Timeless Beauty: Van vrouwelijk naakt tot antieke beautycases
© Marc Lagrange

Timeless Beauty: Van vrouwelijk naakt tot antieke beautycases

Door Lieselotte Van Hemelrijck & Laurence Van Liedekerke
Leestijd: 1 min

'Timeless Beauty' is anders dan wat we doorgaans van het Gallo-Romeins Museum in Tongeren gewend zijn. Nog tot 30 juni laat de expo prikkelende naaktfoto's van cultfotograaf Marc Lagrange in dialoog treden met intrigerende teksten van Romeinse auteurs en prachtige antieke kunstvoorwerpen uit de collectie van het museum.

De expo Timeless beauty, die nog tot eind juni diverse zalen van het Gallo-Romeins Museum inpalmt, zet vrouwelijke schoonheid in de kijker. Schoonheid van nu, vertegenwoordigd door meer dan 50 werken van de Belgische fotograaf Marc Lagrange, maar ook schoonheid van vroeger. Zo kom je onder andere te weten hoe dames zich 2000 jaar geleden opmaakten, welke sieraden ze droegen en wat er zoal in een Romeinse beautycase zat.

De expositie is zo opgebouwd dat er als het ware een dialoog ontstaat tussen de schoonheid van nu en de schoonheid van toen. De foto’s van Lagrange mengen zich onder de Romeinse voorwerpen van het museum en poëtische teksten van klassieke auteurs zoals Ovidius en Sextus Propertius. Het resultaat is een samenspel dat zowel het oude als het nieuwe een extra dimensie lijkt te geven.

Timeless Beauty

Gallo-Romeins Museum

Marc Lagrange

De tentoonstelling is een prachtig eerbetoon aan de Belgische fotograaf Marc Lagrange. Een eerbetoon dat hij zelf helaas niet meer zou meemaken, want Lagrange overleed tijdens de voorbereidingen van deze expo. In overleg met zijn vriendin besloot het Gallo-Romeins Museum zijn werk toch tentoon te stellen.

Marc Lagrange is dan ook niet zomaar een fotograaf. Als geen ander wist hij vrouwelijk naakt tot een ware kunstvorm te verheffen, een talent dat hem zowel nationaal als internationaal beroemd maakte. Lagrange verkoos analoge fotografie boven de digitale variant. De meeste van de werken die je tot eind juni in Tongeren kan gaan bewonderen, werden zelfs gemaakt met een oude Polaroid technologie. Wij maken er kiekjes mee voor op de koelkast, Lagrange versiert er de muren van een museum mee. Verschil moet blijven.

Timeless Beauty #galloromeinsmuseum #tongeren #marclagrange #museum #preview #ml #venus

Een bericht gedeeld door Marc Lagrange Photographer (@lagrangemarc) op

‘Timeless Beauty’, tot 30 juni 2017, Gallo-Romeins Museum, Kielenstraat 15, 3700 Tongeren, www.galloromeinsmuseum.be.

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Fotografie, Gallo-Romeins Museum, Marc Lagrange, Tongeren.