Paris Fashion Week gaat terug fysiek door
© Imaxtree

Paris Fashion Week gaat terug fysiek door

Door Esther Marneffe
Leestijd: 2 min

Paris Fashion Week is zonder twijfel een van de meest geanticipeerde weken in de mode-industrie. De Fédération de la Haute Couture de la Mode bevestigt nu dat, na een jaar van digitale events, fysieke shows terug door zullen gaan. Dit is zowel een stap vooruit als een stap terug, aangezien nog niet duidelijk is of er nog plaats zal zijn voor de duurzame initiatieven die tijdens de lockdown ontsproten.

Sinds Frankrijk op 19 mei uit zijn derde lockdown kwam, gaat het gewone leven er weer zijn gangetje. Winkels, restaurants en bioscopen zijn terug open, dan is er ook weer plaats voor modeweken. Ook Paris Fashion Week zal dit seizoen weer fysieke shows organiseren, bevestigde de Fédération de la Haute Couture de la Mode. Dat is de organisatie die verantwoordelijk is voor het toezicht op de mode-industrie in Frankrijk.

“Afhankelijk van de cijfers, kunnen modehuizen hun collecties weer voorstellen via fysieke modeshows. Deze moeten in overeenstemming zijn met het gezondheidsprotocol. Verder moeten de events voldoen aan de huidige maatregelen die de overheid voorschrijft”, verklaarde de Fédération de la Haute Couture de la Mode.

/

Op de planning

Chanel nam als eerste het heft in handen en nodigde alvast live gasten uit voor de komende coutureshow in juli. Andere modehuizen zullen waarschijnlijk dit voorbeeld volgen. Pyer Moss, het merk van Kerby Jean-Raymond, zal dit seizoen officieel toegevoegd worden aan het programma. Daarmee wordt het het eerste Black American-merk ooit op de coutureweek. Verder mogen we ook Sacai-ontwerper Chitose Abe’s debuutcollectie voor Jean-Paul Gaultier op PFW verwachten. De officiële kalender moet nog worden vrijgegeven.

De data voor de komende Parijse modeweken zijn als volgt: van 22 tot 27 juni mannen, van 4 tot 8 juli haute couture en van  27 september tot 5 oktober vrouwen. Ook Milaan en New York Fashion Week zullen naar verwachting weer fysieke shows organiseren.

/

Mode-industrie = fysieke industrie

Door terug fysieke modeweken te organiseren, komen we weer in dezelfde situatie als voor corona. Fysieke shows verbruiken veel geld en zijn slecht voor het milieu. Hier kwam eerder al veel kritiek op door het publiek. Door Covid-19 leek de mode-industrie zichzelf her uit te vinden. Veel merken gaven aan ook post-pandemie op zoek te gaan naar een een duurzame manier om hun collecties voor te stellen.

Of alle lockdown-initiatieven nu teniet gedaan worden is nog niet duidelijk. Het is wel duidelijk dat de mode-industrie fysieke voorstellingen verkiest. De fysieke modeweken zullen steeds aangevuld worden met digitale functies. Hier kunnen consumenten en professionals uit de mode-industrie van over de hele wereld aan deelnemen, zonder op een vliegtuig te springen.

“Fysieke modeshows zijn krachtig door de aanwezigheid van de juiste mensen. Leidinggevenden, redacteurs, beroemdheden en influencers die van modestad tot modestad reizen, houden de miljoenenindustrie aan de gang. Verder stimuleren ze zowel investeringen als toeristenactiviteit in New York, Londen, Milaan en Parijs. Dit was het afgelopen jaar allemaal uitgewist door de pandemie. De vier modesteden hebben tijdens het afgelopen herfst / winter 2021-seizoen meer dan € 500 miljoen aan economische activiteit misgelopen”, legt het financieel dienstverleningsbedrijf Bloomberg uit.

Vond je dit interessant? Lees dan ook: Waarom de SS21/22-show van Mugler viraal gaat op sociale mediaDeze 7 nieuwe jurken van Alexander McQueen pre-fall 2021 schreeuwen knaldrangBurberry FW21/22: een liefdesbrief aan de kracht van vrouwen

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Fashion week, Fédération de la Haute Couture de la Mode, Pfw.