Boeket bloemen van bloomon krijgt als eerste in Europa het biologisch keurmerk
© Bloomon

Boeket bloemen van bloomon krijgt als eerste in Europa het biologisch keurmerk

Leestijd: 3 min

Zeg het met een boeket bloemen. Of nee, doe ons maar een Bio-boeket van bloomon dat niet alleen kleurrijk en mooi is, maar ook beter voor het milieu en al haar biodiversiteit. Want sinds juni is bloomon de eerste online bloemist die een gecertificeerd biologisch boeket aanbiedt op grote schaal.

/

Een boeket bloemen zorgt voor sfeer, gezelligheid en een beetje natuur in huis. Maar voor het bij jou op tafel belandt, worden de bloemen vaak bespoten met een hele resem bestrijdingsmiddelen. Het is onder andere schadelijk voor de bijen die onmisbaar zijn in het kweekproces voor de bestuiving.

Lees ook: Duurzaam en luxueus herbronnen in Waals-Brabant

Maar zo niet, dachten ze bij bloomon. Want bloomon is de eerste online bloemist die het Europees biologisch keurmerk op een boeket mag zetten. Dat betekent dat hun Bio-boeket in zijn geheel voldoet aan alle EU-regels en eisen voor biologische productie. bloomon is zo de enige bloemenservice die een biologisch gemengd boeket op grote schaal aanbiedt, zowel in België als Nederland.

bloomon

/

100% biologisch

Het Bio-boeket is gevuld met 100% biologische veld- en korenbloemen. Biologische bloemen worden in de volle grond en op natuurlijke wijze geteeld, zonder gebruik van chemische middelen. De bloemen worden beschermd door de natuur. Dat betekent dat beestjes de gewassen beschermen tegen andere beestjes. Alleen als het écht nodig is, gebruiken de kwekers biologische gewasbeschermingsmiddelen.

Lees ook: 5 tips voor het schoonmaken van je beugel

Ook de verpakking van het Bio-boeket is dit jaar volledig recyclebaar. Er wordt bijvoorbeeld papier gebruikt dat gemaakt is van restafval van rozen en gerecycled karton. In de regio’s waar de bloomon bezorgers deur tot deur gaan, worden de boeketten vervoerd met minimale verpakkingsmiddelen, in een wrap gemaakt van duurzame en recyclebare materialen. Je kan deze daarna weggooien in de papierbak.

Het bloemenkaartje is dan weer gemaakt van tulpenafval: je kan de vezels van de tulp nog zien. En zelfs de bloemenvoeding is bio-based. Het papieren zakje is gemaakt van TFC-pulp en heeft een water-based coating. Beiden mogen ook gewoon in de papierbak.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by bloomon (@bloomon.be)

/

Gecertificeerde biokwekers

Met het Bio-boeket wil bloomon voor het derde jaar op rij de wereld van biologische bloemen in de kijker zetten. Want een biologisch boeket op tafel zetten, heeft heel wat voeten in de aarde. Zo moet elke stap van het proces voldoen aan de regels en eisen van een onafhankelijke organisatie die toezicht houdt op de biologische keten. Alle kwekers waar bloomon mee werkt, hebben een officieel certificaat nodig ter garantie dat de bloemen biologisch zijn.

Marie Claire sprak met biokweker Julain Langelaan van Op Beemster Klei die al drie jaar lang en met veel passie biologische zomerbloemen kweekt voor bloomon. Hij heeft meer dan dertig soorten, waaronder dille, sneeuwbessen en korenbloemen.

“Wat zo fijn is aan de samenwerking met bloomon, is dat je als kweker veel vrijheid krijgt. Daarnaast denkt Bloomon ook actief mee met ons.”

Waarom de keuze om biologische bloemen te kweken, Julian?

Tijdens mijn studie tuinbouw- en agribusiness ben ik er eigenlijk toevallig ingerold. Wij leerden op school dat als er problemen met luizen zijn, we gewoon moesten spuiten en dan kwam het wel goed. Maar ik had het daar moeilijk mee. Ik liet de natuur dus gewoon begaan en zag dat naderhand het probleem zich ook ‘vanzelf’ oploste. Natuurlijke vijanden aten de luizen op.”

Wat zijn de grootste uitdagingen voor de biologische bloementeelt?

“In de kweek zelf is dat onkruid: er zijn nu eenmaal minder mogelijkheden om te corrigeren. Anderzijds is een van de grootste uitdagingen verder geraken op de markt. Daarmee bedoel ik dat het biologische bloemenverhaal de klanten moet bereiken en net dat doet bloomon zo goed. Wij als kwekers hebben geen directe connectie met de klant, bloomon wel. Zij vertellen ons verhaal verder, wat heel waardevol is.”

bloomon

Waarom moeten we voor biologische bloemen gaan?

“Bloemen zijn een feelgoodproduct. Je koopt meestal een bos bloemen voor schoonheid. Daarom vind ik dat ze niet alleen bij de klant, maar ook bij ons – de plek waar ze groeien – iets ‘moois’ moeten toevoegen. Ze moeten er met andere woorden mee voor zorgen dat de biodiversiteit zo weinig mogelijk afneemt. En dat kan door biologische bloemen te kiezen.”

Wat is jouw biologische bloemendroom?

“Mijn doel is om de biologische snijbloemensector te laten groeien en de sierteeltsector groener te maken; het is geweldig om zoveel mogelijk in samenhang met de natuur te doen.

Een van mijn allergrootste dromen is eigenlijk dat ‘biologisch’ het nieuwe gangbaar wordt. Als wij als biologische kwekers het gevoel zouden hebben dat we overbodig zijn, dan kan ik er zelf tevreden mee stoppen.”

/

Haal een Bio-boeket in huis

Het aantal Bio-boeketten dat bloomon wekelijks kan aanbieden, is sterk afhankelijk van de weersomstandigheden. Het Bio-boeket kende voorgaande zomers groot succes, zowel in Nederland als België, en was in de gelimiteerde periode dat het verkrijgbaar was elke week opnieuw volledig uitverkocht. Snel zijn is dus de boodschap.

Door stijgende populariteit, neemt de vraag naar biologische bloemen ieder jaar toe. Ondertussen werkt bloomon daarom samen met zijn kwekers toe naar een groter aanbod, zodat er steeds meer mensen kunnen genieten van een biologisch boeket.

Het Bio-boeket met Europees certificaat is vanaf 15 juni verkrijgbaar via bloomon.be.
Prijs: €34,95, inclusief bezorging. Persoonlijk kaartje (optioneel): €1,95. Bijpassende Cube vaas: €22,95

 

View this post on Instagram

 

A post shared by bloomon (@bloomon.be)

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Bio-boeket, Bloemen, Bloomon.