Alles wat je wil weten over de balayage
© Getty Images

Alles wat je wil weten over de balayage

Door Kim De Craene
Leestijd: 1 min

De balayage – uitgesproken bah-lee-ahj- is terug, van nooit weggeweest. Dat de haartrend populair blijft, heeft zo zijn redenen. Een balayage past bij iedereen, vraagt weinig onderhoud en beschadigt het haar niet. We zetten alles op een rijtje wat je over de techniek moet weten, met de hulp van Sébastien Maurizio, kleurexpert bij Dessange.

Wat is een balayage ?

“In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is balayage een techniek om kleuren aan te brengen, en niet zozeer een specifieke kleur zelf. Balayage is een blondeertechniek die met de vrije hand wordt uitgevoerd en komt van het Franse werkwoord balayer wat vegen betekent. De balayage bestaat uit het oplichten van de kleur die al in het haar aanwezig is, of het nu natuurlijk of gekleurd is. De perfecte, sun-kissed balayage geeft de illusie dat het haar op een natuurlijke wijze door de zon is opgelicht. Door een vegende beweging te gebruiken, creëer je zachte, multidimensionele en natuurlijk ogende highlights.”

Hoe komt het dat een balayage tijdloze klassieker blijft?

“De balayage is in de loop der jaren steeds geëvolueerd, waardoor de techniek voortdurend in de mode is gebleven. De techniek is zo populair vanwege het natuurlijke effect dat aan elke haar – en huidskleur, textuur, type en coupe kan worden aangepast. Een balayage past bij iedereen en is uiterst veelzijdig.”

Dit bericht op Instagram bekijken

Een bericht gedeeld door Gisele Bündchen (@gisele)

 Vergt een balayage veel onderhoud?

“Voor minder onderhoud geldt: hou de basiskleur zo dicht mogelijk bij de natuurlijke kleur. Als je meer onderhoud niet erg vindt, kun je lichter gaan. Hoe dichter je bij de wortels komt, hoe meer uitgroei er zal zijn, wat meer onderhoud vereist. Om de harmonie in het haar te behouden, raad ik aan om iedere 8 tot 10 weken een balayage te laten doen.”

Hoe onderhoud je thuis een balayage?

“Het is belangrijk om de juiste producten te gebruiken, aangezien het bleekproces de staat van het haar verandert. Om een balayage zelf te onderhouden, moet je shampoos en verzorgingsproducten gebruiken die aangepast zijn aan gekleurd en gebleekt haar.”

/

Werkt een balayage op grijs haar?

“Zeker, maar het witte haar zal niet lichter worden. Daar kies je best voor een oplichting die dicht bij de huidige kleur aansluit, bij voorkeur voor beige tinten.”

Beschadigt een balayage je haar?

“Als de professional de balayage goed uitvoert, zal het haar niet beschadigd worden. Het zal echter droog aanvoelen, dus is het belangrijk om voeding en vocht toe te voegen met een haarmasker om het glanzend en gezond te houden. Als het haar te vaak en te veel wordt geverfd, is de kans groot dat het toch beschadigd wordt.”

Nog even samengevat: wat zijn de voordelen van een balayage?

“Een balayage ziet er natuurlijker uit dan traditionele highlights die vaak duidelijker afgebakende lijnen hebben. Het vergt weinig onderhoud en zorgt voor minder schade aan het haar omdat het blonderingsproduct beperkt blijft tot bepaalde lokken en lengtes.”

Lees ook: Zo creëer je imperfecte, zomerse water waves

Kim De Craene De artikels van >

Kim De Craene schrijft over beauty en lifestyle, boeken en muziek. Na tien jaar São Paulo woont ze terug in Antwerpen. Ze woonde dus zo’n kwart van haar leven in Brazilië. Wat haar toch een beetje Braziliaans maakt. Ze houdt van rode lipstick, languit op een massagetafel liggen, dansen op het strand op blote voeten, bioboeren en stelt zich bij elk dilemma vaak de vraag "wat zou Audrey Hepburn doen?"

Tags: Beauty, Kapsels.