Kimaï, Vrai en nu ook het Belgische Valquère. Juwelenmerken wereldwijd omarmen de lab grown diamant. Dat doet vermoeden dat de vraag vanuit de consument naar het artificiële zusje van de natuurlijke diamant toeneemt. Maar wat is nu precies een lab grown diamant? En vormt de steen een waardig alternatief voor de traditionele, natuurlijke variant? Wij stelden onze meest prangende vragen aan Steven Boelens, medeoprichter van de Baunat Group waartoe ook Valquère behoort.
Eerst en vooral: wat is een lab grown diamant precies?
SB: “Een lab grown diamant start als een minuscuul klein diamantzaadje dat in een paar weken uitgroeit tot een volwaardige diamant onder gecontroleerde condities in een lab. Net als de natuurlijke variant, bestaat de labdiamant in verschillende kleuren. Bovendien kan de kleur van de buitenkant anders zijn dan de binnenkant. Dat weten we pas wanneer de diamant wordt geslepen. Zo kan de kleur die we aan de buitenkant zien bijvoorbeeld intenser worden .”
“Van een volgroeide diamant kan doorgaans ongeveer de helft effectief in een juweel worden verwerkt. Net als een ruwe diamant gevonden in de natuur, heeft ook de lab grown diamant unieke kenmerken. Afhankelijk van de omgeving en omstandigheden ontstaan immers bepaalde inclusies. Bij het slijpen van de diamant probeert men vervolgens de hoogst mogelijke zuiverheid te bekomen.”
Zijn lab grown diamanten ‘here to stay’?
SB: “We zien de trend al een hele tijd opkomen en zijn ervan overtuigd dat het geen hype is maar wel een evolutie die zich op lange termijn zal blijven doorzetten. General Electric deed de uitvinding werd reeds in 1954. In de eerste plaats werden lab grown diamanten namelijk gebruikt voor de industrie, bijvoorbeeld bij het maken van machines. Aanvankelijk was er geen interesse van de consument maar zo’n vijf jaar geleden begon het tij te keren. Met toenemende investeringen in geavanceerde technologieën werd het product toegankelijker en zakte ook de prijs.”
Groeit de vraag naar lab grown diamanten vanuit een duurzaam of ethisch perspectief?
SB: “Vooral de jongere generaties tellen heel wat kritische consumenten. Het bewustzijn groeit met strengere regels rond het mijnen van natuurlijke diamanten als gevolg. Dat heeft onder andere een positief resultaat op de communities in Afrika waar diamant wordt ontgonnen. In Botswana is bijvoorbeeld zo’n 60% van het bruto binnenlands product afkomstig van de diamantsector en scoort tegenwoordig hoog onder Afrikaanse landen wanneer het op onderwijs en gezondheidszorg aankomt.”
“Het verhaal is dus eerder genuanceerd. Zo vergt het maakproces van lab grown diamanten ook energie. Al is de industrie in India ondertussen veel meer geprofessionaliseerd met labs die volledig draaien op zonne-energie. De sector erkent het grote belang van een ecologische aanpak en zet zich hier actief voor in.”
“Het is niet zo dat wie duurzaamheid voorop zet, per se voor een lab grown diamant moet kiezen. Ook de natuurlijke diamanten worden duurzamer ontgonnen en dat kunnen we met blockchain technologie perfect bewijzen.”
Welke consument kiest voor welk diamant?
SB: “Net zoals je verschillende modemerken kunt combineren voor een unieke stijl, kun je ook mixen en matchen met diamanten. Natuurlijke en lab grown diamanten zijn met het blote oog of met de loupe immers niet te onderscheiden. Ze zien er allebei fantastisch uit en schitteren even mooi. Het grote verschil ligt hem in de leeftijd. Een natuurlijke, gemijnde diamant is gemiddeld een miljard jaar oud. Een lab grown diamant is daarentegen gemiddeld een maand oud.”
“Het duurt immers slechts een paar weken om een lab grown diamant te produceren. Al kan het bij een gekleurde diamant wel langer duren. Dat is voorlopig nog een zeer moeilijk proces met trial and error.”
Is investeren in een lab grown diamant een goed idee?
SB: “Of lab grown diamanten ook een goede investering zijn zal de toekomst uitwijzen. Iemand die hiernaar op zoek is, zou Boelens aanraden een natuurlijke diamant te kopen. “Het is schaars en alsmaar moeilijker te vinden. Bovendien blijft de vraag langzaam stijgen, vooral in Azië. Kiezen voor een natuurljike diamant is in dat geval de betere optie.”