Dankzij deze simpele lifehack smelt het ijs in je ijskoffie trager
© Unsplash

Dankzij deze simpele lifehack smelt het ijs in je ijskoffie trager

Door Lotte Gillis
Leestijd: 1 min

Niets zo verfrissend als een koele ijskoffie op een warme dag, toch vergt het heel wat kunst om die ijskoffie echt koud te krijgen. Door gebruik te maken van deze simpele tip maak je een verse ijskoffie zonder dat het ijs meteen begint te smelten.

/

Het ijskoffie-seizoen is officieel aangebroken. Niets zo heerlijk als op een zonnig terras de eerste zonnestralen opvangen onder het genot van een ijskoude latte. Maar dat genot kan je ook naar je eigen huiskamer brengen door zelf aan de slag te gaan, al loop je dan al snel tegen een probleem aan: je ijskoffie wordt niet koud. Met een paar ijsblokken koel je de koffie wel af, maar veel kouder dan kamertemperatuur wordt hij niet. Daarnaast zouden meer ijsblokken je drankje alleen maar wateriger maken. Toch bestaat er een makkelijke oplossing die het ijs in je koffie trager zal laten smelten en bovendien maar een paar seconden van je tijd inneemt.

Lees ook: Lekker, snel en simpel: frittata gevuld met ricotta en parmezaan

/

De ijskoffie lifehack

Eigenlijk is het super simpel: het enige wat je hoeft te doen is een theelepel aanbrengen in het kopje waar je de koffie in maakt. Doe eerst het ijs in het kopje, zet een theelepel in het midden en giet daarover de koffie. Omdat bestek gemaakt is van metaal is het een goede geleider en zal het de overtollige warmte geleiden. Hierdoor gaat een groot deel van de warmte van de koffie ‘verloren’ aan het lepeltje waardoor het ijs trager smelt. Voeg nu nog de melk toe, even roeren en je bent klaar.

/

Wat met matcha?

Wil je deze lifehack ook gebruiken om een iced matcha latte mee te maken, dan is dat helaas geen goed idee. Metaal en matcha zijn namelijk geen goede combinatie. Voor het scheppen en mengen van matcha wordt niet zomaar houten bestek aangeraden. Wanneer matcha in aanraking komt met metaal zou deze namelijk kunnen oxideren. Als dat gebeurt verliezen de bestanddelen van matcha hun waarde en dat uit zich in een bittere smaak en een doffe kleur. Er zit dus niets anders op dan je matcha even vanzelf te laten afkoelen voor je de ijsblokken eraan toevoegt.

Lees ook: 5 foodadresjes in Gent die je zeker wil uitproberen

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Ijskoffie, Lifehacks.