Op zo’n 600 km van Brussel ligt Fontevraud genesteld langs een meanderende Loire. Deze historische site strekt zich uit over dertien hectare en verenigt een indrukwekkend verleden met hedendaagse cultuur, gastronomie en design. Zelfs in een streek die bekend staat om haar kastelen, springt Fontevraud eruit.

Overdag lijkt het domein zo uit een sprookje geplukt, bij valavond krijgt het iets mysterieus. Wat meteen opvalt: de grootsheid, maar ook de stilte.

Fontevraud: een bestemming die alle zintuigen prikkelt

Imposant en innemend. Het zijn beiden adjectieven die teniet doen aan de grandeur van het domein, waarvan bepaalde delen dateren uit de 12de eeuw. Maar naast een onschatbare historische waarde, beschikt Fontevraud ook over hedendaagse troeven, wat het tot de uitgelezen bestemming maakt voor liefhebbers van cultuur, kunst, gastronomie

De abdij

Laten we beginnen bij het begin. Wie Fontevraud bezoekt, kan niet om de geschiedenis van de site heen. Een korte introductie.

De abdij van Fontevraud

Digital Diaries / Tessa De Ridder

De koninklijke abdij van Fontevraud werd in 1101 gesticht als een dubbele kloostergemeenschap waar zowel mannen als vrouwen leefden. Deze stonden – bijzonder genoeg – onder leiding van een vrouw, de abdis. Door haar nauwe band met het huis Plantagenêt groeide Fontevraud uit tot een religieus én politiek machtscentrum.

Eleanor van Aquitanië, een van de invloedrijkste vrouwen uit de middeleeuwen en koningin van zowel Frankrijk als Engeland, heeft in de abdij haar laatste rustplaats samen met haar man Hendrik II en zoon Richard Leeuwenhart.

Van geliefde kloosterstad tot gevreesde gevangenis

Eeuwen later, onder Napoleon, kreeg de abdij achter een nieuwe functie: ze werd omgevormd tot gevangenis. En niet zomaar één. Tot 1963 stond Fontevraud bekend als een van de meest gevreesde gevangenissen van Frankrijk.
Deze sloot haar deuren in x wanneer de transofrmatie tot cultureel centrum werd ingezet. Vandaag omschrijft Fontevraud zich als een Centre Culturel de Rencontre, waar erfgoed, hedendaagse kunst, gastronomie en ontmoeting centraal staan.

Het hotel

Wie Fontevraud écht wil beleven, kan er ook blijven overnachten.

In de voormalige priorij Saint-Lazare, waar ooit de kloosterzusters woonden, bevindt zich vandaag een viersterrenhotel met een Clef Michelin-label. De kamers zijn ingericht met veel respect voor de geschiedenis van het gebouw. Verwacht geen overdaad, maar een doordachte mix van sobere luxe, zachte materialen en op maat gemaakt designmeubilair dat subtiel verwijst naar de kloosterarchitectuur.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by (@fontevraud)

Rust en eenvoud

Het interieur werd ontworpen door Patrick Jouin en Sanjit Manku, die de architecturale kracht van het gebouw wisten te behouden én te vertalen naar een eigentijdse gastvrijheid. Hier slaap je in stilte, in eenvoud en comfort. Je wandelt ‘s avonds langs lege kloostergangen en ontwaakt bij het eerste licht in een domein dat nog slaapt.

Het restaurant

Pal naast het hotel bevindt zich het restaurant L’Ermitage, dat door de Michelingids niet alleen met een ‘gewone’ maar ook met een groene ster werd bekroond.

Restaurant L'Ermitage

Digital Diaries / Tessa De Ridder

Aan het roer staat chef Thibaut Ruggeri. Deze biedt bij L’Ermitage een culinaire ervaring aan die perfect aansluit bij de bijna duizend jaar oude geschiedenis van de plek. “Wanneer je door Fontevraud wandelt, voel je iets, je wordt geraakt – en die ervaring moet tot op het bord doorwerken. Geen opgeklopt gedoe, geen overdaad, geen show. Hier voed je zowel je lichaam als je geest”, aldus Ruggeri.

Een menu dat de maancycli volgt

Zijn signatuurmenu kreeg de naam ‘Menu Lune’ en is ook geïnspireerd door de maan, een persoonlijke fascinatie van chef Ruggeri: “De maan verplaatst twee keer per dag de oceanen, bepaalt al 3,7 miljard jaar het ritme van het leven, en toch staan we nog maar aan het begin van onze kennis over haar. Er valt nog zoveel – of bijna alles – te ontdekken.”

Die maancycli bepalen ook de kaart, legt Ruggeri uit: “Het meest zichtbare effect is dat ons menu elke nieuwe maan verandert, dus ongeveer om de 29,5 dagen. Daarnaast passen we de ingrediënten dagelijks aan op wat op dat moment oogstklaar is in onze moestuin of geleverd wordt door onze producenten. De verschillende ritmes van de maan hebben geleid tot een manier van werken bij landbouwers en veetelers: de biodynamie. Die houdt in dat je je werk afstemt op de stand van de hemellichamen.”

Geen opzichtige keuken, maar wel een verfijnde

Maar ook de omgeving beïnvloedt het tafelmoment: “We bevinden ons op een plek met een ontzettend rijke geschiedenis. Toch keren er telkens weer een paar vaste thema’s terug: spiritualiteit, nederigheid en introspectie. Die vertalen we in onze keuken. Het is geen opzichtige keuken, maar wel een verfijnde. Ze oogt eenvoudig, maar vraagt veel techniek. En vooral: het moet lekker zijn. Want dat blijft de essentie van koken.”

Het museum

De laatste nieuwe toevoeging aan de site van Fontevraud is het museum, dat in 2021 haar deuren opende. Het Musée d’Art Moderne is ondergebracht in de voormalige Fannerie en huist de collectie van kunstverzamelaars Martine en Léon Cligman. Deze omvat meer dan 800 werken: schilderijen, tekeningen, beelden, antiek en niet-Europese kunst uit Afrika, Azië en zowel Noord- als Zuid-Amerika.

Musée d’Art Moderne van Fontevraud

Digital Diaries / Tessa De Ridder

Musée d’Art Moderne van Fontevraud standbeelden en schilderij

Digital Diaries / Tessa De Ridder

Maar wat het museum écht bijzonder maakt, is de presentatie door Directrice en curatrice Dominique Gagneux. Geen strikte chronologie, maar een subjectieve opstelling die de werken groepeert op basis van hun vorm, materiaal of de emotie die ze oproepen. Zo tref je er bijvoorbeeld een Egyptisch mummieportret aan naast een schilderij van Van Dongen, of een Sumeroverste tegenover een werk van Marinot. De scenografie, ontworpen door Constance Guisset, ondersteunt dat idee. Met afgeronde vormen, zachte kleuren en een hedendaagse aanpak krijgt de collectie een nieuwe, poëtische dimensie.