Allereerst bepaalt het type diamant de prijscategorie. Gaat het om een natuurlijke of lab-grown diamant? Die eerste wordt ontgonnen in de natuur en de andere wordt gemaakt in een lab. Hoewel ze dezelfde chemische samenstelling omvatten, is een natuurlijke diamant gemiddeld zo’n drie keer duurder. Steven Boelens, mede oprichter van de Baunat Group legt uit: “Natuurlijke diamant is een eindige grondstof die ooit zal opraken, al weet niemand precies wanneer. Na verschillende eeuwen van ontginning wordt het bovendien steeds moeilijker te vinden, wat hun schaarste benadrukt. Deze zeldzaamheid maakt natuurlijke diamanten nog specialer.”
De vier C’s
Bij het bepalen van de waarde van een diamant kijkt men vervolgens naar de vier C’s. Deze staan voor cut, colour, clarity en carat.
1. Grootte en gewicht
De meest gekende factor in het bepalen van de waarde van een diamant zijn de grootte en het gewicht. Hoe groter en zwaarder, hoe beter. Denk maar aan Hailey Bieber’s enorme verlovingsring, die op zo’n 550.000 euro wordt geschat. Het gewicht van diamant wordt uitgedrukt in karaat (‘carat’). Hierbij geldt: hoe meer karaat, hoe hoger het prijskaartje.
Niet alleen de grootte en het gewicht van de ruwe diamant zijn van belang, het draait vooral de geslepen steen. Boelens licht toe: “In eerste instantie probeert men bij het slijpen het grootst mogelijke stuk uit de ruwe diamant te halen. Meestal wordt de ruwe steen in twee verdeeld waarbij twee grote delen geslepen kunnen worden en vervolgens een aantal kleinere stukken.”
2. Zuiverheid en helderheid
Daarnaast spelen ook de zuiverheid en helderheid een rol. Hierbij wordt rekening gehouden met natuurlijke imperfecties, legt Boelens uit: “Een ruwe diamant die wordt gevonden in de natuur, bevat altijd unieke kenmerken. Afhankelijk van de omgeving en omstandigheden ontstaan soms bepaalde imperfecties.”
“Bij het slijpen probeert men deze zo veel mogelijk aan de zijkanten te krijgen. Want hoe meer deze naar het midden toe liggen, hoe lager de waarde van de diamant. Zijn de imperfecties ten slotte zichtbaar met het blote oog of enkel met de loep? Ook dat beïnvloedt de waarde”, aldus Boelens.
3. Kleur
Daarbovenop bepaalt ook de kleur mee de waarde van een diamant. De witte diamant mag geen verschillende kleuren bevatten en is best zo licht mogelijk van tint (zoals kleurtinten D-H). Gekleurde diamanten, zoals een roze of gele diamant, zijn veel zeldzamer dan de witte variant en kunnen – afhankelijk van andere factoren – een veel hogere waarde hebben.
Dit bericht op Instagram bekijken
4. Slijpvorm
Diamantslijpen is een kunst en de uiteindelijke vorm heeft een impact op de waarde. De facetten zorgen immers voor een perfecte weerkaatsing van het licht. “Als de steen te plat geslepen is, weerkaatst de schittering niet, met een doffe diamant als gevolg. Een perfect geslepen diamant vangt en weerkaatst het licht op een prachtige manier”, legt Boelens uit.
Certificaat of niet?
Eenmaal geslepen, kan de diamant gecertificeerd worden door een onafhankelijke instelling als IGI, HRD en GIA. Dit certificaat bevat een nummer waarmee de steen altijd te traceren valt. Dit nummer wordt bovendien in de diamant gegraveerd en geprint op een officieel certificaat. “Met een certificaat bewijs je de kwaliteit van een diamant maar de waarde is intrinsiek aan de steen”, bevestigt Boelens.
Design
Tot slot koop je diamanten meestal verwerkt in een juweel. Daarbij heeft het merk achter het juweel een zekere waarde, denk maar aan grote namen als Cartier of Tiffany & Co die hun juwelen zeer duur kunnen verkopen. Zowel het design als de kwaliteit van het juweel hebben een grote impact. “Je wilt dat je juwelen soepel en comfortabel kan dragen, zonder enige zorgen,” vertelt Boelens. “Bovenal wil je dat de diamanten stevig vastzitten en dat je sluiting betrouwbaar is. Bij Baunat bieden we daarom twintig jaar productgarantie. Zo laten we zien hoe zeer we vertrouwen op de kwaliteit van onze juwelen.
Bij het bepalen van de waarde van diamanten spelen dus heel wat factoren een rol. Waarom ze nu zo duur zijn? Dat is met name omdat ze hun waarde behouden. Ze zijn gezien hun hardheid nagenoeg onverwoestbaar én een schaars goed. Met een stijgende toename van het aantal hoge vermogens in Europa (+3,8% in 2023 volgens Capgemini), blijft de vraag stijgen. Zeker de moeite waard voor wie het zich kan veroorloven.
Lees ook: De mooiste jurken van Belgische merken om aan te trekken naar een trouwfeest, Editor’s pick: de gloednieuwe Dior Groove handtas, Designer dogs? Deze merken maken mode voor honden