Voix Orales
Ondanks de dalende cijfers is de pil nog steeds de meest populaire vorm van anticonceptie wereldwijd. Er wordt echter bijzonder nonchalant omgesprongen met de hormonencocktail in de kleine tabletjes. Een grondig medisch onderzoek is veelal niet aan de orde, laat staan een psychologisch. Hierdoor krijgen veel mensen die ongesteld worden, zowel cisgender vrouwen als non-binaire en transpersonen, ongewenste bijwerkingen. Brusselse fotografe Valentine Jamis was zo iemand. “Ik raakte geïnteresseerd in de bijwerkingen van orale anticonceptie aangezien ikzelf last had van angstaanvallen. Ik begon er boeken over te lezen en keek documentairereeksen over mensen met soortgelijke ervaringen en wou hen ontmoeten,” vertelt Valentine ons over de inspiratie van haar fotoreportage ‘Voix Orales‘.
Van donkere gedachten tot woede-uitbarstingen, van snel(er) overprikkeld zijn tot een libido dat naar bijna niets wordt gereduceerd: de mogelijke bijwerkingen van de hormonen in de pil zijn niet de minste. Toch wordt vooral gesproken over de eventuele positieve aspecten zoals het genezen van acné. Of de oorzaak van de bijwerkingen wordt aan andere factoren gewijd. Het ontbreken van zin in seks wordt als een stereotiep vrouwenprobleem afgeschilderd, een aanhoudend opgeblazen gevoel ligt aan verkeerde voeding en hoofdpijn zal vast chronische migraine zijn. Wie oprecht polst naar de ervaringen van zij die de anticonceptiepil slikken of geslikt hebben, hoort een andere kant van het verhaal. Aan de hand van de fotoreportage ‘Voix Orales’ wilt Valentine Jamis dit duidelijk maken.
“Tijdens mijn project zag ik een echte opluchting na de getuigenis van de geportreteerde personen. De bijwerkingen zijn een reëel probleem. We moeten erover praten en geïnteresserd zijn in anticonceptiemiddelen die onze gezondheid niet schaden.“
Merk op, Valentine Jamis is niet categorisch tegen de hormonale pil. Het doel van de fotoreportage is om haar twijfel over het overdreven systematisch voorschrijven ervan in twijfel te trekken. Hoewel het niet eenvoudig is om een onderwerp zoals deze aan fotografie te linken, was het voor Jamis belangrijk om de gezichten achter de getuigenissen te laten zien, hun woorden te versterken en meer zichtbaarheid en inclusiviteit te geven.
Louka (20 jaar)
“Oktober 2017, ik heb een afspraak met mijn gynaecologe. Het is immers niet makkelijk als man om je regels te krijgen. Ze schrijft me een pil voor genaamd ‘Colprone’ die mijn maandstonden kan regelen. Ik moet twee dosissen per dag nemen. Tijdens de eerste twee maanden krijg ik mijn regels niet, dat stelt me tevreden, maar al snel krijg ik toch enkele kleine bloedingen. De gyneacologe vertelde me dat dit kon gebeuren, het is zeldzaam, maar op dat moment was het niet abnormaal.”
“Een maand later had ik nog steeds enkele bloedingen tijden mijn ‘maandstonden’. Ik gaf het nog wat tijd, denkende dat het zichzelf wel zou oplossen. Tot ik heel veel pijn kreeg aan mijn eierstokken. Ik kon niet meer niezen, hoesten of te hard lachen zonder overmand te worden van pijn. Twee à drie dagen nadat ik het bijna niet meer uithield, ging ik naar de dokter. Een echo onthulde dat ik een cyste op mijn eierstokken had, dus nam ik wat medicatie tot het verdween. Niet veel later stootte ik op een ander probleem. Drie maanden aan een stuk had ik elke dag bloedingen, zonder tussenpozen. Mijn gynaecoloog kon mij niet uitleggen waarom. Ik besloot te stoppen met de pil. In februari ben ik aan een hormonale kuur begonnen die hopelijk een einde maakt aan deze miserie.”
Amandine (23 jaar)
“Ik nam de pil van mijn 13 tot 21 jaar. Ze raadden het mij aan toen ik nog jong en seksueel onactief was om milde acné te behandelen en mijn hormonale en menstruatie cyclus te reguleren. Rond mijn negentiende ben ik mezelf beter beginnen informeren. Ik realiseerde me dat de pil een invloed kan hebben op mijn humeur evenals op het ongemak dat ik in mijn lichaam voelde. Toen ik op mijn eenentwintigste enkele maanden gestopt was met slikken, was ik helemaal ontregeld. Ik verloor gewicht en kreeg te maken met goedaardige eierstokcysten. Beetje bij beetje kreeg ik ook terug last van cystische acné op mijn gezicht, rug en dijen. Niet alleen lichamelijk maar ook mentaal was ik aan het lijden. Ik kreeg angstaanvallen en sloot mezelf op.”
“Ik heb het gevoel dat ik mijn lichaam niet de kans heb gegeven om zich in zijn eigen tempo te ontwikkelen, en dat ik de gevolgen draag van iets wat ik zie als vergiftiging. Ik ben verontwaardigd wanneer ik zie met hoeveel gemak de pil wordt voorgeschreven aan onwetende meisjes die seksueel onactief zijn. Dat er zo simpel mee wordt gehandeld. Ik ben ondertussen bijna 24 jaar oud en mijn lichaam stabiliseert. Ik ontdek hoe mijn lichaam van nature werkt, ik voel me beter in mijn vel en ben trots op mijn beslissing en het doorstaan van deze hormonale storm.”
Sinds het project online staat, zijn er al vele mensen naar voren gekomen met hetzelfde probleem. “Het gaf me des ter meer het idee dat dit probleem veel meer mensen treft dan we denken,” zegt Valentine. “Er is te veel verkeerde informatie over de hormonale pil en het wordt tijd om te evolueren naar een natuurlijker alternatief.”
Lees meer Marie Claire op: Voor veel meisjes stopt de lockdown nooit, Amper 29 jaar, nu al een derde solotentoonstelling: maak kennis met Ben Sledsens en Streetstyle fotografe Raia Maria Laura onthult anekdotes achter haar celebfoto’s.