De grootste struikelblokken zijn een gebrek aan discipline of wachten op resultaten. Op dat laatste spelen faddiëten en gevaarlijke social mediahypes in. Het nieuwste faddieet is het leeuwendieet, waarbij je dertig dagen lang alleen maar vlees eet. Influencers die deze diëten promoten, beloven dat je er eenvoudig en snel gewicht mee verliest en slagen er zo in heel wat mensen te verleiden om een streng dieet te volgen.
“Aanvankelijk zie je de kilo’s ervan afvliegen bij zo’n dieet, maar een langetermijnoplossing is het niet”, vertelt Valerie Mattheussens, diëtiste bij Weight Watchers. Bij faddiëten focus je vaak op één bepaalde voedingsgroep, waardoor er geen balans en evenwicht in je voedingspatroon zit. Daardoor krijg je vaak onvoldoende vitaminen of voedingsstoffen binnen.
Lees ook: Van depressie tot diarree: de invloed van de darmen op lijf en geest
Zo trap je niet in de val van hypediëten
Als je resultaat wil op lange termijn dan is het belangrijk om te kiezen voor een voedingspatroon dat je kan volhouden en waarbij je jezelf genoeg gunt. Valerie Mattheussens noteerde alvast enkele tips om op een gezonde en duurzame manier gewicht te verliezen én het vol te houden.
- Denk aan balans. Een goede balans tussen vetten, eiwitten en vezels aangevuld met voldoende water, groeten en fruit is de sleutel tot een gevarieerde, gezonde én lekkere eetgewoontes die je op lange termijn kan volhouden. Hiermee zorg je voor balans in de voedingsstoffen, maar balans is meer dan dat (zie volgende tip).
- Blijf genieten! Een dieet dat je kan volhouden is een dieet waarin je blijft genieten van eten. Het is belangrijk om balans te vinden tussen gezond eten en blijven genieten. Geniet af en toe van een stukje chocolade of een heerlijk stuk kaas. Ook dat past binnen een evenwichtig voedingspatroon.
- Denk aan lichaamsbeweging. Een dieet speelt zich niet alleen af op je bord. Ga op zoek naar een vorm van bewegen die voor jou werkt en die je kan inpassen in je dagelijkse leven. Wandel eens naar het werk in plaats van de bus te nemen, of neem de trap in plaats van de lift. Je hoeft daarbij niet meteen een abonnement in de fitness te nemen, alle beweging is goed.
- Vind jouw ‘waarom’. Iedereen heeft een persoonlijke reden waarom hij of zij werkt aan een gezonde levensstijl. Wat is die van jou? Bedenk waarom jij aan jezelf wil werken en wat je doel is. Dit zal je helpen gemotiveerd te blijven in moeilijke periodes.
- Focus niet alleen op resultaten. Natuurlijk, je wil gewicht verliezen, maar denk ook aan de gezonde gewoontes die je jezelf eigen maakt. Elke stap (letterlijk én figuurlijk) is er eentje in de goede richting! Zo werk je in kleine stappen naar het grotere doel toe.
Lees ook: Dit zijn alle voordelen van sporten voor, tijdens en na je werkdag