Is een gezichtsreiniger de belangrijkste sleutel tot een mooie huid?
© MCB

Is een gezichtsreiniger de belangrijkste sleutel tot een mooie huid?

Leestijd: 2 min

Het maakt niet uit wat voor huidtype je hebt of wat voor huidproblemen er bij je spelen. Of het nu gaat om acne, rimpels, roodheid, mee-eters of vergrote poriën: dé basis voor een mooie en gezonde huid is een gezichtsreiniger. 

/

“Gedurende de dag en nacht stapelen talg, dode huidcellen en overig vuil zich op. Maak je dit niet schoon, dan zal je huid er dof en onregelmatig uit gaan zien. De poriën kunnen verstoppen en je loopt meer kans op het krijgen van puistjes. Ook de werkzame stoffen van een toner of moisturizer zullen beter doordringen in een gereinigde huid”, legt dr. Jetske Ultee uit. “De ideale cleanser reinigt de huid goed, zonder de barrièrefunctie van de huid te verstoren. Deze barrièrefunctie is het harnas van je huid.”

Waarom is je gezicht wassen met water niet voldoende?

“Water lost vet deeltjes niet goed genoeg op (denk aan afwassen met lauw water zonder afwasmiddel). Verstopping van de talgklieren kan dan toenemen. Ook kun je met alleen water make-up resten niet verwijderen. Daarbij kunnen de werkzame stoffen in een toner of moisturizer beter doordringen in een gereinigde huid. Gebruik van een cleanser is een van de belangrijkste onderdelen van je skincare regime”, aldus de Nederlandse onderzoeksarts in de cosmetische dermatologie.

Zo gebruik je een gezichtsreiniger

“Een cleanser gebruik je over het algemeen zowel ’s ochtends als ’s avonds. Heb je een enigszins droge en gevoelige huid dan kan je volstaan met alleen ’s avonds gebruik van een cleanser. Kies een cleanser die goed bij je huidtype past (bijvoorbeeld voor de droge of vette huid). Bij het reinigen heb je slechts een kleine hoeveelheid cleanser nodig. Gebruik vooral niet teveel: dit geeft geen beter resultaat. Gebruik altijd lauw water om je huid mee af te spoelen; dit is milder voor je huid dan koud of warm water. Voordat je je gezicht wast kan je ervoor kiezen eerst je oogmake-up te verwijderen met een speciale make-up remover. Als je je haar gaat wassen, doe dit dan eerst en gebruik daarna de cleanser. In veel shampoos zitten stoffen die je huid kunnen irriteren en die wil je zo snel mogelijk van je huid af hebben.”

Zo vind je de juiste cleanser voor jouw huidtype

Zoals eerder gezegd, is het belangrijk om voor een milde cleanser te kiezen. Vermijd producten met irriterende ingrediënten zoals parfums, kleurstoffen en alcohol. Wie een “normale” huid heeft, kan alle kanten uit, maar met een lotion gezichtsreiniger zit je vrijwel altijd goed. Als je een gecombineerde huid hebt (met vette en droge gebieden) is een schuimachtige consistentie of geltextuur ideaal. En dat geldt ook voor wie een vette huid heeft. Mensen met een droge huid kiezen tenslotte best voor een gezichtsreiniger met een romige textuur.

Shop hieronder een aantal van onze favoriete cleansers:

Vond je dit interessant? Lees dan ook: Deze sterren omarmen hun natuurlijk grijs haar, Daar is de lente, daar zijn de rozengeuren & De beauty- en badkamergeheimen van Violette Serrat.

Timon Van Mechelen De artikels van >

Als mode-expert weet hij trends en ontwikkelingen als geen ander te duiden. Is weg van Dries Van Noten en Prada en ziet zijn kleren als waardevolle investeringen. Haalt evenveel plezier uit de stockverkopen als jij uit je verjaardag, kerst en zomervakantie samen. Vindt verder weinig bevredigender dan te veel natuurwijn drinken en mensen kijken op een terras.

Tags: Beauty, Skincare.