8 op de 10 Belgen vinden voedselverspilling een probleem: zo ga je daarmee om
©

8 op de 10 Belgen vinden voedselverspilling een probleem: zo ga je daarmee om

Leestijd: 1 min

Meer dan 8 op 10 Belgen, zo'n 84%, vindt voedselverspilling een groot probleem. Toch gooit 86% wel eens voedsel weg. Ruim een kwart doet dat wekelijks. Voornaamste reden daarvoor? Bedorven producten in de (koel)kast (81%), een verstreken houdbaarheidsdatum (80%) en restjes na een maaltijd (65%). Dat blijkt uit een onderzoek van Phenix, de app tegen voedselverspilling, naar aanleiding van 'Stop Food Waste Day'. Ze geven enkele tips om voedselverspilling tegen te gaan.

We gooien jaarlijks heel wat eten weg in de vuil- of composteerbak en daar zit nog heel wat bij dat nog prima eetbaar is. Gelukkig zijn de meeste Belgen zich hier bewust van én meer; 86% van de Belgen geeft aan al veel te doen om voedselverspilling tegen te gaan en ruim driekwart (77%) is bereid nog meer actie te ondernemen.

Lees ook: “Iedereen moet een dagcrème gebruiken” & andere skincaremythes ontkracht

/

Top 7: Wat doet de Belg altijd of meestal om voedselverspilling te vermijden?

  1. Op de houdbaarheid letten van producten wanneer ik boodschappen doe (85%)
  2. Een boodschappenlijstje maken vooraleer ik naar de winkel ga (79%)
  3. Mijn voorraadkast checken vooraleer ik boodschappen doe (78%)
  4. Mijn koelkast zo organiseren zodat alle producten goed zichtbaar zijn (73%)
  5. Met restjes koken (73%)
  6. Mijn koelkast zo organiseren zodat alle producten op de juiste plaats, en bij de juiste temperatuur, staan (63%)
  7. Mijn maaltijden op voorhand plannen in een week- of maandmenu (42%)
/

Lees ook: Deze 7 droomparadijzen bewijzen dat luxe en duurzaamheid hand in hand gaan

Hoe ouder, hoe minder voedsel we verspillen

Terwijl maar liefst 92% van de -35-jarigen aangeeft wel eens voeding weg te gooien, doet (slechts)  8 op de 10 55-plussers dit. Daar heeft vooral opvoeding iets mee te maken “voedsel weggooien doe je niet” wordt door een derde van de 55-plussers als voornaamste reden gegeven om het niet te doen, tegenover 19% van de -35-jarigen. Uit gewoonte, “ik ben zo opgevoed”, volgt op de tweede plaats (26% van de 55-plussers tegenover 16% van de -35-jarigen).

/

Hoe kunnen we verspilling tegengaan?

  1. Een kans geven aan “lelijke” groenten en fruit. We laten deze stukken groenten en fruit vaak links liggen omdat we (te) gewend zijn aan “perfecte” producten, waardoor ze dus vaak direct in de vuilnisbak eindigen, nog zonder dat ze zich hebben kunnen tonen in de supermarkt. Tip: ga naar de lokale handel of zelfs boer, daar vind je ze wel!
  2. Kijken naar de houdbaarheidsdatum. En rekening houden met: TGT : te gebruiken tot – na deze datum kan het schadelijk zijn voor je gezondheid om deze producten te consumeren. En THT : ten minste houdbaar tot – dit is een indicatieve datum, waarna het product eigenlijk nog dagen, weken, soms wel maanden, kan geconsumeerd worden. 
  3. Een doggybag vragen op restaurant. Wist je dat de helft van de verspilling gelinkt aan de consument op restaurant plaatsvindt? Nochtans zijn er tips om dit te vermijden. In de meeste restaurants kan je simpelweg een ‘doggy bag’ vragen om je restjes mee naar huis te nemen.

Margo Verhasselt De artikels van >

Heeft nooit iets met geometrische vormen gehad tot ze naar de Brusselse binnenstad verhuisde en maakt nu meer reclame voor de hoofdstad dan pakweg de toeristische dienst. Zegt verdomd veel 'it is what it is' voor iemand die niet echt een idee heeft van wat ze doet, tenzij op het gebied van lifestyletrends dan. Altijd te vinden voor een vroege apero met een gezellige babbel op een nog toffer terras.