Alles wat je wil weten over retinal
© Spotlight launchmetrics

Alles wat je wil weten over retinal

Leestijd: 2 min

Geen enkel ingrediënt is zo populair als retinol. Maar beautykenners smeren al lang geen retinol meer op hun gezicht meer. Er bestaat immers een nieuw ingrediënt dat nog beter is: retinal.

/

De naam verschilt maar één letter, maar er zijn grote verschillen tussen retinol en retinal. Naar de nieuwkomer is er nog niet veel onderzoek gedaan maar de kwalificaties zien er wél indrukwekkend uit. Het aanbod van producten met retinal is nog klein als je het vergelijkt met het aanbod van cosmetica met zijn grootste concurrent. Maar daar komt snel verandering in. Steeds meer beautymerken creëren effectieve formules met retinaldehyde, die vaak een geboost worden met aanvullende slow-aging ingrediënten.

/

Wat is retinal?

Retinal, ook gekend als retinaldehyde, behoort tot de groep retinoïden. Zowel retinol als retinal zijn vormen van vitamine A, een vitamine die de vernieuwing van de huidcellen stimuleert. De vitamine bevordert de aanmaak van collageen, vermindert fijne lijntjes en rimpels en laat de huid er egaler uitzien. Het belangrijkste verschil tussen de twee ingrediënten? Wanneer je retinol aanbrengt op de huid, wordt het langzaam maar zeker omgezet in retinoïdezuur. Retinal daarentegen is maar één stap verwijderd van retinoïdezuur, en hoeft maar één keer omgezet te worden voordat het zijn huidverjongende werk kan doen. Omdat retinol heeft er twee nodig, werkt het langzamer en minder effectief. De krachtige samenstelling van retinal betekent dat je 11 keer sneller resultaten krijgt, die je pas zou zien bij overmatig gebruik van klassieke vormen van producten met retinol.

Lees ook: Deze vijf sporten zijn deze lente het proberen waard 

Retinal werkt antibacterieel, waardoor het niet alleen huidverjongend werkt maar ook kan ingezet worden tegen acne en rosacea. Retinal is ook perfect om op een iets rijpere huid te gebruiken. Een ander aanzienlijk voordeel? Retinal heeft geen bijwerkingen. Bij verkeerd gebruik kan retinol immers vervelende bijwerkingen geven zoals droogheid en irritatie. Kortom retinal is een degelijk lid van de retinoïden-familie dat absoluut het proberen waard is.

/

Hoe lang duurt het voor je resultaten ziet?

De eerste effecten zouden na ongeveer twee weken moeten zichtbaar zijn. Week na week worden de veranderingen duidelijker: de teint wordt egaler, verkleuring wordt lichter en de textuur verbetert. Anti-rimpel effecten van retinal zie je pas na een behandeling van drie maanden. Het duurt ook enkele maanden voordat de collageenvezels in de diepe huidlagen zijn geremodelleerd. Het liftende en verstevigende effect zie je pas na zes maanden. Retinal vereist dus regelmaat en geduld.

Hoe gebruik je retinal?

Hoewel retinal minder irriterend werkt en geschikt is voor de gevoelige of droge huid, is het toch altijd raadzaam om de huid geleidelijk aan de werking ervan te laten wennen. Breng retinal s’ avonds aan, op een schoon, gewassen gezicht. Als je een serum met retinal gebruikt, breng dan na het intrekken ervan een vochtinbrengende crème aan. Vergeet niet je gezicht tijdens de behandeling goed te beschermen tegen UV-stralen, zelfs op bewolkte dagen. Let bij aankoop van retinalproducten op de verpakking: die is best ondoorzichtig en luchtdicht, om zo te vermijden dat het product in contact komt met licht en lucht. Zo hou je de kwaliteit en de werking van alle vitamine A-vormen intact.

Lees ook: 10 street art wandelingen om te doen in België

/

Shop onze favorieten

Kim De Craene De artikels van >

Kim De Craene schrijft over beauty en lifestyle, boeken en muziek. Na tien jaar São Paulo woont ze terug in Antwerpen. Ze woonde dus zo’n kwart van haar leven in Brazilië. Wat haar toch een beetje Braziliaans maakt. Ze houdt van rode lipstick, languit op een massagetafel liggen, dansen op het strand op blote voeten, bioboeren en stelt zich bij elk dilemma vaak de vraag "wat zou Audrey Hepburn doen?"

Tags: Retinal, Retinol, Skincare.