Dating in 2022: hoe corona onze relaties duurzamer maakt
© Shutterstock

Dating in 2022: hoe corona onze relaties duurzamer maakt

Leestijd: 3 min

De pandemie heeft een enorme impact op ons leven én ons liefdesleven gehad. Maar niet getreurd, er is ook goed nieuws. Onze visie op relaties is volledig veranderd, op een positieve manier. Personal Matchmaker Annemieke Dubois van Jade & Jules blikt vooruit op de belangrijkste datingtrends voor het komende jaar.

/
1. Less is more

De trend stak al eerder de kop op en de pandemie deed er nog een schepje bovenop: onze maatschappij zoekt naar duurzaamheid. En dit stellen we ook vast op het vlak van relaties. Annemieke Dubois: “Mensen hebben meer dan ooit behoefte aan authentieke sociale contacten, bij voorkeur binnen gezonde, duurzame relaties. We willen minder contacten. Ze moeten beter én intenser zijn. We gaan voor kwaliteit boven kwantiteit. En dat heeft natuurlijk ook een positieve impact op dating.”

2. Van klik-date-delete naar duurzaam daten

Waar Tinder tot voor kort nog de go to-oplossing was voor daters, ziet Annemieke voor 2022 vooral een Tindermoeheid en een aantal verrassende, nieuwe duurzame dating trends opduiken. Eerst en vooral zijn er de grote groep New Dawn Daters. Ofwel: de nieuwe singles, de mensen die hun relatie op de klippen zagen lopen als gevolg van Covid-19. Zo zagen we na de eerste lockdown 25% meer echtscheidingen. “Deze singles komen meestal uit een (langdurige) relatie en het concept ‘daten’ is vrij nieuw voor hen. Ze hebben even wat aanpassing nodig om aan hun single leven te wennen en staan meestal met nog een onwennigheid maar puurheid in het datingproces.”

Lees ook: Editor’s Pick: de capsule van Collectors Club x Antwerp Creatives

Een gelijkaardig patroon zien we bij de Slowdaters. “Zij komen niet noodzakelijk uit een lange relatie, maar ze mikken wel op een duurzame relatie. Voor hen geen klik-date-delete of wisselvallig datinggedrag meer. Deze groep doet ook vaker een beroep op professionele matchmakers. Ze verwachten die kwaliteitsgarantie.”

/

Het mag vooruitgaan

Dan zijn er nog de Manifesdaters: zij weten exact wat ze willen en gaan recht op hun doel af. “Deze doelgerichte aanpak zie je terug in al hun levensgebieden, zowel professioneel als privé. Het zijn vaak succesvolle, resultaatgerichte profielen die zelfleiderschap hebben, durven dromen en deze ook waarmaken. Al dan niet met de hulp van een expert.”

In dezelfde categorie zien we de Fast-Forward-daters. Deze groep singles heeft door de pandemie plots ingezien wat voor hen de essentie van een relatie inhoudt, en wil liever geen tijd meer verliezen aan vluchtige contacten. “In plaats van de opties nog open te houden en vrijblijvend wat in het rond te daten, gaan ook deze singles een stuk doelgerichter en matuurder te werk. Het mag vooruitgaan.”

/

Hanticipation 

Of corona daten op zich gemakkelijker heeft gemaakt? “Dat niet,” aldus Annemieke. “Zo heb je nu het fenomeen van de Handticipation, waarbij mensen die elkaar voor de eerste keer ontmoeten niet goed weten hoe ze elkaar moeten begroeten. Toch een kus of toch maar een knuffel? Elleboogje? Of gewoon even zwaaien? Niets is nog vanzelfsprekend, en dat maakt het een stuk moeilijker om dat eerste ijs te breken.” Een trend die hierbij aansluit, is de Moderna Love: naast de gebruikelijke verwachtingen van een toekomstige partner, kan ook de vaccinatiestatus een doorslaggevende rol spelen in het datingproces.

En verder zijn er natuurlijk ook nog de mensen die aan Hesidating doen. “Dit zijn singles die het leven en het huidig klimaat momenteel als erg onzeker ervaren. Ze daten wel, maar durven niet voluit te kiezen want voelen zich ook onzeker wat de toekomst voor hen zal brengen.”

Lees ook: Onze online beauty editor selecteert de nieuwigheden die je wil kennen in november

/

Rooskleurige toekomst

Het coronavirus zal nog even in onze levens aanwezig zijn. Toch hoeft dit geen probleem te vormen voor wie op zoek is naar een nieuwe, duurzame relatie. “Integendeel. De enorme behoefte aan duurzame relaties en echte verbinding, in combinatie met de grote groep nieuwe singles, creëert heel wat nieuwe mogelijkheden. Ik zie de toekomst van onze relaties dus erg rooskleurig  duurzaam in”, aldus Annemieke.

Single en binnenkort de gevreesde ‘en heb je nog een lief’-vraag trotseren op zowat ieder familiefeest? Annemie geeft tips voor hoe je de feestdagen aanpakt.

  1. Relativeer de eindejaarsperiode. Het gaat echt enkel maar om een paar dagen en nadien duik je met nieuwe moed het jaar in.
  2.  Weet dat je niet alleen bent. Er zijn veel meer mensen single dan je misschien denkt.
  3. Ontvlucht die periode en boek een reis. Ga skiën of trek naar de zon en maak nieuwe herinneringen, onder een palmboom bij een stralende zon met een mojito in de hand kan je de hele feestperiode echt wel relativeren.
  4. Omring je met andere singles. Huur een huis met anders single vrienden aan zee of boek samen een leuke B&B in de stad. Maak samen granola, ga naar de vismijn om vis en kruiden op de markt uit te kiezen en maak het samen gezellig. Of organiseer een Table d’Amis voor al je single vriendinnen en iedere vriendin brengt een single man mee.
  5. Boek een culturele activiteit, ga naar de film of het theater.
  6. Bezorg iemand anders een fijne kerst en zet je in voor vrijwilligerswerk. Misschien geeft het jou wel een goed gevoel om andere mensen te helpen met hun eenzaamheid
  7. Huidhonger? Boek een massage! Wellness, warme sauna, koud badje achteraf en vergeet die heerlijke massage niet want huidhonger stillen doet altijd deugd.

Margo Verhasselt De artikels van >

Heeft nooit iets met geometrische vormen gehad tot ze naar de Brusselse binnenstad verhuisde en maakt nu meer reclame voor de hoofdstad dan pakweg de toeristische dienst. Zegt verdomd veel 'it is what it is' voor iemand die niet echt een idee heeft van wat ze doet, tenzij op het gebied van lifestyletrends dan. Altijd te vinden voor een vroege apero met een gezellige babbel op een nog toffer terras.

Tags: Dating, Liefde.