Elke keer als we honger hebben of gewoon zin, staan we voor een keuze: gaan we voor de gezonde keuze, of voor comfortfood dat ons een snel gevoel van – letterlijk – comfort geeft?
Het is niet altijd een makkelijke en zelfs realistische beslissing, en toch hebben studies over dit onderwerp al meermaals aangetoond dat gezond eten aanzienlijke gezondheidsvoordelen kan hebben, vooral op lange termijn. Dit nieuwe onderzoek is geen uitzondering.
Langere levensverwachting vanaf 40 jaar
Het onderzoek, dat verscheen in het tijdschrift Nature Food, is gebaseerd op de eetgewoonten van bijna 500.000 mensen in de UK Biobank-studie, die in 2006 begon. Het onderzoek werd uitgevoerd door een team onderzoekers van de Universiteit van Bergen (Noorwegen), en groepeerde de deelnemers op basis van hun eetgewoonten en lette op veranderingen in de loop van de tijd. De wetenschappers identificeerden een groep gemiddelde en ongezonde eters, evenals mensen die een dieet volgden dat ze het ‘optimaal dieet’ noemen.
Na correctie voor roken, alcoholgebruik en lichaamsbeweging, ontdekten de onderzoekers dat mannen en vrouwen van 40 jaar die hun eetgewoonten permanent veranderden om de aanbevelingen van de Britse Eatwell-gids op te volgen, ongeveer 9 jaar langer leefden. Andere, kleinere winsten werden waargenomen bij mensen die aanvankelijk een dieet volgden dat als gemiddeld werd beschouwd, evenals bij deelnemers die hun eetgewoonten op latere leeftijd verbeterden.
Lees ook: Dit huis-, tuin- en keukenmiddeltje werkt écht tegen hoesten.
Een dieet op basis van volkoren granen, noten, fruit en groenten
Het onderzoek stelt dat de mensen die bijna tien jaar aan levensverwachting wonnen, suikerhoudende dranken en verwerkt vlees opgaven ten gunste van een dieet rijk aan volkoren granen, noten, fruit en groenten, evenals gematigde hoeveelheden vis. “Hoe groter de veranderingen in de richting van gezondere eetgewoonten, hoe groter de verwachte winst in termen van levensverwachting”, aldus Lars Fadnes, onderzoeker volksgezondheid aan de Universiteit van Bergen en co-hoofdauteur van het onderzoek, in een persbericht.
“Het is geen verrassing dat de voorspelde toename in levensverwachting kleiner is wanneer de verandering in dieet op latere leeftijd wordt ingezet, maar ze zijn nog steeds substantieel.” De onderzoekers erkennen dat, hoewel hun analyse zich richtte op duurzame veranderingen in het voedingspatroon, het moeilijk was om deze veranderingen in de loop van de tijd vol te houden. “Voor velen fluctueren de eetgewoonten in de loop van de tijd”, leggen ze uit. De toegang tot dit dieet moet ook worden vergemakkelijkt door de overheid, concluderen ze.