De invloed van alcohol op jouw seksleven
© Unsplash

De invloed van alcohol op jouw seksleven

Door Mélanie Hennebique  & Margo Verhasselt
Leestijd: 1 min

Een date gaat vaak wat vlotter bij een glaasje wijn, en ook na een avondje uit is het niet ongewoon dat we al sneller met iemand in bed duiken dan nuchter. Maar welk effect heeft alcohol écht op ons seksleven? 

/

Terwijl onderzoek al heeft aangetoond dat een maand lang stoppen met alcohol drinken positieve effecten heeft op de geestelijke en lichamelijke gezondheid, van gewichtsverlies tot innerlijke rust, zoals het in verslavingen gespecialiseerde Institut Adios aangeeft, heeft het ook een effect op ons seksleven.

Lees ook: 5 onmisbare beauty-apps

/

De invloed van alcohol op het zenuwstelsel en het hormonale systeem

Om te begrijpen hoe stoppen met alcohol de intieme ervaring verbetert, moeten we kijken naar de effecten van alcohol op het menselijk lichaam in dergelijke situaties. “Alcohol is een zwaar middel voor het centrale zenuwstelsel dat zowel korte- als langetermijneffecten heeft op de seksuele functie”, vertelt Dr. Babak Ashrafi, een huisarts gespecialiseerd in seksuele gezondheid, aan HuffPost. De expert wijst erop dat ethanol “de coördinatie, het beoordelingsvermogen en de reactietijd verandert, waardoor het voor mannen moeilijk wordt om een erectie te krijgen en te behouden”.

Voor vrouwen kan vaak alcohol drinken vaginale droogheid verhogen, ongemak veroorzaken tijdens het vrijen en zelfs het libido verlagen. “Hoewel alcohol in eerste instantie het seksuele verlangen verhoogt, vermindert overmatige consumptie het libido en de opwinding over een langere periode”, waarschuwt de arts.

In detail: ethanol vermindert de productie van testosteron en groeihormoon en verhoogt de concentratie oestrogeen, wat de kwaliteit van het sperma van een man kan beïnvloeden. Het is ook een bedreiging voor het orgasme: overmatig alcoholgebruik beïnvloedt de productie van oxytocine, een hormoon dat direct betrokken is bij het mechanisme van het mannelijke en vrouwelijke orgasme.

/

Van zelfvertrouwen tot angst, de paradox onder in het glas

Toch geniet deze drank een goede reputatie bij mensen die behoefte hebben aan ontspanning. Als een bonusnectar wordt alcohol gezien als een manier om het zelfvertrouwen in bepaalde situaties op te krikken. Studies hebben aangetoond dat alcohol slechts een tijdelijke oplossing is voor zo’n probleem en eerder het zelfvertrouwen vermindert. Er ligt een echte paradox onder aan het glas: drinken stimuleert ook stress op de lange termijn. Omgekeerd kan “stoppen met alcohol emotionele en psychologische problemen zoals angst en depressie verminderen”, zegt Dr. Babak Ashrafi.

Dit artikel verscheen oorspronkelijk eerst op Marie Claire France

Lees ook: DJ Desiree Rsa: “Festivals kunnen een plaats zijn waar iedereen gevierd wordt”

Margo Verhasselt De artikels van >

Heeft nooit iets met geometrische vormen gehad tot ze naar de Brusselse binnenstad verhuisde en maakt nu meer reclame voor de hoofdstad dan pakweg de toeristische dienst. Zegt verdomd veel 'it is what it is' voor iemand die niet echt een idee heeft van wat ze doet, tenzij op het gebied van lifestyletrends dan. Altijd te vinden voor een vroege apero met een gezellige babbel op een nog toffer terras.

Tags: Alcohol, Seks.