‘Alexandrië’ in Bozar: de expo die je niet wil missen
©

‘Alexandrië’ in Bozar: de expo die je niet wil missen

Leestijd: 1 min

Alexandrie, Alexandra... Ver van clichés en oude liedjes vinden we het mythische Alexandrië, belicht door hedendaagse kunstenaars en zijn eigen rijke verleden.

De Egyptische havenstad Alexandrië werd in 330 v.C. gesticht door Alexander de Grote. De stad heeft pracht en praal, rijke culturen en complexe politieke situaties gekend. Deze tentoonstelling stelt tweehonderd archeologische werken tentoon, afkomstig uit de grootste Europese museumcollecties. Ze gaan in dialoog met creaties van zeventien hedendaagse kunstenaars. Alexandrië: vervlogen toekomsten maakt komaf met clichés en paradoxen en plaatst de stedenbouwkundige, politieke, religieuze en wetenschappelijke organisatie van de stad in de kijker.

Bovendien zien we er drie nieuwe creaties die speciaal voor deze expo ontworpen zijn: van Wael Shawky, die bekend staat voor zijn marionetten die mythologische of historische personages “belichamen”, van Jasmina Metwaly, die gedreven wordt door de vraag hoe we ons tot het verleden verhouden, en van Mona Marzouk, die voor dit event een denkbeeldig museum heeft samengesteld met architecturale creaties, hybride beelden en antiquiteiten. De tentoonstelling belicht de kritische en poëtische aspecten van een stad die de bron vormt van eindeloos veel verhalen en dromen. Alexandrië was en is nog steeds. cultureel erfgoed van de hele mensheid.

Tot 8 januari 2023 bij Bozar.

Dit artikel is geschreven in nauwe samenwerking met Bozar.

www.bozar.be

Commercieel team De artikels van >