Hoe kan jij de slachtoffers van de aardbeving in Turkije en Syrië steunen?
© Omer Alven / ANADOLU AGENCY / AFP

Hoe kan jij de slachtoffers van de aardbeving in Turkije en Syrië steunen?

Door Hannelore Spileers
Leestijd: 1 min

Je kan er niet omheen: de hartverscheurende beelden uit Turkije en Syrië. De gebieden werden maandagochtend getroffen door een zware aardbeving. Het dodental staat voorlopig op ruim 8700, maar de Wereldgezondheidsorganisatie WHO, schat dat het werkelijke getal rond de 20.000 zal liggen. Daarnaast zijn er ook al bijna 40.000 gewonden.

/

Hulpverleners zijn nu volop bezig met zoveel mogelijk mensen van onder het puin te halen, maar de kans op overlevenden wordt jammergenoeg alsmaar kleiner. Handicap International zet haar teams in om hulp te bieden aan de slachtoffers van de aardbeving. Deze zullen revalidatiediensten verlenen aan mensen die door de aardbeving gewond zijn geraakt, zodat ze zo snel mogelijk opnieuw mobiel zijn en zodat langdurige gevolgen kunnen worden voorkomen. Verschillende landen bieden financiële en materiële steun.

Hoe kan jij helpen?

In heel Vlaanderen werden lokale inzamelacties gestart. Mensen kunnen daar allerlei hulpmiddelen binnenbrengen zoals dikke winterjassen, dekens, tenten, hygiënische producten… Stad Brussel heeft tot en met zondag 19 februari Paleis 11 opengesteld om zoveel mogelijk hulpgoederen in te zamelen. Je kan je winterjas van vorig seizoen dus een tweede leven geven door mensen in nood helpen. Vrijwilligers zullen dan met vrachtwagens de spullen naar Syrië en Turkije brengen.

/

Maar dit is niet de meest efficiënte manier om te helpen omdat het door de chaos vaak onduidelijk is hoe en wanneer je kleding daar zal aankomen. Verschillende organisaties roepen op om financiële hulp te bieden.

  • Rode kruis Vlaanderen heeft zelf al €200.000 vrijgemaakt. Jij kan dat bedrag verhogen door hier een donatie te doen. Het geld zal vooral gaan naar basisbehoeften als water, voedsel, onderdak en medische hulp.
  • Ook via andere organisaties zoals UNICEF en Artsen zonder grenzen kan je een gift doen.
  • Er is ook een oproep om rechtstreeks geld te storten aan de Turkse overheidsdienst voor rampenbeheer AFAD. Dat kan via deze link.
  • Caritas International helpt slachtoffers van natuurrampen en zette zelf ook al 50.000 euro opzij om de mensen te helpen. Maar hier kan jij ook nog een gift doen.

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Aardbeving, Turkije.