IVF voor alleenstaanden en holebi’s toegestaan in Frankrijk, welke landen waren de trendsetters?
© Getty Images

IVF voor alleenstaanden en holebi’s toegestaan in Frankrijk, welke landen waren de trendsetters?

Door Florianne Thys
Leestijd: 2 min

IVF of in-vitrofertilisatie is een vruchtbaarheidsbehandeling die ieder jaar plusminus 5000 baby's op de wereld zet in België. Hoewel deze behandeling holebi's, alleenstaanden en mensen met vruchtbaarheidsmoeilijkheden helpt om zwanger te raken, is het nog in tal van landen ondenkbaar. Frankrijk keurde de wet vorige week goed. Maar welke landen waren hen voor?

Twee jaar lang deed de Franse regering er over om de wet omtrent IVF-behandelingen goed te keuren. De nieuwe wet staat naast bevruchting ook toe dat kinderen de identiteit van hun donor kunnen achterhalen als ze meerderjarig zijn. In België verliep dit proces veel vlotter, in 1986 werd namelijk de eerste baby via IVF geboren. Ondertussen zit België in de wereldtop wat betreft vruchtbaarheidsbehandelingen. Ook enkele andere Europese landen waren vrij modern in dat opzicht. Al knelt er soms een schoentje.

In-vitrobehandeling

Soms gebeurt het dat je niet zwanger raakt op een natuurlijke manier. Gelukkig zijn er verschillende manieren die het toch mogelijk maken om een kindje te krijgen. Een IVF-behandeling is daar één van. In-vitrofertilisatie houdt specifiek in dat de vrouw hormonen krijgt toegediend om meerdere eicellen tegelijkertijd te laten ontwikkelen. Hierbij worden de eicellen buiten het lichaam bevrucht en wordt een goed ontwikkelde eicel, ook wel embryo, enkele dagen later teruggeplaatst in de baarmoeder. Vooraleer je met deze behandeling start, doorloop je verschillende stappen zoals een uitgebreid gesprek, een vragenlijst, bijkomende onderzoeken, afspraak bij de vroedvrouw, etc. Bij een vruchtbaarheidsbehandeling gebeurt alles van naaldje tot draadje in een fertiliteitscentrum.

/

IVF-behandeling goedgekeurd

België is één van de koplopers wat betreft vruchtbaarheidsbehandelingen. Maar ook andere landen, zowel Europese als niet-Europese, bieden deze behandelingen aan, waaronder Nederland, Denemarken, Spanje, Portugal, Finland, Rusland, Oekraïne, Groot-Brittanië, Polen, Tsjechië, Zuid-Afrika, Verenigde Staten, etc. Vanaf nu mogen we ook Frankrijk aan deze lijst toevoegen. Met de nadruk op IVF-behandelingen die toegestaan zijn voor alleenstaande vrouwen en holebi’s. Wat betreft fertiliteitscentra die bekend staan voor hun in-vitrobehandelingen, vliegen we richting Finland dat populair is omwille van de gezonde en veilige omstandigheden die ze aanbiedt.

Pexels

Vervolgens is Turkije geliefd voor hun goedkope behandelingen, met als beperking dat zij deze nog niet toestaan voor alleenstaande vrouwen en holebi’s. Ook Rusland staat erom bekend dat de medische behandelingsprijzen lager liggen dan elders en voornamelijk dat de wachtlijsten zeer kort zijn. Dit geldt hetzelfde voor Polen. Tenslotte is ook Bulgarije steeds populairder voor zijn vruchtbaarheidsbehandelingen, met als reden dat de toegestane maximumleeftijd hier de menopauze betreft. In vergelijking met België is dat maar tot de leeftijd van 46 jaar.

/

Beperkingen en kosten van IVF

Op het eerste gezicht lijkt het alsof we wereldwijd grote stappen zetten wat betreft vruchtbaarheidsbehandelingen. Maar er zijn heel wat beperkingen: leeftijd speelt een rol, geaardheid en burgerlijke staat speelt een rol, de prijs loopt per behandeling soms op tot 500 euro, etc. Eind december bijvoorbeeld verbood Hongarije nog adoptie of het hebben van een kind op basis van geaardheid, wat allesbehalve acceptabel is. Op al deze factoren ligt nog een té grote focus, afhankelijk van land per land, wat ervoor zorgt dat niet iedereen dezelfde kansen krijgt. De nieuwe wetgeving in Frankrijk die IVF-behandelingen goedkeurt voor alleenstaande vrouwen en holebi’s is opnieuw een positieve wending in dit verhaal, maar we zijn er nog niet. Frankrijk vormt op dit moment vooral een voorbeeld voor landen die nog niet eerder deze boot instapten.

Lees meer Marie Claire op: 1 op de 5 zwangere vrouwen heeft mentale problemen, Nadine Struijk helpt hen van hun geboortetrauma’s af; Zwanger worden na je 40ste: risicovol of niet?; Hongarije verbiedt adoptie door holebi’s en transgenders.

 

 

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: In-vitrofertilisatie, IVF, Vruchtbaarheidsbehandeling.