Belgen worstelen met de work-life balance
© getty images

Belgen worstelen met de work-life balance

Door Melani Purnomo Widagdo
Leestijd: 1 min

Uit onderzoek van speelgoedfabrikant Lego blijkt dat 1 op 3 Belgen zich wekelijks gestresseerd voelt. Het onderzoek analyseert de vrijetijdsbesteding van volwassenen en welke rol écht spelen nog inneemt in ons dagelijkse leven.

/

De resultaten tonen vooral aan dat we blijven worstelen met het vinden van een goede work-life balance: maar liefst 43% van de ondervraagden vindt het moeilijk om een evenwicht te vinden.

Vaak zijn we na de werkuren bewust en onbewust nog bezig met ons werk. Omdat ze beseffen hoe belangrijk het is voor de fysieke en mentale gezondheid, zoekt 80% van de volwassenen naar manieren om meer te relaxen. Maar meer dan de helft vindt het nog altijd moeilijk om te ontspannen en ze nemen er zelden de tijd voor. Een van de grootste boosdoeners is tijdsgebrek.

/

Joy of missing out

Opvallend: vaak weten de ondervraagden ook niet hoe ze moeten relaxen, waardoor ze teruggrijpen naar wat ze kennen. “Veel mensen worden geleefd, en de digitale evolutie heeft daar erg toe bijgedragen met heel veel ‘screen time’ en passieve ontspanning. De ‘fear of missing out’ is ons allemaal wel bekend. We zouden moeten evolueren naar de ‘joy of missing out’. En dat kan heel eenvoudig: schuif op tijd en stond alle schermen aan de kant en doe bewust aan actieve ontspanning. Door bijvoorbeeld een constructie te bouwen kan je hoofd helemaal tot rust komen. Wanneer daar dan ook nog een creatieve component bijkomt, stijgt het geluksniveau. Spelen, ook als volwassene, kan ik dus alleen maar sterk aanbevelen als manier van relaxatie”,  Professor Gezondheidseconomie Lieven Annemans.

/

Decoratie LEGO

LEGO

Toch denkt niet iedereen dat spelen sociaal aanvaard is of dat spelen enkel te verantwoorden is wanneer je zelf kinderen hebt. Nochtans leeft de overtuiging dat spelen de creativiteit kan bevorderen. Uit het onderzoek blijkt dat Belgen door te spelen vaak terugdenken aan gelukkige momenten uit hun kindertijd.

Bij de LEGO groep is men er van overtuigd dat spelen een grote meerwaarde kan hebben in het leven van volwassenen. Elke LEGO-set die gecreëerd wordt, heeft een eigen waarde; ze zijn uitdagend om te maken en staan nadien mooi in je interieur. “We hopen dan ook dat we hiermee volwassenen terug het plezier van spelen kunnen laten ontdekken”, zegt Maarten Simons, Senior Design Manager bij LEGO.

LEGO sets voor volwassenen vind je hier.

Lees ook: Wat is motivatie, wat motiveert je en in welke valkuilen mag je niet trappen?

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Lego, Ontspanning, Relax.