De Lady Dior tas zag het levenslicht in 1995. Toen hij in 1996 bij Prinses Diana aan de arm gespot werd, was hij op slag beroemd. Zijn typerende ‘cannage’ stiksels, ronde handvaten en zilveren of gouden hanger maken hem tijdloos elegant en tegelijkertijd heel herkenbaar. Toch is de iconische tas ook voor interpretatie vatbaar.
Daarom nodigde Dior vorig jaar een handvol kunstenaars uit om elk hun eigen versie van de Dior Lady te ontwerpen. Omdat het Dior Lady Art project toen zo’n succes was, breit het modehuis nu een vervolg aan het verhaal.
Dior vroeg ditmaal 10 gevierde kunstenaars van overal ter wereld en met verschillende achtergronden de tas te herinterpreteren. Dankzij de safoir-faire van het modehuis hadden de kunstenaars de vrijheid om hun unieke visies te vertalen naar de handtas.
Één van die kunstenaars is Jack Pierson, een Amerikaanse multimedia artiest die alledaagse dingen steeds weet te transformeren tot iets nieuws. Pierson ontwierp twee Lady Dior tassen gebaseerd op enkele van zijn tekeningen. Dit had hij te vertellen over zijn samenwerking met Dior:
Je maakt gebruik van verschillende media. Is er een onderliggende stijl die al je werk met elkaar verbindt?
“Als er al een onderliggende stijl zou zijn dan is het dat ik steeds vanuit mijn gevoel vertrek. Ik hoop dat omdat ik uit mezelf vertrek dat er een verband is tussen mijn werk. Maar ik ben niet zeker of dat zo is.”
Wat is jouw grootste bron van inspiratie?
“Mijn grootste bron van inspiratie is een verlangen om schoonheid te creëren en om mijn waarheden te communiceren.”
Wat sprak je aan in de samenwerking met Dior?
“Wie zou de kans om met Dior te werken niet grijpen? Het is een modehuis dat verder gaat dan zijn eigen erfenis. Het maakt deel uit van de geschiedenis.”
Is er een specifiek idee dat je wou overbrengen met je Lady Dior tas?
“Ik koos ervoor gebruik te maken van tekeningen die ik in Parijs maakte voor een tentoonstelling in de Thaddaeus Ropac Galerij. Ik bracht mijn dagen door met fietsen en genieten van Parijs en ’s nachts werkte ik aan die tekeningen. Het voelde alsof die tekeningen direct voortkwamen uit de creativiteit die ik overdag ervoer. Ik denk dat ik daarom met zwart en wit heb gewerkt. Zo is er een tas voor overdag en één voor ’s nachts.”
Wat er iets dat je verraste in het proces van je creatieve visie omzetten naar een tas?
“De grootste verrassing van de samenwerking was de bekwaamheid van de ontwerpers om alles mogelijk te maken! Ik ben iemand die enkel doet wat ik zelf kan doen. Aan mijn werk komt nooit veel ‘fabricatie’ te pas. Zien hoe mijn potlood-en-papiercreaties gemaakt in een kleine hotelkamer door ambachtsmannen getransformeerd werden tot luxe-items was ongelooflijk. Wat meer kan iemand die inspiratie zoekt in het dagelijkse leven nog wensen?”
Benieuwd naar de creaties van de andere kunstenaars? Vind ze allemaal in onderstaande galerij: