Heeft de maan invloed op je menstruatiecyclus?
© Miokoo

Heeft de maan invloed op je menstruatiecyclus?

Leestijd: 2 min

Loopt onze menstruatiecyclus in sync met die van de maan? Er lijken in ieder geval meer gelijkenissen dan we op het eerste gezicht zouden vermoeden. 

/

De vrouwelijke cyclus omvat 4 stadia: de menstruatie, de voorbereiding op de ovulatie (rijping van eicel), de ovulatie (eisprong) en na de ovulatie (uitrijping). De vrouwelijke fases tonen heel wat gelijkenissen met de cyclus van de maan. Net zoals vrouwen iedere maand een metamorfose van hormonale veranderingen ondergaan, ondergaat ook de maan verschillende fases: van nieuwe maan naar wassende maan, volle maan en donkere maan.

In de loop van de geschiedenis en in veel culturen worden de maan- en menstruatiecyclus al geruime tijd met elkaar in verband gebracht. De gemiddelde menstruatiecyclus van een vrouw duurt ongeveer 28 dagen, wat overeenstemt met de gemiddelde maancyclus (ongeveer 29,5 dagen). “Er is nog geen grootschalig medisch onderzoek gedaan dat dit staaft. Onderzoek naar het vrouwenlichaam heeft een enorme achterstand”, vertelt Kathleen Peers, founder van menstruatielingeriemerk Miokoo. “Met Miokoo willen we net inzetten op deze expertise.”

Lees ook: Off the record: “Mijn man is seksverslaafd”

“Door openlijk te praten over menstruatie en een product op de markt te introduceren dat inspeelt op dit ‘maandelijks terugkerend fenomeen’, helpen we vrouwen om meer in contact te komen met hun lichaam. Hierdoor wordt de mentale stress rondom de menstruatie verminderd.”

/

Maancyclus vs menstruatiecyclus

Dat we er (on)bewust van overtuigd zijn dat de maan invloed heeft op de menstruatiecyclus, komt wellicht doordat er een verbazingwekkende gelijkenis is tussen de maancyclus, die 28 dagen duurt, en de gemiddelde menstruatiecyclus van westerse vrouwen. Het samenvallen van deze cycli wordt dan de Witte en Rode Maancyclus genoemd. De Witte Maancyclus betekent dat de menstruatie samenvalt met de nieuwe maan en de ovulatie met de volle maan, de rode cyclus, net omgekeerd. Vrouwen fluctueren tussen deze twee verschillende cycli. Dit principe heet de ‘wijze vrouwelijke cyclus’, waarbij wijsheid slaat op het brede spectrum van ervaringen die de vrouw ondergaat.

De Nieuwe Maan, of de donkere fase, komt overeen met de menstruatie, een tijd van vernieuwing en wijsheid. De Wassende Maan, gelijk aan de pre-ovulatiefase, kenmerkt zich door toenemende energie, creativiteit en externe focus. De Volle Maan komt overeen met ovulatie, een tijd van vruchtbaarheid, zelfexpressie en verhoogde intuïtie. De Afnemende Maan komt overeen met de pre-menstruele fase, een tijd voor zelfevaluatie, intuïtie en het loslaten van wat niet langer dient.

Miokoo

/

Invloed maan op slaap

Een team van Zwitserse biologen van de universiteit van Balen kon recent voor de eerste keer aantonen dat de maancyclus onze nachtrust beïnvloedt. De wetenschappers observeerden de hersenactiviteit, de oogbewegingen en de hormonen van dertig slapende vrijwilligers – die niet wisten waar het onderzoek over ging, zodat hun eigen overtuigingen de resultaten niet konden beïnvloeden.

Het team kwam tot verrassende resultaten. Tijdens de vier dagen voor en na volle maan is je nachtrust in totaal twintig minuten korter en heb je vijf minuten meer nodig om in slaap te vallen, terwijl de fase van diepe slaap 30 % minder lang duurt.

Een conclusie die veel stof deed opwaaien in de wetenschappelijke wereld, want tot nog toe hadden de meeste studies de hypothese dat de maan invloed heeft op onze biologische cycli naar het rijk der fabelen verwezen.

Mind the moon

Ben je maangevoelig, besteed dan extra aandacht aan de voorbereiding van je slaap tijdens de vier dagen voor volle maan. Eet ’s avonds licht en drink geen alcohol. Maak minstens een uur voor je gaat slapen je hoofd leeg en werk bijvoorbeeld niet meer op je computer. Maak je kamer goed donker. Je kan ook gebruikmaken van rustgevende etherische olie, zoals roomse kamille: masseer een halfuurtje voor je gaat slapen twee druppels op je plexus solaris. Je vindt in de handel ook heel goede natuurlijke preparaten om de slaap te bevorderen.

Lees ook: Latte make-up: de nieuwste beautytrend die TikTok domineert

Margo Verhasselt De artikels van >

Heeft nooit iets met geometrische vormen gehad tot ze naar de Brusselse binnenstad verhuisde en maakt nu meer reclame voor de hoofdstad dan pakweg de toeristische dienst. Zegt verdomd veel 'it is what it is' voor iemand die niet echt een idee heeft van wat ze doet, tenzij op het gebied van lifestyletrends dan. Altijd te vinden voor een vroege apero met een gezellige babbel op een nog toffer terras.

Tags: Menstruatie, Menstruatiecyclus.