Steffi Vertriest: van cheeseburger naar biobroodje
© Njam!

Steffi Vertriest: van cheeseburger naar biobroodje

Door Charlotte Van Beirendonck
Leestijd: 1 min

Als we de voorspellingen voor de foodtrends van 2017 mogen geloven, is de hype rond gezonde voeding here to stay. Steffi Vertriest hield een pleidooi voor biologische voeding in het Kaffee in Antwerpen. Van overtuigde fastfoodie veranderde ze in bio-freak. Waarom? Onbewerkte voeding geeft je energie en maakt je mooier.

Een bezige bij, deze jonge foodie. Ze kookt niet enkel voor Njam!, ze heeft ook een column bij JaniTV, werkt aan een splinternieuw kookboek en onderhoudt daarnaast haar eigen blog “ByeByeCheeseburger”. Steffi was vroeger helemaal niet zo bezig met gezonde voeding. Ze groeide op met de witte boterham met hagelslag en verorberde tijdens haar universitaire studies gemakkelijk twee Bicky-burgers als ontbijt op de trein. Haar goed metabolisme bleek een zegen. En toen kwam de omslag. Uit ijdelheid en zorgen om haar huid paste ze haar eetpatroon aan. Ze had plots meer energie, een egalere huid en voelde zich overall gewoon beter in haar vel.

Hebben we het ondertussen niet wat gehad met de predikers van het gezonde voedsel? Wat is er mis met vol-au-vent met friet? Iedereen verwerkt zijn eten op zijn eigen manier. Vertriest beaamt: “Er is inderdaad  ‘bio-individualisme’, je kan niet iedereen qua voeding en voordelen over dezelfde kam scheren. Al is er op zich wel één onwrikbare bevinding: onbewerkt voedsel is goed voor iedereen.” De meeste producten die we vandaag in de winkelrekken vinden, bestaan uit zowat 30 verschillende ingrediënten waardoor ze niet enkel ver verwijderd zijn van écht eten, ze leveren ons lege calorieën. Pure energie dus. Maar ons lichaam heeft nu eenmaal meer nodig dan enkel wat brandstof.

Voedingsstoffen zitten in pure producten en volgens Vertriest moet je die vooral in de biologische voeding gaan zoeken. Niet alleen de beperking van pesticiden levert een voordeel op, er zou ook 70% meer omega 3 in de bioteelt zitten, 40% meer anti-oxidanten en ga zo maar door. Vertriest beweert dat we over 100 jaar allemaal biologisch zullen gaan telen en eten.

Facts and figures, maar ook inspiratie om dit alles in praktijk om te zetten en snelle recepten vind je op www.byebyecheeseburger.be

Vicky Dorny De artikels van >

Praat in memes, houdt van katten en neemt weinig zo serieus als goeie make-up. Atypische Antwerpenaar die durft toe te geven dat de stad eigenlijk één grote parking is.

Tags: Bio, Biologisch, Gezond eten, Koken, Njam!, Recept, Steffi Vertriest.