Hyaluronzuur, een beautyhype op TikTok
© ZB

Hyaluronzuur, een beautyhype op TikTok

Leestijd: 1 min

Op TikTok smeren influencers massaal producten met hyaluronzuur op hun haar om het glad en glanzend te maken. Geen slecht idee, want de molecule wordt in skincare al jaren ingezet om de huid intens te hydrateren.

/

Zelfs wie weinig met beauty bezig is, heeft vast al van hyaluronzuur gehoord. Hyaluron is een molecule die van nature aanwezig is in de huid en die bekend staat om het vermogen om tot duizend keer zijn gewicht aan vocht aan te trekken en vast te houden. Hyaluronzuur werkt vochtinbrengend zoals geen ander ingrediënt. Het verfrist de bovenste huidlagen, waardoor de huid er zachter, gladder en stralend gehydrateerd uitziet. Het vermindert direct de zichtbaarheid van fijne lijntjes en rimpels.

“De wetenschappelijk bewezen ‘magie’ zit ‘m vooral in de eigenschap van hyaluronzuur om heel veel vocht in de huid aan te kunnen vullen. Eén gram hyaluronzuur kan tot zes liter water vasthouden! Ongelofelijk, toch? Wat nog indrukwekkender is, is dat hyaluronzuur de huid nooit te veel vocht geeft. Verrassend genoeg kan te veel vocht immers voor problemen zorgen, omdat het belangrijke stoffen afbreekt die de huid nodig heeft”, legt Paula Begoun van beautymerk Paula’s Choice uit.

Hyaluronzuur tegen huidveroudering

De vochtbindende eigenschap van hyaluron is ook een belangrijke bondgenoot in de strijd tegen huidveroudering. “Als je jonger bent, kan je huid de vochtbalans zelf goed op peil houden. Dit vermogen wordt minder naarmate je ouder wordt. Het resultaat daarvan: zichtbaar verlies van stevigheid en soepelheid. Kort gezegd heeft hyaluron dus belangrijke eigenschappen om huidveroudering tegen te gaan.

Lees ook: Retinol, het meest effectieve ingrediënt tegen huidveroudering.

Vooral als hyaluron onderdeel is van een complete anti-aging-routine met nog meer bewezen werkzame ingrediënten, kan het goede resultaten opleveren”, aldus Begoun.

Voor welke huidtypes is het geschikt?

Een van de vele voordelen van hyaluron is dat de molecule door iedereen verdragen wordt. Zelfs voor een gevoelige huid die snel rood of geïrriteerd is. Sterker nog: een van de redenen waarom hyaluronzuur zo goed is voor je huid, is dat het van nature kalmerend is. Dat betekent dat het ook geschikt is voor een acne-gevoelige huid.

Let wel: sommige bedrijven gebruiken wat men noemt ‘laag moleculair gewicht’ hyaluronzuur, dat een kleiner molecuul heeft dan gewoon hyaluron. Moleculen van ‘gewoon’ hyaluron zijn groter, wat verklaart waarom ze aan het huidoppervlak blijven. Door hyaluronzuur kleiner te maken, komt het verder in de bovenste lagen van de huid voor een zichtbaar beter resultaat.

Shop hieronder onze favoriete producten met hyaluronzuur voor huid én haar:

 

Timon Van Mechelen De artikels van >

Als mode-expert weet hij trends en ontwikkelingen als geen ander te duiden. Is weg van Dries Van Noten en Prada en ziet zijn kleren als waardevolle investeringen. Haalt evenveel plezier uit de stockverkopen als jij uit je verjaardag, kerst en zomervakantie samen. Vindt verder weinig bevredigender dan te veel natuurwijn drinken en mensen kijken op een terras.

Tags: Beauty, Hyaluronzuur, TikTok.