Dankzij het boek ‘Baby Antiracist’ wordt je kind zeker geen racist
© Getty Images

Dankzij het boek ‘Baby Antiracist’ wordt je kind zeker geen racist

Door Florianne Thys
Leestijd: 1 min

We streven naar een antiracistische samenleving waar iedere cultuur, iedere etniciteit en iedere huidskleur elkaar omarmt. Om dit ideaalbeeld in realiteit om te zetten, dienen we bewustzijn te creëren bij de gehele bevolking, beginnende bij de allerkleinsten. Ibram X. Kendi creëerde daarom het prentenboek 'De 9 stappen van Baby Antiracist' dat kinderen aanmoedigt om verschillen te vieren.

“Geef het toe als je je racistisch gedraagt”, zo klinkt één van de negen stappen van Ibram X. Kendi, Amerikaans professor en activist. Samen met illustrator Ashley Lukashevsky creëerde hij een leerrijk en cultureel prentenboek. Met kleurrijke tekeningen richt Kendi zich op kinderen als doelpubliek, al schreeuwen de negen weloverwogen stappen naar een juiste opvoeding van ouders en opvoeders. Iedere stap is vergezeld van een rijmpje dat duiding schept.

‘De 9 stappen van Baby Antiracist’

Iedere dag opnieuw proberen we begrippen zoals ras te normaliseren en stigma’s weg te nemen. Ondanks deze inspanningen, blijft racisme alom aanwezig. Volgens professor Kendi kunnen we het beleid hiervoor deels verantwoordelijk stellen. Dat in combinatie met gestereotypeerde reclame of lesinhouden maakt dat racisme zich verderzet van generatie op generatie. In 2020 illustreerde professor Kendi 9 stappen, tips en tools om kinderen op jonge leeftijd te leren om antiracistisch te zijn. Deze publicatie werd 500.000 keer verkocht in de Verenigde Staten. Een jaar later ligt de vertaling ervan in de Belgische boekenhandels. Door je actief te ontfermen over de kijk van je kind op de wereld, kan dit de maatschappelijke visie veranderen. Generaties groeien mee met de jaren, net zoals een gedachtegang dat ook doet.

Pelckmans

“Wanneer we bang zijn om over ras te spreken, nemen kinderen aan dat het een onderwerp is dat zij ook beter vermijden. Aangezien onderzoek heeft uitgewezen dat kinderen overal in onze maatschappij geconfronteerd worden met racistische boodschappen, is het onze verantwoordelijkheid om tegenwicht te bieden aan die boodschappen door onze kinderen te leren hoe ze antiracistisch kunnen zijn.”, aldus Kendi.

Lees ook: Black History Month: “Systematische blootstelling aan racisme zorgt altijd voor littekens”

/

Kracht van antiracisme

Voor het prentenboek liet Kendi zich inspireren door zijn vierjarige dochter. Op basis van tips en tools probeert hij ouders een hand te reiken. Zijn ultieme doel is om kinderen te leren praten over racisme en om hen te leren antiracist te zijn in de plaats van racist. Uiteindelijk is de massa volgen, de gemakkelijke weg maar dat mogen we net niet doen. We moeten elkaar aanmoedigen om gelijkheid na te streven. Door sprekende illustraties te vergezellen van een rijmpje, reikt hij taal aan voor kritische gesprekken en probeert hij de kracht van een antiracistische samenleving weer te geven voor de allerkleinsten. Zij zijn nog vrijwel onbevooroordeeld en hebben een eerlijke kijk op de wereld nodig.

De 9 stappen van Baby Antiracist, uitgeverij Pelckmans, € 15. Hier te koop.

Lees meer Marie Claire op: Genderongelijkheid is actueel: alleenstaande moeders balanceren op armoedegrens; Kunst en design: verrassende adressen aan de Belgische kust;

 

 

 

 

 

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Antiracist, De 9 stappen van Baby Antiracist, Gelijkheid, Ibram X. Kendi, Ongelijkheid, Racisme.