Dubbelinterview Jonas Geirnaert & Julie Mahieu: Liefde is…
© Pers

Dubbelinterview Jonas Geirnaert & Julie Mahieu: Liefde is…

Leestijd: 2 min

… samen een fictieserie maken waar televisiekijkend Vlaanderen de spreekwoordelijke vingers bij aflikt. Maar liefst 4 jaar werkten Jonas Geirnaert en Julie Mahieu zij-aan-zij aan hun ‘De Dag’. Een avontuur dat zowel hun carrière als hun relatie ten goede kwam.

24 uur, een bankkantoor, een gijzeling. Het klinkt als de aankondiging van een negende seizoen van 24, maar we hebben het wel degelijk over een topserie van eigen bodem. Na een exclusieve lancering op Telenet Play in 2018 is De Dag nu te zien op Vier. En het is bingemateriaal om u tegen te zeggen. “Dat we samen een fictiereeks wilden maken waarbij het verhaal vanuit verschillende standpunten verteld wordt, hebben we zo’n acht jaar geleden op café besloten”, vertelt Julie wanneer we haar samen met Jonas ontmoeten in een koffiebar in Gent. “Dat het over een gijzeling zou gaan, stond toen ook vast.”

Jonas: “Het gijzelingsthema brengt ook direct spanning in het verhaal, wat leuk is voor de kijker, maar ook voor ons als schrijvers. Bovendien liggen de vertelperspectieven bijna voor het grijpen. Er zijn de mensen binnen, de mensen buiten… Ik weet niet precies wanneer we op het idee zijn gekomen om alles op de tijdsspanne van één dag te vertellen. Weet jij dat nog?”

Julie: “Nee, dat weet ik ook niet meer precies. Gaandeweg.”

Jonas: (glimlacht) “Gaandeweg dus.”

/

Konden jullie na een gezamenlijke schrijfdag de knop omdraaien en ’s avonds gewoon als koppel samen zijn?

Jonas: “Nee, dat gaat niet. Dat is hopeloos.”

Julie: “Op voorhand denk je dat je dat wel zal kunnen, maar in praktijk merk je toch dat het niet lukt. Je bent continu bij elkaar en wij hadden er ook voor gekozen om met niemand in onze omgeving te praten over de inhoud van de reeks. Dus als we erover wilden praten, was het sowieso met elkaar. Wilde je dat niet, maar was je samen thuis, dan bleek de verleiding toch vaak te groot. Dus nee, makkelijk was dat niet.”

Jonas: “Er was een punt waarop we veel te weinig buitenkwamen, veel te weinig andere mensen zagen. Het had bijna iets claustrofobisch. Een groot deel werd ook in de winter geschreven, wat ongetwijfeld niet hielp.”

Hebben jullie gaandeweg dingen ontdekt van elkaar die jullie nog niet wisten?

Julie: “Door zoveel tijd samen door te brengen, leer je elkaar sowieso beter kennen, maar ik heb in dit geval vooral ‘werk Jonas’ leren kennen, een kant van hem die ik niet zou ontdekt hebben als we pakweg een hond gekocht hadden of nog eens samen op reis waren geweest.”

Jonas: “Dat perfectionisme waar ze naar verwijst, en wat ik inderdaad herken, heb ik bij haar ook ontdekt. Ik vond het ook fascinerend om te zien hoe diep Julie in haar personages kroop. Als ze een hele aangrijpende scène schreef van wat er zich in de bank afspeelde, was ze daar een uur later zelf nog niet goed van.”

Julie: “Dat heb ik inderdaad wel. Je kan dat een kracht noemen, maar het is ook een zwakte, want ik kan daar echt lang in blijven hangen. Ik heb dat op de set ook gehad, dat ik plots ontroerd was door wat ik zag gebeuren.”

dag

Pers

/

Heeft het jullie als koppel veranderd?

Jonas: “Ik heb meer gemoedsrust nu. Maar ik weet niet of dat ligt aan het feit dat we zo intensief hebben samengewerkt of aan het feit dat de reeks nu afgewerkt is en de stress verdwenen. Ik denk niet dat elk koppel in staat is om vier jaar lang even intensief samen te werken zoals wij hebben gedaan. Tijdens het schrijven waren we quasi dagelijks bij elkaar. Voor mij heeft dat toch een extra band gecreëerd.”

Julie: “Ik denk dat we inderdaad meer naar elkaar toegegroeid zijn, maar we zijn ook langer samen dan we waren toen we eraan begonnen. En we hebben een huis gekocht. De dynamiek zou dus hoe dan ook veranderd zijn. Ik denk wel dat onze samenwerking impact had, maar ik vind het moeilijker om te benoemen hoe en wat.”

Is liefde volgens jullie een werkwoord?

Julie: (heel kordaat) “Oh, voor mij niet!”

Jonas: (lacht) “Nee. Zelfstandig naamwoord. Volgende vraag.”

Benieuwd naar de rest van ons interview met Jonas en Julie, en waarom Julie liefde geen werkwoord vindt? Haast je dan naar de krantenwinkel en lees het interview integraal in ons februarinummer.

‘De Dag’ is elke donderdag om 20u35 te zien op VIER.

Lees ook Netflix: 5 series om het jaar in stijl te beginnen.

Laurence Van Liedekerke De artikels van >

Dromer, denker. Wild van food en deco, maar woont zelf in een bouwwerf (ooit gaan we verven, echt waar). Heeft twee katten, twee kindjes, vingers die altijd willen schrijven en dagen die altijd te kort zijn.

Tags: Serie, Televisie, Televisieserie.