Peter Philips van Dior: “Ga voor lippenstift, én blush, én oogmake-up én crazy hair”
© Guillaume Millet

Peter Philips van Dior: “Ga voor lippenstift, én blush, én oogmake-up én crazy hair”

Leestijd: 2 min

De Belg Peter Philips, Creative and Image Director bij Dior Make-up, wordt bewonderd voor zijn talent om traditionele schoonheidsnormen te doorbreken en te experimenteren met nieuwe concepten. Een gesprek én advies over... make-up.

/

Een van de eerste slogans die Dior in zijn oude advertenties gebruikte, is “You can dare with Dior”. Een aanpak die perfect past bij Peter Philips, de Belg die sinds 2014 creatief directeur make-up is van het Franse huis. De nieuwe collectie Rouge Dior die Philips ontwierp, illustreert perfect zijn talent voor het mixen van nieuwe en klassieke concepten.

Hoe ging je te werk bij het updaten van de lippenstiften?

“Het vernieuwen van Rouge Dior blijft een opwindende uitdaging. Hoe verbeter je een reeds uitstekend product? De lipstick, met zijn rijke geschiedenis, is een onmisbaar item in het aanbod van Dior. We streven naar innovatie zonder onze trouwe fans teleur te stellen.

Niets is zo frustrerend als ontdekken dat je favoriete kleur niet meer beschikbaar is. Daarom zijn alle klassieke kleuren behouden gebleven, maar nu met een vernieuwde formule die zowel verzorgend als duurzaam is. Het is een delicaat evenwicht: ik wil geen schokeffect creëren, maar tegelijk innoveren. Gelukkig hou ik van uitdagingen.”

Wat was het uitgangspunt?

“Ik koos bewust geen shocking pink of fel koraal: mijn focus lag op toegankelijke en natuurlijke kleuren. Het startpunt was nude, een boeiende trend. Vaak wordt nude geassocieerd met beige, maar dat is niet wat nude betekent. Neem twintig vrouwen, hun lippen zullen allemaal een andere natuurlijke kleur hebben, variërend van zacht rosewood tot donker baksteen. Mijn doel is om een breed scala aan nude- nuances aan te bieden, zodat elke vrouw een tint kan vinden die haar flatteert. Deze collectie telt dan ook 70 kleuren.”

70 tinten, dat is heel wat. Hoe kiezen we de geschikte kleur?

“Het kiezen van een lipstick mag niet aanvoelen als een opgave. Als dat wel zo is, ben je misschien geen lipstick-type. Het zou eenvoudig en intuïtief moeten zijn, een plezierige en opwindende uitdaging. Het hangt af van wat je met je lipstick wilt uitdrukken: zoek je iets gedurfds en opvallends, of eerder iets delicaats en subtiels? Probeer een sample thuis uit. Kijk of de kleur mooi blijft zitten, of het je lippen uitdroogt, en of de tint goed bij je past. Aangezien je mond belangrijk is, is het de moeite waard om tijd en aandacht te besteden aan het kiezen van de juiste kleur.”

Wat is jouw favoriete kleur?

“De klassieker 999, het iconische rood. En 100 Nude Look, een perfecte mix van beige en roze.”

Bestaat er één universele kleur die bij iedereen past?

“Ik ben geen voorstander van ‘one size fits all’-uniformiteit; creativiteit spreekt me meer aan. Toch zijn er inderdaad tinten die vrijwel iedereen flatteren. Neem bijvoorbeeld 720 Icone, een prachtig bruinroze. Deze kleur past bij elke huidskleur en leeftijd. Hij is niet te madame en niet te girly, makkelijk te dragen, en je hoeft hem niet perfect aan te brengen.”

Ga je akkoord met de ‘of ogen, of lippen’-regel, of is die achterhaald?

“In de jaren negentig, toen ik mijn carrière als visagist begon, was dat een duidelijke richtlijn die goed werkte. Het was een vaste basisregel die veilig was en weinig ruimte liet voor fouten. In 2024 hebben we een overvloed aan mogelijkheden, waardoor we volop kunnen spelen. Er is een nieuwe vrijheid om te experimenteren. Dus ik zou zeggen, ga voor een volledige beautylook, met lippenstift, én blush, én oog- make-up én crazy hair.”

Lees ook: Gregoris Pyrpylis over zijn kijk op schoonheid en de beautylijn van Hermès

Kim De Craene De artikels van >

Kim De Craene schrijft over beauty en lifestyle, boeken en muziek. Na tien jaar São Paulo woont ze terug in Antwerpen. Ze woonde dus zo’n kwart van haar leven in Brazilië. Wat haar toch een beetje Braziliaans maakt. Ze houdt van rode lipstick, languit op een massagetafel liggen, dansen op het strand op blote voeten, bioboeren en stelt zich bij elk dilemma vaak de vraag "wat zou Audrey Hepburn doen?"

Tags: Dior, Make-up, Peter Philips, Skincare.