10 make-up tips voor de mature huid
© Launchmetrics Spotlight

10 make-up tips voor de mature huid

Door Kim De Craene
Leestijd: 3 min

Onze huid verandert voortdurend, vooral tijdens de (peri)menopauze door dalend oestrogeen. Dit vraagt om aanpassingen in huidverzorging en make-up voor een gehydrateerde en soepele huid. Wij krijgen tien make-up tips van een experte. 

“Of we het nu willen of niet: onze huid ondervindt veranderingen doorheen ons leven”, zegt visagiste Sabine Peeters. “Van acne tot expressielijntjes, van zonneschade tot stresssymptomen. En dan komt die (peri)menopauze, die ervoor zorgt dat het oestrogeen afneemt en de huid minder soepel en gehydrateerd aanvoelt.” Dit vraagt om een aanpassing van onze levensstijl en skincare routine, maar ook van onze make-upgewoontes.

Wij zweren bij deze 10 make-up tips voor de mature huid

1. Prep is essentieel

“Wanneer we ouder worden, produceert de huid minder talg, met als gevolg: meer fijne lijntjes in het gelaat. Zorg dus steeds voor een sterke skincare routine, zéker voor je aan je make-up begint. Start met een sterk hydraterend serum, een oogcrème en een rijkere dagcrème die je met veel zorg in masseert zodat de doorbloeding van je gezicht gestimuleerd wordt. Dit zorgt er dan weer voor dat je foundation mooier vermengt met de huid en zich niet vastzet op droge plekken.”

2. De juiste foundation

“Om de huid te laten stralen, blijf je best weg van té dekkende of matte foundation. Die zal de lijntjes en donsjes op de huid nog meer in de kijker zetten. Kies liever voor foundations met een lichtere textuur en bouw de dekking lokaal op waar je het nodig acht. Geen ‘cakey’ resultaat over het hele gelaat, maar gecontroleerde extra coverage op bijvoorbeeld vlekjes of pukkeltjes. Ik geef hierbij ook graag de voorkeur aan foundations met extra hydraterende ingrediënten.”

3. Gebruik de juiste tools

Om de foundation, en andere make-upproducten, aan te brengen ga je best op zoek naar kwaliteitsvolle borstels. Hiermee behoud je de controle over je make-up en blend je de producten echt mét de huid, met een stralende teint als resultaat! Om de huid te laten stralen, blijf je best weg van té dekkende of matte foundation. Deze zal de lijntjes en donsjes op de huid nog meer in de kijker zetten.

4. Laat je niet intimideren

“Door de delicate huid op en rond de ogen, wordt het best eng om veel oogmake-up te dragen. Wil je toch de stap zetten, start dan met meer neutrale tinten van oogschaduw. Lichtglanzende oogschaduw is zeker niet verboden, maar wees er voorzichtig mee, want het kan de textuur en rimpeltjes meer accentueren. Waar mag je die dan wel plaatsen? Aan de binnenhoek van je oog en in het midden van je bewegend ooglid.”

5. Eyeliner for everyone

Eyeliner is de meest gewilde make-uptechniek, maar vaak de moeilijkste om onder de knie te krijgen. Toch hoef je er niet persé van weg te blijven. Om niet te resulteren in een harde blik, vervang je jouw zwarte eyeliner beter door een donkerbruine (waterproof!) versie. Technisch gezien breng je de liner best aan met de ogen open om zo stap voor stap de juiste vorm uit te stippelen tegen de wimpertjes, waarna je een klein ‘wipje’ maakt in de buitenhoek.

6. In de hoek

Bij het aanbrengen van kohlpotlood of oogschaduw, wil je steeds de donkerste kleur aan de buitenzijde van je oog aanbrengen en die zachtjes vervagen richting de wimperrand en arcadeboog. Alles vervagen of blenden is van essentieel belang om harde randen weg te werken. Oefen dus gerust met je oogschaduwkwasten eerst op je hand en leer zo hoe je kleuren in elkaar en in je huid laat overlopen.

7. Blush is your friend

Het komt in zoveel vormen en texturen en resultaten, wat maakt dat er geen excuus meer is om geen blush te dragen. Bij een mature huid ga je best voor een vloeibare of creamy blush of eentje die een glanzende finish heeft. Maar waar breng je die nu aan? Om het gelaat wat meer rondheid en body te geven kan je de blush op de appeltjes van je wangen plaatsen. Mààr laat dat nu net de plek zijn waar de meeste couperose voorkomt. In dat geval neem je de bolling van je jukbeenderen (het bolste gedeelte van je wang wanneer je je wangen bijeen zuigt) als uitvalsbasis en vaag je de blush uit richting de slapen.

8. Brow power

“Wenkbrauwen omkaderen je gelaat en je blik, ze geven expressie en zijn de ultieme finishing touch. Maar hoe accentueer je die wenkbrauwen als ze dunner en lichter zijn geworden doorheen de jaren? Kies wenkbrauwpoeder of -potlood die bij de natuurlijke kleur van je haar aanleunt en teken haartjes tussen je bestaande wenkbrauwen. Kam tussendoor je wenkbrauwen steeds in de gewenste vorm. Werk alles af met een getinte wenkbrauwgel die je doorheen de wenkbrauwhaartjes kamt.”

9. The only way is up

“Krul je wimpers met een wimperkruller voor je mascara aanbrengt. Vooral waterproof mascara fixeert die krul extra hard en voorkomt vlekjes gedurende de dag. Een open blik verzekerd!”

10. T-zone

“Je kan het gezicht zachtjes boetseren door te spelen met licht en donker, met glanzend en mat. Daarom bewaar ik matterend poeder enkel voor de t-zone. Door daar het invallend licht te neutraliseren, laat je wangen en ogen meer spreken, wat een jongere en frissere uitstraling geeft.”

Kim De Craene De artikels van >

Kim De Craene schrijft over beauty en lifestyle, boeken en muziek. Na tien jaar São Paulo woont ze terug in Antwerpen. Ze woonde dus zo’n kwart van haar leven in Brazilië. Wat haar toch een beetje Braziliaans maakt. Ze houdt van rode lipstick, languit op een massagetafel liggen, dansen op het strand op blote voeten, bioboeren en stelt zich bij elk dilemma vaak de vraag "wat zou Audrey Hepburn doen?"