Hoe werkt een masker op de huid?
Heb je last van huidproblemen? Dan kan een gezichtsmasker hulp bieden. Gezichtsmaskers zijn geconcentreerd in actieve bestanddelen en vergemakkelijken het herstel van de hydrolipidenfilm, ofwel: de beschermende film die het volledige huidoppervlak bedekt. Aan de bovenste huidlaag bevindt zich namelijk een emulsie van water en vet die een beschermende barrière vormt en de huid soepeler maakt.
Zo breng je een gezichtsmasker aan
Voordat je een gezichtsmasker aanbrengt, is het belangrijk dat je je huid reinigt, zodat hij vrij is van onzuiverheden. Neem ook de tijd om de huid zachtjes te scrubben. Dit zal de werking van het masker optimaliseren en de vernieuwing van huidcellen vergemakkelijken.
Wat het masker zelf betreft, is het belangrijk om een rijkelijke laag aan te brengen en de oogcontouren te vermijden. Opdat de actieve bestanddelen goed zouden indringen, moet het product zo’n 15 tot 20 minuten kunnen intrekken. Om het beste resultaat te verkrijgen, herhaal je dit proces wekelijks.
Gezichtsmaskers per huidtype
Het beautylandschap biedt een ongelooflijke variatie aan soorten maskers. Zo is er van alles van roommaskers tot gelmaskers en aardmaskers om dan nog maar te zwijgen van alle mogelijke ingrediënten die aan die maskers worden toegevoegd. Om uit al deze opties het geschikte masker voor jezelf te kiezen is het belangrijk om in te spelen op jouw persoonlijke huidtype.
Droge of gevoelige huid
Heb je van nature last van een droge huid, dan is het belangrijk om voor een vochtinbrengend masker te kiezen dat de opperhuid diep voedt. Een goed voorbeeld hiervan is een hydraterend roommasker. Je kan het best kiezen voor een masker met lipiden en vochtinbrengende actieve bestanddelen, zoals hyaluronzuur. Ook vette actieve bestanddelen zoals karitéboter of avocado zijn ideaal omdat ze de bovenste huidlaag voeden. Daarnaast is ook het gelmasker een bondgenoot van de vochtarme huid door zijn smeltende en frisse textuur. Dit masker herstelt de glans en kalmeert de huid.
Heb je niet alleen een droge huid, maar ook last van eczeem of rosea dan kan een masker verrijkt met bloemenwater of thermaal water helpen om de huid te kalmeren.
Gemengde huid
Bij een gemengde huid komt het vaak voor dat niet elke zone van de huid dezelfde behoeftes heeft. Zo kan het zijn dat je T-zone iets vetter is en je wangen dan weer iets droger aanvoelen. Als dit het geval is kan multi-masking de oplossing bieden. Door verschillende maskers op de verschillende zones te gebruiken, wordt elk huidprobleem gericht aangepakt. Gebruik bijvoorbeeld een vochtinbrengend masker op de wangen voor een optimale hydratatie. Vul aan met een kleimasker op de T-zone om de huid te matteren en je huid is binnen de kortste keren weer in balans.
Vette huid
Als je last hebt van een vette huid kan het helpen om gebruik te maken van de zogenaamde aardmaskers. Deze maskers zijn opgebouwd uit klei en bestaan in verschillende varianten. Over het algemeen is een groen kleimasker ideaal om een vette huid te kalmeren. Dit masker reguleert en absorbeert overtollig talg terwijl het de huid zuivert. Zorg ervoor dat je kiest voor een exemplaar dat ook vochtinbrengende bestanddelen bevat, zodat je gezicht niet uitdroogt. Heb je mee-eters waar je graag van af wil geraken, gebruik dan een witte klei of zink masker.
Lees ook: Belgische beauty: ken je deze merken van eigen bodem al?