Alles wat je moet weten over hyperpigmentatie
© Hannah Aerts

Alles wat je moet weten over hyperpigmentatie

Leestijd: 2 min

Een smetteloze, stralende teint is waar we allemaal van dromen. Maar bij velen strooit een of andere vorm van hyperpigmentatie roet in het eten. Dit is namelijk een van de meest voorkomende huidaandoeningen, ongeacht huidtype of leeftijd. Je herkent hyperpigmentatie aan anders of donker gekleurde vlekjes op je gelaat die in de meeste gevallen niet meer vanzelf weggaan. Dat wil echter niet zeggen dat je er niets aan kan doen!

Dr. Hannah Aerts behandelt in haar praktijk patiënten met huidproblemen en maakt hierbij gebruik van mediceuticals (lees: huidverzorgingsproducten op voorschrift) van ZO Skin Health. Ze is gespecialiseerd in de behandeling van hyperpigmentatie, meer bepaald melasma, en is dan ook de uitgelezen persoon om onze vragen over dit topic te beantwoorden.

Wat is hyperpigmentatie precies, en wat zijn de meest voorkomende oorzaken van deze huidaandoening?

Hyperpigmentatie verwijst naar de abnormale toename van pigment in de huid. Onze huid bevat cellen die pigment, oftewel melanine, produceren. Een overmatige productie hiervan leidt tot de vorming van pigmentvlekken. Er bestaan enerzijds aangeboren vormen van hyperpigmentatie – die vaak moeilijk te genezen zijn – en anderzijds verworven vormen met verschillende oorzakelijke factoren. De belangrijkste boosdoener hierbij is de blootstelling aan uv-stralen, maar ook bepaalde medicatie, allergieën, ontstekingen, verkeerde verzorgingsproducten, hormonale factoren, zwangerschap, acne en veroudering kunnen hyperpigmentatie veroorzaken.”

Wat zijn enkele effectieve huidverzorgingsroutines, -producten en ingrediënten die je aanbeveelt om hyperpigmentatie te voorkomen/genezen?

“Hyperpigmentatie kan je het beste thuis behandelen met de correcte ingrediënten onder de juiste, professionele begeleiding. Eventueel aangevuld met behandelingen als chemische peelings (op de tweede lijn) en lasers (op de derde lijn). Een thuisprotocol tegen hyperpigmentatie van ZO Skin Health blijft echter het allerbelangrijkste, met als essentieel onderdeel een goede zonbescherming. Een effectieve bescherming omvat breed spectrum-zonbescherming tegen uv A- en uv B-stralen, inclusief blauw licht. Bij voorkeur breng je het hele jaar door elke dag SPF aan. Regelmatig een correcte hoeveelheid aanbrengen, namelijk iedere twee uur twee volledige vingerlengtes, is van essentieel belang, zelfs binnen, bij bewolkt weer en zeker in de auto. Een goede allrounder is de Broad Spectrum Sunscreen SPF 50 van ZO Skin Health. Deze is geschikt voor zowat alle huidtypes, en ook in geval van acne of rosacea.”

“Bepaalde ingrediënten zijn sleutelelementen in de thuisbehandeling van hyperpigmentatie, dit zijn bijvoorbeeld niacinamide, vitamine A of retinoïden en antioxidanten zoals vitamine C. Deze zijn enkel nuttig wanneer ze in de juiste combinatie, concentratie en samenstelling worden ingezet, en dit heeft professionele begeleiding nodig. Een crème die ik vaak gebruik bij de behandeling van hyperpigmentatie is Brightalive van ZO Skin Health. Al komt deze enkel tot zijn recht in een nauwkeurig samengesteld protocol met aan de grondslag een correcte diagnose en intensieve begeleiding.”

Benieuw wat ZO Skin Health voor jouw huid kan betekenen? Klik dan hier.

Zijn er misvattingen over hyperpigmentatie die je vaak tegenkomt?

“Vaak verwachten mensen dat hun huidprobleem, dat zich over verschillende jaren heeft ontwikkeld, met een wondermiddeltje kan worden opgelost. Bij de meeste vormen van hyperpigmentatie, die door zonneschade worden veroorzaakt, hoopt het probleem zich jarenlang op in de cellen en komt geleidelijk aan tot uiting. Niet alle vormen van hyperpigmentatie zijn volledig behandelbaar, zoals bij melasma, een specifieke vorm die moeilijk te genezen is. Het gaat om een langetermijnbehandeling die het nodige geduld en bovendien een levenslang beheer vereist.”

Wil je een consultatie bij dr. Hannah Aerts? Je kunt deze hier online boeken.

 

Dit artikel kwam tot stand in nauwe samenwerking met JC Imp B.V.

Lees ook:
Hoe Bosch eBike Systems en Bike for Life iedereen de kans willen geven om te fietsen
Kijk binnen in de gloednieuwe boetiek van Saint Laurent op de Champs-Élysées
Waarom de Ribcage Bell van Levi’s de it-jeans van het seizoen is

Commercieel team De artikels van >