Verras je valentijn of ga samen aan de slag in de keuken met deze vijf zoete zondes. Enjoy!
Hartvormige pannenkoeken
Kies je voor het klassieke ontbijt op bed op Valentijnsdag? Geef het een twist en verras je geliefde met deze hartvormige pannenkoekjes. Het deeg is dik en fluffy, waardoor het makkelijker is bij het bakken om de hartjes te vormen.
Dit bericht op Instagram bekijken
Ingrediënten voor twee personen:
- 125 gr bloem
- 1 el suiker
- snuifje zout
- 1 ½ tl bakpoeder
- 1 ei
- 200 ml melk
- 1 tl vanille-extract (optioneel)
- 25 gr boter, gesmolten
Verder heb je ook nog boter of olie nodig op de pan in te vetten, poedersuiker om de pannenkoekjes te bestrooien en vers fruit naar keuze om te garneren.
Bereiding:
- Voeg de bloem, de suiker, het zout en het bakpoeder samen in een kom en meng de droge ingrediënten.
- Voeg het ei, de helft van de melk en het vanille-extract toe en meng dit door elkaar.
- Voeg al kloppend de rest van de melk toe en mix tot een mooi beslag zonder klontjes.Meng als laatste de gesmolten boter door het beslag.
- Verwarm de pan op middelhoog vuur en vet deze in met een beetje olie of boter.
- Schep het beslag rustig in de pan met een lepel (en vorm eventueel tot een hartvormige pannenkoek).
- Laat de pannenkoek pannenkoek rustig op de pan garen, tot er meerdere bubbeltjes vormen aan de bovenkant. Dan kan je de pannenkoek voorzichtig draaien en die kan nog bakken voor een minuutje of twee.
- Bestrooi de hartvormige pannenkoekjes met poedersuiker en garneer ze optioneel met fruit. Smakelijk!
Lees ook: Valentijn: onze ultieme shopping
Moelleux au chocolat met frambozencoulis
Zeg het met chocolade. Dit recept kan je van te voren klaar maken en à la minute in de oven steken. Warm en nog zacht vanbinnen, geniet samen van dit heerlijke, smeuïge dessert. Scoren bij jouw valentijn doe je sowieso!
Ingrediënten voor 6 stuks (je kan de moelleux achteraf nog invriezen!):
- 250 g boter
- 4 eieren
- 125 g suiker
- 250 g donkere chocolade
- 4 eierdooiers
- 50 g bloem
- Bevroren frambozen
Bereiding:
- Verwarm de oven voor op 180°C. Smelt de chocolade en de boter au bain-marie.
- Klop de eieren met de dooiers en de suiker tot wit schuim. Zeef de bloem en meng die door het eiermengsel. Roer dan de chocolade erdoor.
- Beboter zes vormen en verdeel het chocolademengsel hierover. Zet enkele uren in de koelkast.
- Zet de moelleux 8 à 10 minuten in de oven. Ontvorm voorzichtig en serveer met de frambozencoulis en eventueel een bolletje ijs.
Voor de frambozencoulis:
- Mix of plet de frambozen tot puree en wrijf ze door een zeef, om de pitjes te verwijderen.
- Laat de frambozenpuree zachtjes inkoken op een vuur in een pannetje. Voeg suiker toe naar smaak om de coulis zoeter te maken.
Mango cheesecake
Een zomerse, luchtige cheesecake die even lekker smaakt in de winter. De go-to voor mangoliefhebbers!
Ingrediënten:
De bodem
- 150 g petit-beurres, of andere droge koekjes
- 90 g gesmolten boter
Vulling
- 4,5 blaadjes gelatine
- 525 g platte kaas
- 4,5 el bloemsuiker
- 75 ml mangosap
- 3 el vanillesuiker
- 150 ml room
Voor afwerking:
- 1,5 blaadjes gelatine
- 150 ml mangosap
- 60 ml room
Bereiding:
- Verkruimel de koekjes en meng met de gesmolten boter. Verdeel het mengsel over een met bakpapier bedekte springvorm. Druk goed aan en zet koel weg.
- Week zes blaadjes gelatine voor de vulling in koud water. Roer de plattekaas glad met de suiker en de vanillesuiker. Verwarm 100 ml mangosap en los er de goed uitgeknepen gelatine in op. Voeg de rest van het sap toe en roer geleidelijk door de kaasmassa. Laat lichtjes opstijven.
- Klop 200 ml room stijf voor de vulling en spatel hem door de kaasmassa. Verdeel het mengsel over de koekjesbodem en strijk glad. Laat op z’n minst 3 tot 4 uur opstijven in de koelkast.
- Week de rest van de gelatine in koud water. Verwarm opnieuw een bodempje mangosap, los er de uitgeknepen gelatine in op. Schenk er de rest van het sap bij en laat even afkoelen. Giet voorzichtig over de taart en zet nog even koel weg. Klop 80 ml room stijf en schep hem in een spuitzak met kartelmond. Werk de taart af met toefjes slagroom. Ontvorm voorzichtig op een groot bord en snij de taart in mooie stukken. Enjoy!
Trifle van rood fruit, mascarpone en witte chocolade
Op zoek naar een zoete zonde voor je valentijn die niet te zwaar valt? Ga dan voor deze trifle van rood fruit, een zoete zachte mousse, knapperige kruimels en witte chocolade om het af te maken!
Ingrediënten voor 4 porties:
- 450 g gemengd rood fruit (diepgevroren)
- 200 g kristalsuiker
- 1 limoen
- 2 eieren
- 250 g mascarpone
- 1 vanillestokje
- 10 zoete volkoren koekjes (of droge koekjes naar keuze)
- 50 g witte chocolade
Bereiding voor de mousse:
- Zet een kookpot op een matig vuur en strooi er de bevroren, rode vruchten in.
- Schep er de helft van de suiker bij en knijp ook het limoensap in de pot. Laat het fruit 10 minuten opwarmen en pruttelen.
- Giet daarna het warme fruit door een zeef, en vang het vruchtensap op. Hou het uitgelekte rood fruit apart. Laat het fruit en het sap afkoelen.
- Neem een ruime mengschaal en doe er de andere helft van de suiker in.
- Scheid de twee eieren en hou het eiwit opzij. Doe de dooiers bij de suiker en begin meteen te kloppen met de garde. Ga door tot je een ‘ruban’ krijgt, zo’n bleke romige massa, waarin de suiker helemaal is opgelost.
- Schep er de mascarpone bij en blijf kloppen tot het door de ruban gemengd is.
- Snij de vanillestok overlangs in twee en schraap met een mespunt zoveel mogelijk zaadjes uit de peul. Meng de vanille door het mascarponemengsel.
- Giet het eiwit in een diepe metalen of glazen mengschaal. Let erop dat de schaal schoon en vetvrij is. Klop de eiwitten op tot een stevig schuim.
- Spatel het opgeklopte eiwit rustig en geduldig onder het mascarponemengsel, waardoor je een mousse krijgt.
Voor de afwerking van de glaasjes:
- Verkruimel de koekjes, er mogen sowieso nog brokjes koek in achterblijven. Optioneel: je kunt de koekjes ook heel kort blenden.
- Werk in een hele reeks laagjes. Schep in elk glas een laagje van het uitgelekte rood fruit.
- Lepel daarbovenop een deel mascarponemousse.
- Strooi een laag verbrokkelde koekjes op de mousse, en lepel daarover een beetje van het gezeefde vruchtensap.
- Rasp een laagje witte chocolade over de koekjes met sap.
- Herhaal de routine nog eens: rood fruit, mascarponemousse, koekjeskruimels, vruchtensap en witte chocolade.
- Zet de dessertglazen in de koelkast of stel het verorberen van deze trifle met je valentijn vooral niet uit 😉
De heerlijke, gezonde appeltaart met abrikoos van Sandra Bekkari
Lekker én gezond, dat is toch wat jouw valentijn verdient? Verwen jezelf en je partner met dit heerlijk recept.
Ingrediënten:
De bodem
- 150 g amandelmeel
- 40 g havermout
- 80 g volkoren speltmeel
- 110 g pindakaas
- 50 g kokosolie
- 3 el honing
- 1 tl kaneel
De vulling
- 3 appelen
- 100g Fiordifrutta abrikoos
Bereiding:
- Verwarm de oven voor 180°C.
- Klop de kokosolie, de pindakaas, honing en kaneel op gedurende 1 minuut. Spatel het amandelpoeder, de havermout en het speltmeel er onder en meng tot een egaal deeg. Verdeel het deeg op een bakpapier in een ronde bakvorm. Duw goed aan tot ongeveer 5 mm dikte.
- Snijd de appelen in 4, ontpit ze en snijd in heel fijne plakjes met een mandoline. Besprenkel de plakjes met citroensap tegen het verkleuren.
- Gaar alle plakjes 30 seconden voor in de microgolfoven. Doe dit in verschillende porties en voeg telkens 2 eetlepels water toe. Leg 5 plakjes met de ronde kant naar boven rakelings over elkaar tot je een lange reep verkrijgt. Rol op tot roosjes. Besmeer de taartbodem met een laagje abrikozenconfituur en beleg ze met de roosjes. Dek de taart af met aluminiumfolie en zet in een voorverwarmde oven op 180°C gedurende 35-40 minuten.
- Warm 3 eetlepels confituur op. Haal de taart uit de oven en wrijf ze in met de vloeibare confituur.
- Laat afkoelen en serveer.
Meer recepten ontdekken uit Sandra bekkari’s ‘Framily Food’?
Lees ook: Brussel loopt warm voor cinnamon rolls van Have A Roll