Een seizoensgebonden depressie: wat is het en wat kan je eraan doen?
Zoals de naam al doet vermoeden is een seizoensgebonden depressie een affectieve stoornis die zich manifesteert tijdens bepaalde periodes van het jaar. Meestal begin je de symptomen op te merken naar het einde van de herfst toe en verdwijnen ze aan het einde van de winter.
De oorzaak van een winterdip is nog niet volledig bekend, maar veel specialisten vermoeden dat het gebrek aan licht een grote rol speelt. De daling van het zonlicht tijdens de herfst-en wintermaanden leidt tot een daling van de productie van serotonine, een neurotransmitter die een cruciale rol speelt bij het beheersen van gevoelens en het regelen van de gemoedstoestand.
Hoe vermijd je een winterdip?
Het licht opzoeken
Lichttherapie is al enkele jaren aan een opmars bezig. Het principe van de therapie is erg simpel: men compenseert het gebrek aan zonlicht via het gebruik van andere lichtbronnen. Lichttherapielampen zijn zonder voorschrift verkrijgbaar, maar we raden aan hier toch eerst over te praten met je arts omdat sommige mensen last krijgen van bijwerkingen. De lampen zijn verkrijgbaar in verschillende modellen en de prijzen variëren tussen de 80 en 250 euro. De luminette bijvoorbeeld is een handige lamp die je zoals een bril op je voorhoofd kan dragen waardoor het je niet belemmert om andere activiteiten uit te voeren.
Een frisse neus halen
Kunstmatige lampen zijn interessant, maar natuurlijk zonlicht (als de zon aanwezig is natuurlijk) is nog beter. Probeer er zoveel mogelijk van te genieten wanneer de zon zich even vertoont aan de heldere hemel. Probeer in de mate van het mogelijke elke dag een halfuur tot drie kwartier te spenderen in de frisse lucht. We kunnen het niet genoeg benadrukken: een dagelijkse wandeling is een van de beste manieren om gezond te blijven.
Let op je voeding
Tijdens de koude winterdagen grijpen we nog sneller naar lekker snoepgoed en chocolade. Jammer genoeg is suiker geen goede vriend voor je gezondheid. Een klein stukje zwarte chocolade in de avond kan geen kwaad, maar je hoeft daarom niet de hele reep op te eten. In de winter, nog meer dan in de andere seizoenen, geven we zoveel mogelijk de voorkeur aan groenten en fruit om mogelijke vitaminetekorten op te vangen.
Kies indien mogelijk ook voor groenten en fruit van het seizoen. In februari is dat avocado, rode biet, andijvie, wortel, kool (uit Brussel en elders!), waterkers, sjalot, veldsla, raap, uien, pastinaken, prei, aardappelen, pompoenen, schorseneren en topinamboers. Deze maand kies je op het vlak van fruit best voor clementine, mandarijn, sinaasappel, citroen, grapefruit of appel.