Meer gelukshormoon
Zonlicht heeft een directe invloed op ons hormoonstelsel. Het zorgt ervoor dat ons lichaam meer endorfine aanmaakt, ook wel gekend als ons gelukshormoon. Endorfine is een stof die pijn onderdrukt en ons meer energie en een euforischer gevoel bezorgt.
Niet alleen zorgt de zon voor meer endorfine in ons lichaam, het verhoogt ook de aanmaak van serotonine en cafeïne. Deze stoffen helpen om een onrustig gevoel te bedaren en maken ons in het algemeen vrolijker.
Lees ook: Zo houd je je handen in topvorm
Deze drie stoffen samen – endorfine, serotonine en cafeïne – in combinatie met de zon werken dus als een soort natuurlijke antidepressivum.
Is het je trouwens ook al opgevallen dat je op warme zonnige dagen minder eetlust hebt? Dat komt ook door de verhoging van het serotonine-niveau onder invloed van de zon. Het zorgt ervoor dat je eetlust onderdrukt wordt.
Meer geslachtshormoon (?)
Vaak wordt er ook beweerd dat de zon zorgt voor meer geslachtshormonen in ons lichaam. Daardoor zouden we sneller verliefd worden. Een onderzoek uitgevoerd in Oostenrijk en gepubliceerd in The Journal of Clinical Endocrinology toonde aan dat mannen meer testosteron aanmaken onder invloed van de zon. De onderzoekers volgden 2.299 mannen gedurende één jaar en ontdekten dat een verhoogde blootstelling aan zonlicht hun testosteronproductie met maar liefst 69% deed toenemen.
Lees ook: Is een gezichtsreiniger de belangrijkste sleutel tot een mooie huid?
Maar dat de zon voor meer liefde in de lucht zorgt, wordt door vele experts ook in twijfel getrokken. In de zomer komen mensen sowieso meer buiten om contact te zoeken met elkaar. Mooi weer zorgt voor een goed gevoel, waardoor nieuwe mensen ontmoeten, klinkt als een aanlokkelijk idee. Verliefdheid treedt dan vaak gemakkelijker op dan in de winter, wanneer we liever gezellig binnen blijven.
Vitamine D
Blootstelling aan de zon stimuleert de aanmaak van vitamine D, wat de botten versterkt en aandoeningen zoals astma en diabetes verzacht. Maar hiervoor moet de zon wel hoger dan 45 graden aan de horizon staan. In de winter is dat dus niet het geval waardoor we minder vitamine D binnenkrijgen.
Lees ook: Deze sterren omarmen hun natuurlijk grijs haar
Hoewel je vitamine D vindt in voedsel zoals eieren en melk, is het heel belangrijk dat je ook voldoende in de zon zit. Want 90 à 95 procent van onze totale behoefte aan vitamine D halen we uit zonlicht.
Beter geheugen door de zon
Ten slotte is ook ons geheugen gebaat door meer blootstelling aan zonlicht. Onderzoek uit het Verenigd Koninkrijk toonde aan dat mensen die regelmatig in de zon zitten een beter geheugen hebben dan zij die dat niet doen. Dat komt omdat de zon ervoor zorgt dat je meer zuurstof binnenkrijgt, waardoor de zenuwcellen in de hersenen beter hun werk gaan doen.
Maximum een kwartier per dag
Maar het is ook geweten dat te lang in de zon zitten niet goed is voor ons lichaam. Te veel UV-stralen kunnen op lange termijn onder andere voor huidkanker zorgen.
Daarom is het aangeraden om 10 tot 15 minuten per dag, met je hele lichaam, in de zon te zitten. Dat is genoeg tijd om de nodige hoeveelheid vitamine D (10 microgram per dag) binnen te krijgen.
Zit je liever wat langer in de zon? Vergeet dan ook zeker niet te smeren. Zelfs voor dat dagelijkse kwartiertje zon is het eigenlijk best om je al in te smeren. Zo geniet je van de positieve effecten van de zon, terwijl de zonnecrème rustig intrekt.