Daarom heb je toch nog zin in een dessert als je eigenlijk te veel gegeten hebt
© Unsplash

Daarom heb je toch nog zin in een dessert als je eigenlijk te veel gegeten hebt

Door Florianne Thys
Leestijd: 1 min

Met een verzadigd gevoel nog een dessert naar binnenwerken: wetenschappers van eNeuro beschrijven waarom we dat doen. De 'infralimbische cortex' in onze hersenen is hetgene dat ervoor zorgt dat we niet meer nadenken over een extra kilootje. Meer zelfs, we gaan hierdoor expliciet op zoek naar eten.

Eerder onderzoek maakte duidelijk dat onze interesse in een maaltijd snel afneemt aangezien we het nogal snel als saai en eentonig ervaren van zodra we er een portie van op hebben. Hierdoor voelen we ons verzadigd en krijgen we geen hap meer binnen. Althans, geen hap meer van die ene maaltijd. Zodra er iemand een dessert voor je neus plaatst, vind je plots wel nog een gaatje. Uit onderzoek blijkt dat hiervoor een duidelijke verklaring is: de infralimbische cortex.

Honger- en verzadigingsgevoel

Zowel ons hongergevoel als het gevoel dat we verzadigd zijn, wordt aangestuurd door het zenuwstelsel in onze hersenen en verschillende hormonen die het lichaam aanmaakt. Van zodra we een lege maag hebben in combinatie met het hormoon ghreline dat onze maagwand afscheidt, wekt dat onze eetlust op. Als je maaltijd op is, ervaar je het verzadigde gevoel en zijn het andere hormonen, zoals leptine en cholecystokinine, die onze vertering in gang zetten. Eén van de verklaringen voor dat vrije gaatje dat we behouden, is glucose. Suiker heeft een grote invloed op de ontspanningsreflex van je maag. Bij een grote inname van suiker bijvoorbeeld, gaat je maag uitzetten. Dat zorgt er voor dat je minder druk ervaart en zou kunnen blijven eten. Een dessertje erbij vormt op dat moment géén enkel probleem. Maar glucose is hiervoor niet de enige reden.

Pexels

/

Oplossing voor overgewicht zit in onze hersenen

Het internationale team eNeuro voerde testen uit met ratten, waarbij men de activiteit in de dieren hun infralimbische cortex uitschakelde en hen daarna blootstelde aan lekkernijen. Met als resultaat dat de ratten niet meer aten dan ze nodig hadden. Op het moment dat ze voldoende hadden, stopten ze en kon de geur hen niet verder verleiden. De wetenschappers noemen dit een groot succes. De tools die ze hanteerden bij de dieren om bepaalde neuronen uit te schakelen, zouden het wereldwijde probleem van overgewicht kunnen veranderen. In België is obesitas en overgewicht een groot probleem, net zoals in de meeste geïndustrialiseerde landen. Uit cijfers van 2018 bleek dat maar liefst 49 procent van de 18-plussers overgewicht had. Het zou zelfs gaan over 21 procent van de bevolking die lijdt aan obesitas. En corona deed hier nog een schepje bovenop. Het onderzoek van eNeuro vereist nog verder onderzoek, maar the solution is in the running.

Unsplash

 

Lees meer Marie Claire op: Dog Chef: healthy voer voor een happy hond; Het nieuwe afvallen: het eten van de juiste voedingscombinaties; Interview: sportarts Chris Goossens over obesitas, dieetrages en het belang van bewegen.

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Dessert, Hongergevoel, Infralimbische cortex, Onderzoek, Overgewicht.