3 goede redenen om Wonderland, de nieuwe expo in het MIMA, te bezoeken
© Camille Hanot

3 goede redenen om Wonderland, de nieuwe expo in het MIMA, te bezoeken

Door Camille Hanot en Emma Verbeke
Leestijd: 1 min

Als kind droomden we soms van de meest bizarre en creatieve uitvindingen zoals een levensgrote dominosteen of een machine die regenbogen schildert. Akay & Olabo, de twee Zweedse artiesten die de inspiratie vormden voor de nieuwe expo van het MIMA, hebben die bijzondere dromen ook echt gecreëerd. Wonderland is een speelse en rebelse poging om dagelijkse routine aan te vechten. Als je het ons vraagt: missie geslaagd!

2018: het jaar van ongehoorzaamheid bij MIMA

Net zoals de suffragettes, Martin Luther King en Edward Snowden doen de Zweedse Akay & Olabo aan burgerlijke ongehoorzaamheid. Ze gaan op zoek naar verlaten plekken en laten dan hun eigen sleutel maken. Wonderland volgt de avonturen van de twee stedelijke piraten die met humor een vorm van hedendaagse protest voeren. Tot 15 april nodigt het MIMA je uit in de wondere wereld van hun burgerlijke protest.

3 redenen om Wonderland te bezoeken

1.Het ludieke en interactieve aspect van de expo

Zonder meer te onthullen dan nodig krijgen bezoekers bij de ingang een slot dat ze op de kleren moeten bevestigen. Een duidelijk teken dat de expositie ook interactief is. Tijdens de expositie moet je niet alleen  je vindingrijkheid gebruiken om een deur met meerdere handvatten te openen, je moet ook flexibel zijn om in een soort autohuis te passen en je moet bovendien ook geduldig zijn om een hangslot te openen. Een ding is zeker: Wonderland is een speeltuin voor jong en oud.

MIMA wonderland

Camille Hanot

2. De gekke avonturen van Akay en Olabo

Akay en Olabo houden van avontuur. Zo doen ze niets liever dan het exploreren van verlaten gebouwen of metrostations in Stockholm. Ze brengen de locaties niet enkel een bezoekje, ze proberen er ook iets volledig anders van te maken. Ze maken van recycleren een sport en noemen inbraak een levensstijl. De expo is gebaseerd op de vele bijzondere ontdekkingen en creaties van het duo. Wonderland opent letterlijk en figuurlijk deuren, die we meestal niet openen omdat we vast hangen aan onze dagelijkse routine. De gekke uitvinden van Akay en Olabo zijn niet alleen verrassend, je gaat ook gewoon hun vindingrijkheid bewonderen. Het duo creëert waar kinderen van dromen zoals een systeem dat alle jaloezieën in een huis tegelijk sluit of  twintig blikken verf van een dak naar beneden gooien.

3. De anti-sombere tentoonstelling

Wonderland is de meest effectieve remedie tegen een najaarsdepressie en doorbreekt de dagelijkse sleur. Tijdens de tentoonstelling is niets belangrijk, behalve het ontdekken van de volgende wonderbaarlijke uitvinding van Akay en Olabo. Plezier verzekerd!

MIMA wonderland

Camille Hanot

Wonderland is te bewonderen in het Mima Museum, Quai du Hainaut 39-41, 1080 Brussel, van 26 januari tot 15 april 2018. Standaardprijs: € 9,50. Meer info via www.mimamuseum.eu

Emma Verbeke De artikels van >

West-Vlaamse die haar hart verloor aan Gent. Leeft zich graag uit met make-up of in de kickboksles. Houdt van goede boeken, bingewatchen en dansen tot in de vroege uurtjes.

Tags: Expo, Mima, Okay & olabo, Wonderland.