Een kleine nuance: de studie werd uitgevoerd onder 3.000 Britse mannen en vrouwen met een gemiddelde leeftijd van 37 jaar. Dat is natuurlijk erg jong om “terug te kijken op” de liefdes in je leven. Daarnaast werd het onderzoek uitgevoerd door diamantair Vashi, wiens core business ligt in het maken van verlovingsringen…
Dus, hoe vaak worden we nu verliefd?
De ondervraagden bleken gemiddeld vijf relaties achter de rug te hebben, maar bekennen slechts drie keer verliefd te zijn geweest. En die drie liefdes zijn veelal onder te brengen in deze categorieën:
Je eerste: idealistische liefde
De vlinders in de buik slaan vaak voor het eerst toe tijdens de adolescentie. Met je jeugdige zorgeloosheid is iedere week een wittebroodsweek: het liefdesverhaal leest als een sprookje. Twee partners die dromen van een toekomst samen, met z’n tweetjes tegen de wereld. Tot het echte leven om de hoek staat. Gedesillusioneerd groeit het paar uit elkaar.
Je tweede: afhankelijke liefde
Na die eerste teleurstelling gaat het gebroken hart op zoek naar warmte bij een nieuwe partner. Een rebound, als je het zo wil noemen. Helaas is een relatie gebaseerd op afhankelijkheid, op verliefd zijn op een idee, gedoemd om te mislukken.
Je derde: onverwachte liefde
Na die overdonderende eerste keer, en een tweede verliefdheid uit hoop jezelf weer op te bouwen, volgt er je derde. Deze partner biedt je evenwicht en sereniteit wanneer je het het minst had verwacht. Pas nu, met de twee andere ervaringen achter de rug, zijn beide partners klaar om een verbintenis aan te gaan. Eentje om te bezegelen met een diamanten verlovingsring, bijvoorbeeld?
Lees ook: Wie zijn de sluwe mannen die tegelijkertijd meerdere relaties hebben?, Orange peel theory: dit is het verband tussen een appelsien en je relatie, Hoe ruzie maken je relatie kan redden.