Anti-Dieetdag: 5 tips om nooit meer te diëten
© Shutterstock

Anti-Dieetdag: 5 tips om nooit meer te diëten

Leestijd: 2 min

Vandaag, 6 mei, is Internationale Anti-Dieetdag. Volg jij normaal ook een strikt voedingsplan? Las dan voor de gelegenheid dan een cheat day in! Fastfood, snoep, koekjes en al dat lekkers; vandaag mag het allemaal, en morgen misschien ook, met behulp van deze tips. 

Hoewel het een uitgelezen moment is om je een dag volledig te laten gaan, werd de Internationale Anti-Dieetdag eigenlijk in het leven geroepen om de gevaren van te strikte diëten aan de kaak te stellen. “Streng en afvallen gaan niet samen. Als je jezelf te veel beperkingen oplegt, hou je het niet vol en komen de kilo’s er na verloop van tijd toch gewoon weer bij”, vertellen diëtiste Nicky Somers en coach Anne-Sophie Grisar van Weight Watchers.

Alles met mate én met verstand dus. Somers en Grisar delen alvast vijf tips om een gezonde balans te vinden qua eetpatroon opdat ‘verboden voeding’ eigenlijk niet meer bestaat. Diëten, daar doe je dus vanaf nu niet meer aan!

1. Stel jezelf de vraag: “Waarom eet ik?”

Onze hersenen maken moeilijk het onderscheid tussen dorst- en hongergevoel. Denk je dat je honger hebt, hoewel je net nog een voedzame maaltijd hebt genuttigd, drink dan een glas water voor je naar de koelkast loopt. “Maar ook externe prikkels kunnen je hongerig maken”, aldus de specialisten. “Zoals gesprekken over een nieuw restaurant, televisiereclames of de geur van vers brood als je voorbij de bakker wandelt. Als je weet waarom je iets wil eten, kan je bewustere keuzes maken”.
Of misschien snack je wel uit verveling (wat lekkers halen op het station), om jezelf te troosten (een pot ijs na een lange dag) of uit gewoonte (zak chips bij de film).

2. Eet niet op automatische piloot

Het is moeilijker dan het klinkt, maar probeer stil te staan bij elke hap die je eet. Neem voldoende tijd voor je maaltijd, ga erbij zitten (aan een tafel, jawel) en weersta de drang om door Facebook te scrollen of een boek te lezen. “Geniet vooral van de eerste hap. Neem de structuur, smaak en geur waar en kauw minstens 30 keer. Uit onderzoek blijkt dat de eerste happen het lekkerst zijn en je een tevreden gevoel geven.” Eet zeker ook niet te snel: het gevoel van verzadiging komt pas 20 minuten nadat onze maag tevreden is.

3. Zeg ja tegen een guilty pleasure

Een goede verhouding is 80% gezonde voeding (volkoren producten, vis, groenten en fruit) en 20% traktaties. Een glas wijn, pizza of een stuk chocolade mag dus, maar met mate. “Wat je jezelf verbiedt, is vaak net hetgeen je zal willen. Als je het gaat uitstellen, dan wordt het verlangen alleen maar groter en raak je gefrustreerd.” #hangry

 4. Beweeg niet omdat het moet

Als je beweging ziet als een taak, loopt (pun intended) het garant mis. “Je kan ook gewoon bewegen door een extra wandeling te maken of te gaan shoppen. Zodra je beweging als iets positiefs gaat zien – misschien zelfs als tijd voor jezelf – wordt het gemakkelijker.” Sporten hoeft ook helemaal niet lang te duren. Wat dacht je van 20 minuten HIIT (of zelfs maar 4!)?

5. Neem tijd voor jezelf

Op tijd de batterijen opladen, is belangrijk om de moed erin te houden. “Het hoeft niet altijd een volledige dag te duren, je kan ook gewoon een beperkte tijd per dag inplannen om even te gaan zitten met een kopje koffie of thee bijvoorbeeld.”

Vicky Dorny De artikels van >

Praat in memes, houdt van katten en neemt weinig zo serieus als goeie make-up. Atypische Antwerpenaar die durft toe te geven dat de stad eigenlijk één grote parking is.

Tags: Dieet, Gezonde voeding, Weight Watchers.