Streetstyle fotografe Raia Maria Laura onthult anekdotes achter haar celebfoto’s
© Raia Maria Laura

Streetstyle fotografe Raia Maria Laura onthult anekdotes achter haar celebfoto’s

Door Marie Geukens
Leestijd: 2 min

Een wereldbekende fotografe in het modemilieu die je met haar achternaam aanspreekt. Dat is Raia. Toen ze als drop-out van de opleiding fotografie aan Sint-Lucas met een vriend-blogger naar de Fashion Week in Milaan ging, ontvlamde haar liefde voor de camera opnieuw.

Ze fotografeerde mooie mensen op straat in zwart-wit, volgens de stijl van haar grote inspiratiebron wijlen Peter Lindbergh. Via Getty Images leerde ze achteraf wie ze waren: Erica Pelosini, Alessandra Ambrosio… Ook de Kardashians, Gigi Hadid, Stella Maxwell en Donatella Versace verschenen al vlug voor haar lens. Het was de zomer van 2016 en Raia Maria-Laura was 19.

Dit stuk verscheen in het novembernummer 2019 van Marie Claire: 

 

Voir cette publication sur Instagram

 

Une publication partagée par RAIA (@raiamarialaura) le

 

/

Portfolio

“Voor het vijfde jaar mocht ik eindelijk naar de kunstschool om fotografie te volgen. Ik had gespaard voor een Canon 1100 D met een 1855-lens en ik maakte van alles foto’s: een steen, een boom, een gebouw. Ik wilde zuivere en eenvoudige beelden maken zonder veel bij te lichten of te stylen en liefst zonder Photoshop.”

Raia is de enige dochter uit een Siciliaanse familie van zes kinderen. In haar derde levensjaar gaan haar ouders uiteen. Ze wordt op haar twaalfde geplaatst in een Limburgs kindertehuis, samen met haar jongere tweelingbroertjes, nadat haar mama in de gevangenis terechtkwam. “Wanneer we haar bezochten met kerst of op verjaardagen, heb ik me altijd sterk gehouden voor mijn broertjes. Ik wilde niet wenen in hun bijzijn.”

Lees ook: Kriebelt het om zelf met het fototoestel aan de slag te gaan? 5 tips voor de mooiste foto’s met een spiegelreflexcamera.

/

Rêveuse Sauvée

De fotografie zorgde ervoor dat ze op het rechte pad bleef en de omstandigheden dat ze niet snel onder de indruk raakte van materialisme en oppervlakkigheid. “Ook al ben ik een echte dromer, ik werk hard om te bereiken wat ik voor ogen heb.” Rêveuse Sauvée, de eerste van haar veertien tattoos, vat haar leven tot nu toe samen.

 

Voir cette publication sur Instagram

 

Une publication partagée par RAIA (@raiamarialaura) le

De laatste is ‘FREE’. “Eergisteren liet ik hem zetten voor de campagne Free to be van Zalando. Ik streef er altijd naar om mij vrij te voelen. Ik ben altijd een koppige geweest. Het leven zit raar in elkaar. Het kan morgen gedaan zijn. Dan wil ik geleefd hebben.”

Lees ook: Deze fotoreeks voorspelt het schoonheidsideaal van 2084.

/

Coming out

Raia is naast fotografe ook plussize-model en heeft een schare volgelingen op Instagram. Ze kan ermee rondkomen. Ze voelt zich geen influencer want ze blijft trouw aan haar stijl. “Mezelf kunnen zijn, dat staat op nummer één. Ik verander niet omdat de maatschappij dat wil, of omdat de trends het dicteren.

 

Voir cette publication sur Instagram

 

Une publication partagée par RAIA (@raiamarialaura) le

Ben je jezelf zonder leugens, dan gaan mensen je meer waarderen. Ik wil ook niet meer liegen over mijn liefdesbeleving.” Haar coming-out gebeurde al op sociale media, maar haar ouders volgen die niet en zijn niet op de hoogte van haar seksuele voorkeur. Ze weet dat vooral haar vader het er moeilijk mee zal hebben. Dat deert Raia niet meer.

/

‘Ik val op meisjes’

“Stel je voor: je zit aan tafel, ’t is keigezellig en plots zeg je: ‘ik val op meisjes’. Iedereen begint je aan te staren en te beoordelen. Gewoon voor dat kleine aspect. Ja, dan ben je in mijn ogen stupid. Want ik ben nog steeds dezelfde persoon als tien minuten geleden, toen het wel nog gezellig was aan tafel.”

Is dit nu de manier waarop ze wil dat haar ouders de coming-out te weten komen? “Ja, ik zou het zelfs ‘badass’ vinden. Ik ben niet opgegroeid met mijn vader of grote broers, wel met mijn kleine broertjes en zij weten het. Die zijn nu 18. Ik hou zoveel van hen. Echt waar.”

/

De portretten

 

Elise Van de Meulebroucke De artikels van >

Rolt uit bed voor runner’s high en soja lattes, herleeft in de zomer, houdt niet van hangovers maar wel van The Cure. Dol op alles wat snel gaat, behalve fastfood. In drie woorden: modegek, marathonzot en newsaholic.

Tags: Fotografie, Raia maria laura, Streetstyle.