Eeuwenoude kunst ontmoet hedendaagse kunst in Tongerse expo
© Lore Jans

Eeuwenoude kunst ontmoet hedendaagse kunst in Tongerse expo

Door Lore Jans
Leestijd: 1 min

In het Teseum, de schatkamer van de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek, in Tongeren is de expo ReCraft van start gegaan. De tijdelijke tentoonstelling plaatst eeuwenoude Tongerse kunstobjecten tegenover hedendaagse kunst van David Huycke, Geoffry Brussatto, Ann Bessemans en het modelabel Les Hommes. Het resultaat is een unieke tentoonstelling die continu pendelt tussen heden en verleden.

Tongeren kent een erg rijk verleden dat, met de kolossale Onze-Lieve-Vrouwebasiliek, vaak erg religieus gekleurd is. Tal van kerkschatten die voordien geen plaats hadden, worden nu in de schatkamer tentoongesteld voor het grote publiek.

Je vindt er topstukken zoals oude reliekhouders, edelsmeedwerk, middeleeuwse koorboeken en zeldzame reliekbeursjes. Alle schatten zijn voorzien van informatie over hun functie, betekenis en gebruik en aan de hand van de verschillende thema’s in het museum wordt het verhaal achter de kunstobjecten verteld.

Teseum Tongeren expo recraft kunst

Lore Jans

De expo ReCraft biedt plaats aan zowel oude als nieuwe kunst. Antieke versieringstechnieken zoals granulatie worden dankzij David Huycke vergeleken met de edelsmeedkunst van nu. Huycke maakt als beeldend kunstenaar vooral voorwerpen uit zilver of staal.

Boeken boordevol Bijbelse teksten in mooie lettertypes worden naast de huidige typografie geplaatst. Hiervoor kreeg het Teseum de hulp van Ann Bessemans en Geoffrey Brusatto. Bessemans is docente grafisch ontwerp, typografie en typontwerp aan de PXL-MAD faculteit. Brusatto doceert grafisch ontwerp en is doctor in de kunsten.

Het Teseum kon ook rekenen op de heren achter het modelabel Les Hommes. Zij kregen de missie om oude klederdracht te vergelijken met hedendaagse creaties. Tom Notte en Bart Vandebosch (die bovendien zelf uit Tongeren afkomstig is) stelden hiervoor enkele van hun creaties ter beschikking.

Met deze vergelijkende expo tracht het Teseum de evolutie van de ambachtskunst te schetsen. De expo maakt deel uit van het museumparcours en loopt nog t.e.m 3 september. En wanneer je dan toch in Tongeren bent, vergeet zeker niet even binnen te springen in het Gallo-Romeins museum voor Timeless Beauty. Die tentoonstelling wordt namelijk verlengd.

Teseum Tongeren expo recraft kunst

Lore Jans

Expo ReCraft, nog tot 3 september, Teseum, Museumkwartier 2 (Vrijthof), 3700 Tongeren, www.teseum.be.

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Ambachtskunst, Expo, Les Hommes, Teseum, Tongeren.