De Togolees-Duitse Delali Ayivi verzorgt de beelden van de campagne. Het toont een inspirerende groep vrouwen die zich allemaal op hun eigen bijzondere manier inzetten voor het behoud van het milieu en de cultuur van Togo.
ARMEDANGELS ging ook in gesprek met vier sterke vrouwelijke leiders uit Togo.
Dit bericht op Instagram bekijken
Vrouw in de kijker: Aimée Abra Tenu Lawani
Aimée is een sociaal ondernemer die zich inzet voor de bescherming van het milieu en de bevordering van het Togolese vakmanschap. Haar NGO, STEJ Togo, is de katalysator geweest voor verschillende ondernemingen, waaronder Zam-Ké, een accessoirelijn gemaakt van hergebruikte plastic zakken, en Kari Kari Africa, dat ambachtelijke, biologische zepen aanbiedt. Haar inspanningen ondersteunen een vrouwencollectief dat karitéboter maakt en een boerderij die zich toelegt op agro-ecologie en werkgelegenheid biedt aan gedetineerden in plaatselijke gevangenissen.
Wat was het moment dat je besloot om een verschil te maken?
“Toen ik 13 was, won ik een wedstrijd om een radioprogramma over kinderrechten te presenteren. Hierdoor leerde ik dat er veel kinderen waren die niet zo fortuinlijk waren als ik. Al snel richtte ik mijn NGO op waarmee ik veel projecten heb gedaan op het gebied van recycling, drinkwater en sanitaire voorzieningen. Ik ben omringd door een geweldig team van jonge mensen die begrijpen hoe belangrijk het is om samen te werken aan een betere wereld.”
Lees ook: 9 milieuvriendelijke seksspeeltjes om je seksleven duurzamer te maken
Hoe ziet een betere wereld er voor jou uit?
“Een wereld van vrede, rechtvaardigheid, gelijkheid en vriendschappelijke relaties tussen de mensen in onze gemeenschappen. Als we toegewijd zijn, kunnen we projecten opzetten om deze visie uit te voeren en werkelijkheid te laten worden. En in onze dagelijkse activiteiten kunnen we het goede voorbeeld geven. We kunnen anderen respecteren, waarde hechten aan lokale grondstoffen en voorouderlijke tradities en werknemers eerlijk betalen.”
Wat motiveert jou?
“Met al mijn initiatieven een impact hebben, dat is mijn drijfveer. Ik heb in Lyon gestudeerd. Ik had in Frankrijk kunnen blijven en gewoon een normale baan kunnen krijgen. Maar ik heb een kind en een stiefkind en wil een zuivere wereld achterlaten waar ze kunnen ademen, reizen en de wonderen van deze planeet ontdekken; haar mensen, culturen en etnische groepen. Ik wil hen echt deze rijkdommen bieden. Dus, bij elke stap die ik vandaag zet, denk ik aan morgen.”
Vrouw in de kijker: Adjowa Koufam
Adjowa is ambtenaar op het ministerie van Milieu in Togo en nationaal secretaris-generaal van het African Women’s Network for Community Forestry Management (REFACOF). Daarnaast heeft zij een vereniging opgericht onder de naam Women Committed to Local Development. Gedurende haar hele carrière heeft ze zich ingezet voor de strijd tegen ontbossing en opwarming van de aarde in heel Afrika.
Wat doe jij om verandering teweeg te brengen in Togo?
“Mijn bijdrage bestaat erin vrouwen aan te moedigen zich te interesseren voor openbare aangelegenheden en voor het beheer van de stad door de natuurlijke rijkdommen te beschermen. Via mijn vereniging geven we ook voorlichting aan plattelandsvrouwen over de aanleg van gemeenschapsbossen, wat twee vliegen in één klap is, omdat deze bossen vrouwen in staat stellen zichzelf te financieren en het milieu in Togo te verbeteren.”
Lees ook: 7 nieuwe films en series om in juli te kijken op Streamz en Streamz+
Togo heeft het hoogste aantal vrouwen in managementfuncties in Afrika. Is dit iets waarvan jij denkt dat het een verschil maakt?
“Ja, dat doet het. De afgelopen tijd is de regering begonnen het beheer van ons land aan vrouwen toe te vertrouwen. Het hoofd van de Nationale Assemblee is bijvoorbeeld een vrouw en onze premier is een vrouw. Vrouwelijk leiderschap is in opmars in Togo.”
Hoe zou een betere wereld eruitzien?
“Een betere wereld is een wereld waar publieke goederen eerlijk worden beheerd, waar de natuur in haar volle glorie wordt hersteld en we omringd door bossen leven. Mijn visie is om iedereen aan te moedigen zich in te zetten voor natuurbescherming.”
Vrouw in de kijker: Malaika Nabillah
Malaika is studente geneeskunde, creatief directeur en textielontwerpster. Haar merk Capzules biedt lokaal bedrukte batik en wasprint stoffen aan. Ze produceerde deze campagne samen met haar vriendin Delali Ayivi en samen hebben ze ook Togo Yeye ontwikkeld, een doorlopend visueel project dat de identiteit van Togo verkent door de ogen van de jonge mode- en kunstontwerpers van het land.
Hoe ziet een betere wereld eruit?
“Een betere wereld is een wereld waarin iedereen verantwoordelijker en ecologischer is. Vandaag de dag zijn we te kapitalistisch en individualistisch geworden en staan we minder open voor de wereld om ons heen. Maar we moeten voor het milieu zorgen om voor onszelf te kunnen zorgen. We moeten dus proberen bij alles wat we doen onze goede wil te tonen, meer vastberadenheid aan de dag te leggen en met mededogen zij aan zij met anderen te werken.”
Lees ook: Met deze vijf tips van ixina haal je je keukendroom in huis
Togo heeft het hoogste aantal vrouwen in managementfuncties in Afrika. Wat betekent ‘women empowerment’ voor jou?
“Het feit dat vrouwen in Togo belangrijke politieke posities zijn gaan bekleden, zet jonge meisjes aan om nog veel meer te doen. In Afrika bekleden vrouwen meestal niet dit soort posities, dus het feit dat vrouwen hier meer zichtbaarheid hebben, helpt ons om onafhankelijk te zijn. In mijn eigen familie was het mijn moeder die de leiding had over alles, dus zij gaf mij het goede voorbeeld en nu wil ik vrouwen motiveren om zich te richten op wat ze willen doen en op te houden grenzen te stellen aan hun capaciteiten.”
Wat motiveert jou?
“Het is de vriendschap en samenwerking die Delali en ik hebben opgebouwd die me motiveert. Deze is gebaseerd op vertrouwen, gelijkheid en rechtvaardigheid, en dat kan op zijn beurt andere mensen in Togo en de diaspora inspireren om samen te werken. Het was in het begin niet gemakkelijk, omdat mensen dachten dat ik Delali’s assistente was omdat zij in de diaspora zit. Maar we hebben die mentaliteit overwonnen en bewezen dat je als vrouwen hard kunt samenwerken om je doelen te bereiken.”
Vrouw in de kijker: Delali Ayivi
Delali is een Togolees-Duitse fotografe die woont en werkt in Londen en Lomé. In 2021 werd ze geselecteerd voor FOAM Talent, Photo Vogue Festival en de Taylor Wessing Photography Prize van de National Portrait Gallery. Ze heeft deze campagne voor ARMEDANGELS geschoten in samenwerking met haar vriendin Malaika Nabillah, met wie ze ook Togo Yeye heeft opgebouwd, een doorlopend visueel project dat de jonge creatieve gemeenschap van Togo viert.
Wat was het moment waarop je besloot om een verschil te maken?
“Als tiener begon ik belangrijke literatuur te lezen en gesprekken te voeren met mijn vrienden over hoe de diaspora kan interageren met de mensen die in onze thuislanden wonen. En door mijn fotografie leerde ik diversiteit toe te voegen aan de beelden van zwarte identiteiten en zwarte culturen. In mijn geval kan ik inzicht bieden in wat het betekent om Togolees te zijn en in de Togolese diaspora in Europa te leven.”
Lees ook: Jongeren vinden gehoorbescherming bij uitgaan nog steeds nutteloos
Wat motiveert jou?
“Met Togo Yeye, en mijn andere samenwerkingsprojecten met Malaika, is het belangrijk dat we controle hebben over onze beelden. Wat willen we dat de wereld ziet van ons land en van onze creatieven? We weten hoeveel een beeld kan zeggen over cultuur en identiteit en dat het de kracht heeft om de perceptie van mensen te veranderen. Dat is wat ons enorm drijft. We zijn ook zo gepassioneerd en hebben zoveel energie als we op pad gaan om te fotograferen en zien altijd nieuwe dingen die we willen vastleggen.”
Wat kunnen we allemaal doen om verandering teweeg te brengen?
“Het kan overweldigend aanvoelen om hierover na te denken, omdat er zoveel dingen zijn die moeten veranderen. Dus ik denk dat de beste mentaliteit is om je te richten op jouw hoekje van de wereld en iets te vinden dat je drijft, en van daaruit verder te gaan. Voor Malaika en mij is het onze grote droom om de creatieve gemeenschap in Togo te versterken, zodat ze internationaal meer kansen krijgt.”