musicale acts om er een onvergetelijk feest van te maken.

Ook het ‘trouwweekend’ stijgt in populariteit, met meerdere activiteiten verspreid over een heel weekend. Denk aan een pre party de avond voor de trouw, en een gezellige brunch de ochtend erna. Een feestzaal met overnachtingsmogelijkheden is dan de perfecte locatie.

/

Boeketten

Pinterest Trends geeft aan dat de vraag naar ‘petite’ boeketjes voor de bruid en bruidsmeisjes gevoelig stijgt: bruidsboeketten worden kleiner, fijner en subtieler. Ook de bloemstukjes op de tafels zijn eerder minimalistisch. Strakke en subtiele tafels worden aangevuld met grote decoratieve stukken in de feestzaal of feesttent, zoals een bloemenboog.

/

De ‘eerste blik’ wordt steeds vaker expliciet in scène gezet, gecapteerd en gekoesterd. Zo herbeleeft het koppel dit prachtige moment jaren later nog geregeld. De first look is dat magische moment waarop ze elkaar voor het eerst te zien krijgen, nog vóór de plechtigheid. Deze intieme aangelegenheid voor het bruidspaar wordt vaak bijgewoond door de dichtste familie en vrienden, en is één van de favoriete momenten voor de professionele trouwfoto- en videograaf.

/

Tropische elopements, destination weddings en honeymoons

Wat tijdens covid even niet meer kon… Destination weddings nemen in 2023 opnieuw toe in aantal; liefst trekt het koppel naar een heerlijk exotische locatie met hun – eerder beperkte – gevolg, voor een tropisch huwelijk op een ver strand.

Ook elopements blijven in 2023 aan populariteit winnen. Bij een elopement trek je er als bruidspaar stiekem tussenuit, om te trouwen tijdens een intieme plechtigheid met jullie tweetjes. Je kan eventueel wel je dichtste familie of vrienden betrekken, samen naar het buitenland reizend, om ter plaatse jullie grote verrassing te onthullen.

Lees ook: Recept: zo maak je zelf een gemakkelijke Driekoningentaart

Margo Verhasselt De artikels van >

Heeft nooit iets met geometrische vormen gehad tot ze naar de Brusselse binnenstad verhuisde en maakt nu meer reclame voor de hoofdstad dan pakweg de toeristische dienst. Zegt verdomd veel 'it is what it is' voor iemand die niet echt een idee heeft van wat ze doet, tenzij op het gebied van lifestyletrends dan. Altijd te vinden voor een vroege apero met een gezellige babbel op een nog toffer terras.

Tags: Relaties, Trouwen.