Milieu-impact
In België wordt 85% van de bloemen die op valentijnsdag worden verkocht, geïmporteerd. De meerderheid komt uit Nederland. Daar teelt men ze in kassen die 20 uur per dag verwarming en verlichting nodig hebben. De rest komt uit Kenia, Colombia of Ecuador, waar ze in een explosieve cocktail van tal van pesticiden, uitputting en vervuiling van waterbronnen en erbarmelijke werkomstandigheden groeien.
Het resultaat is dat om het even waar gekweekt, een boeket rozen een CO2- voetafdruk heeft gelijk aan een vlucht Parijs-Londen.
En dat is niet de enige reden dat het slecht is voor het milieu. In een klassiek rozenboeken zitten een veertigtal chemische stoffen. Daardoor is het niet geschikt als compost en komen de bloemen terecht in de restafvalzak.
Ecobloemen
De impact van bloemen op het milieu dringt steeds meer door. Kopers willen ‘duurzaam gekweekt’ en ‘goed voor het milieu’. Gelukkig staat er daarvoor een nieuwe generatie aan jonge bloemisten en gepassioneerde kwekers klaar om het roer over te nemen en verandering te brengen in de bloemensector.
Simone ses Fleurs is zo’n duurzame bloemist, met een boetiek-atelier in Elsene, Brussel. Door te werken via een kort en lokaal circuit wil Simone lokale seizoensbloemen toegankelijk maken. Simone gaat ook bewust om met haar materialen. Zo gebruikt ze duurzame verpakkingen en vind je in haar atelier geen boeketten verpakt in cellofaan, glitterspray of steekschuim voor eenmalig gebruik.
Lees ook: Deze ultieme jeans past iedereen, “Zonder mijn dagelijkse portie porno, werd ik gek”
En er zijn nog meer eco-alternatieven in ons land. Zoals de Bloemenplukweide in Aartselaar waar je zelf bloemen kan plukken, of een boeket (online) bestelt. Greengreetz in Lummen maakt seizoensgebonden boeketten en bloemstukken op maat. Bij Blommm in Gent scoor je eveneens eerlijke boeketten, recht van ’t veld, op de velo, in de vaas. Met een bloemenabonnement van De kleur van hier en nu in Sint-Martens-Bodegem haal je elke week een goed gevuld boeket biobloemen van het seizoen in huis.
De bekende online speler Bloomon lanceerde in 2019 met haar Bio-boekt een gemengd boeket van 100% biologische bloemen. Het Bio-boeket kende een groot succes, zowel in Nederland als België, en was in de gelimiteerde periode dat het verkrijgbaar was elke week opnieuw volledig uitverkocht. Het Bio-boeket was afgelopen zomer even terug in grotere oplage, maar het toont alleszins de stijgende vraag naar biobloemen aan.