Zwanger worden na je 40ste: risicovol of niet?
© Shutterstock

Zwanger worden na je 40ste: risicovol of niet?

Leestijd: 3 min

Janet Jackson, Eva Longoria, Diane Kruger... in de media hoor je steeds vaker over vrouwen die na hun 40ste nog kinderen krijgen. En niet alleen celebrities kiezen ervoor om op latere leeftijd nog zwanger te worden. Steeds meer vrouwen worden moeder nadat ze veertig zijn geworden. Maar is dat nog verantwoord of brengt het allerlei risico's met zich mee?

Veel vrouwen wachten tegenwoordig steeds langer met zwanger worden en kinderen krijgen. Eerst willen we studeren, daarna een stabiele job en vaak willen we ook eerst enkele jaren sparen vooraleer we aan kinderen denken. Steeds meer vrouwen beginnen pas aan kinderen nadat ze de veertig voorbij zijn.  Nochtans wordt een late zwangerschap vaak afgeraden. Terecht of niet?

/

Onder streng toezicht

De meeste zwangerschappen op latere leeftijd verlopen vlot, omdat de vrouwen erg nauwkeurig worden opgevolgd. Het risico op foetale misvormingen en chromosomale afwijkingen neemt met de jaren toe, omdat oudere eierstokken eicellen met een lagere kwaliteit produceren. Als je op je 25ste zwanger bent, is de kans op een baby met het Syndroom van Down 1 op 2000. Op je 40ste is de kans 1 op de 110. Na je 45ste loopt die kans op tot 1 op elke 28 embryo’s!

Raak niet meteen in paniek. Deze cijfers zijn vooral theoretisch, want een vruchtwaterpunctie wordt systematisch voorgesteld aan vrouwen die ouder zijn dan 35 jaar. De meeste baby’s met het Syndroom van Down worden  zelfs geboren bij dertigers en niet bij veertigers.

Ook het risico op een miskraam ligt hoger bij een zwangerschap na je veertigste door de veroudering van je baarmoeder en het hoger aantal genetische afwijkingen. Na 35 eindigt 1 op de 10 zwangerschappen in een spontane abortus. Rond de 40 jaar ligt dit percentage op 18% en na je vijftigste stijgt dit tot 50%.z

Meer lezen? Ontdek hier alles wat je wel (of niet) wil weten over de bevalling

/

Sneller vermoeid

Een zwangerschap stelt ons lichaam serieus op de proef. Als je na je veertigste zwanger wil worden, is je lichaam best in topvorm. Het dragen van een baby verhoogt de cardiale output met 40%, longventilatie met 60% en de nierarbeid met 30%. Veel rust en goede voeding is geen overbodige luxe. “Het lichaam van een veertiger is nu eenmaal gevoeliger aan pijn en vermoeidheid tijdens de zwangerschap”, aldus gynaecoloog Dr Marie-Claude Benattar. Een zwangerschap op die leeftijd bij vrouwen met hartproblemen, ernstige obesitas of nierfalen wordt om die reden door veel experts afgeraden.

Voor vrouwen met een goede gezondheid is een zwangerschap op latere leeftijd minder problematisch. Zeker wanneer ze de nodige voorzorgen nemen en zich regelmatig laten checken. Een extra echografie en meer bloedonderzoek op het einde van de zwangerschap staan standaard op het programma voor zwangere vrouwen boven de 40 jaar. Er wordt vaak ook aangeraden om sneller te stoppen met werken en te opteren voor een thuisbevalling, om vermoeidheid te beperken.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

My baby and me after nap time.

Een bericht gedeeld door Janet Jackson (@janetjackson) op

/

Mogelijke complicaties

Na 35 jaar is het risico op zwangerschapsdiabetes of zwangerschapshypertensie ongeveer vijf keer hoger dan normaal. De ernst van overtollig suiker in het bloed is zeker niet te onderschatten, omdat het het hart en de zenuwen van de baby kan beschadigen. De baby kan er zelfs door overlijden. Om dat te voorkomen is het belangrijk om je aan een streng dieet te houden of een behandeling met insuline te starten. Ook op hypertensie wordt er regelmatig gescreend, omdat het de voeding van de foetus kan belemmeren.

Toch is er weinig reden tot paniek. Met de goede medische monitoring van vandaag kunnen deze aandoeningen meestal getemd worden. “De complicaties voor vrouwen na de 40 zijn vandaag even hoog als bij vrouwen tussen de 30-35 jaar in de jaren 70”, verklaart professor Jean-Marc Ayoubi.

Zwanger? Ontdek hier hoe je gezond je zwangerschap doorloopt

/

Anticiperen is de boodschap

Elke vrouw die na haar veertigste een kind wil, moet zo snel mogelijk een afspraak maken met haar gynaecoloog. Als je niet snel zwanger wordt, kan hij of zij beoordelen of je nog vruchtbaar genoeg bent. Die afspraak is ook ideaal om de best mogelijke zwangerschap voor te bereiden en informatie te verzamelen over de medische geschiedenis van het koppel. Het is een fundamentele stap, want de huidige levensstijl van de ouders heeft gevolgen voor de gezondheid van het ongeboren kind.

We staan er niet altijd bij stil, maar ook de leeftijd van de vader speelt een rol. Een toekomstige vader die te oud is, verhoogt ook het risico op een miskraam. Bovendien kan het ook een belemmering vormen voor de goede geestelijke en lichamelijke ontwikkeling van het kind.

Voor beide toekomstige ouders is het aangeraden om te stoppen met roken en alcohol te drinken. Eet ook best zo gezond mogelijk en beweeg regelmatig. Veel vrouwen denken dat je enkel in het begin van je zwangerschap mag sporten, maar dat klopt niet. Een uithoudingssport met matige intensiteit wordt net aanbevolen om gewichtstoename te beperken en het risico op zwangerschapsdiabetes te verlagen. Zeker lopen en zwemmen (30 minuten per dag, 5 dagen per week) zijn goed tijdens de zwangerschap.

Emma Verbeke De artikels van >

West-Vlaamse die haar hart verloor aan Gent. Leeft zich graag uit met make-up of in de kickboksles. Houdt van goede boeken, bingewatchen en dansen tot in de vroege uurtjes.

Tags: Zwanger na 40, Zwangerschap.