7 tips om wakker te worden zonder koffie
© WENN.com

7 tips om wakker te worden zonder koffie

Leestijd: 1 min

Er gaat niets boven die eerste kop koffie 's ochtends. Nochtans kan cafeïnegebruik gepaard gaan met fikse nadelen. Een verhoogde bloeddruk, sneller vochtverlies of overspannenheid: welke reden je ook hebt om te stoppen (of in ieder geval te minderen), we geven je tips mee om wakker te worden zonder koffie.

Licht aan

Slaap met de gordijnen open en laat het daglicht je op een natuurlijke manier wekken. Tenzij je in de winter pas om 9u uit bed moet, vervang je tijdens de donkere maanden het daglicht door meteen bij het ontwaken, nog voor je op de snoozeknop drukt, het licht aan te steken. Beginners gebruiken het nachtlampje, gevorderden wagen zich uit bed naar de lichtschakelaar.

Hydrateer!

Tijdens de nacht verliest je lichaam veel vocht. Om symptomen van uitdroging tegen te gaan (kleffe mond en tong, hoofdpijn, prikkelbaarheid, gevoel van zwakte, koude handen en voeten…) drink je bij het ontwaken meteen een goed glas water. Met wat citroen erin wordt ook je spijsvertering wakker voor een detox-effect.

Een verkwikkende douche

Wie het meest wil halen uit zijn of haar douche, gaat voor koud water of wisselende temperaturen om de bloedsomloop te stimuleren.

Gezond ontbijt

Je hebt net om en bij de 10 uur niet gegeten. Tijd voor een gezond ontbijt dus! Granen, griekse yoghurt, noten en fruit zijn ideaal voor een goede start van de dag. Daarnaast tonen studies aan dat, wie niet of slecht (vet en snelle suikers) ontbijt, ook de rest van de dag ongezonde keuzes maakt.

Vervang koffie

Je gaat er vast niet zo naar toeleven als dat kopje koffie, maar alle beetjes helpen, nietwaar? Sinaasappels en andere citrusvruchten zijn rijk in flavinoïden, mineralen die volgens een studie de alertheid ten goede komen. Een vers vruchtensapje is dus zo slecht nog niet.
Liever een warme drank? Tisane heeft een zuiverende werking. Combineer naar believen gember om de spijsvertering te stimuleren, kurkuma om de lever te zuiveren, cayennepeper om het lichaam op te warmen en kaneel voor zijn anti-inflammatoire werking. Een precies recept vind je op Into The Gloss.

Beweging

Een kwartiertje beweging, al is het maar dansen op een paar van je favoriete nummers terwijl je je kleding aantrekt, brengt zuurstof naar de hersenen zodat je niet alleen een frisse start neemt, maar de hele dag beter gefocust blijft.

Muziek

Ook alleen muziek luisteren zonder het dansen kan je stemming verbeteren. Het zorgt voor verhoogde hersenactiviteit in het deel dat geassocieerd wordt met beweging en zou zelfs de aanmaak van dopamine stimuleren.

bron: marieclaire.fr

Vicky Dorny De artikels van >

Praat in memes, houdt van katten en neemt weinig zo serieus als goeie make-up. Atypische Antwerpenaar die durft toe te geven dat de stad eigenlijk één grote parking is.

Tags: Cafeïne, Koffie, Wakker worden.