Zo krijg je gemoedsrust tijdens de zwangerschap
© Getty Images

Zo krijg je gemoedsrust tijdens de zwangerschap

Door Florianne Thys
Leestijd: 3 min

De zwangerschap is niet alleen een fysiek gebeuren, ook mentaal komt er heel wat bij kijken. Om deze hectische periode wat beter te relativeren, belicht MyFamily enkele tips die je als zwangere vrouw absoluut niet mag missen.

1. Focus op een goede ademhaling

Voor een gezonde ademhaling adem je ongeveer 12 à 14 keer in per minuut. Uiteraard verschilt dat naargelang de omstandigheden waarin je je bevindt. Hoe dan ook is het essentieel om je ademhaling onder controle te houden, helemaal als je zwanger bent. Het is namelijk de makkelijkste en snelste manier om rustig te worden en jezelf op te laden. Een makkelijke manier om goed te ademen, gaat als volgt: vul eerst je buik met lucht, dan je ribbenkast en dan je borstkas. Zodra je uitademt, probeer je alle lucht uit je lichaam te krijgen. Doe dit drie keer en je zal meteen een gloed van rust over je voelen.

/

2. Een gezonde mix van vetten, koolhydraten en eiwitten

Om je lichaam in balans te houden en appelflauwtes te vermijden, streef je naar een goede balans in voedingswaarden. Het idee van ‘een gezonde mama, een gezonde baby’ mag vrij letterlijk genomen worden. Elke voedingsstof heeft namelijk een bepaalde invloed op de groei en ontwikkeling van je kind. Goeie vetten, zoals vette vis, noten of avocado, zorgen voor meer energie, ondersteunen de groei van de placenta en hebben een positieve invloed op de hersen- en oogontwikkeling van de baby. Koolhydraten, zoals haver, fruit en quinoa, regelen de bloedsuikerspiegel én verlagen het risico op neurale buisdefecten bij de baby. Tot slot spelen ook de eiwitten een rol, zoals melk, kip of ei. Deze staan garant voor voldoende bloedtoevoer tijdens de zwangerschap en stimuleren de aanmaak van antilichamen door je baby.

/

3. Een foliumzuursupplement doet wonderen

Ons lichaam heeft nood aan foliumzuur. Meer bepaald is het nodig voor de aanmaak van rode bloedcellen en voor de werking van de zenuwen. Ondanks de noodzaak ervan maakt het lichaam geen foliumzuur aan, dus moeten we het zelf innemen. Dat kan in de vorm van voeding maar ook in de vorm van supplementen. Vooral tijdens een zwangerschap is een extra inname van foliumzuur aan te raden. Foliumzuur bevordert namelijk ook de ontwikkeling van het zenuwstelstel van je ongeboren baby. De kans op een open ruggetje, hazenlip en open gehemelte verkleinen hierdoor.

/

4. Slaap met een voedingskussen

Voor iedere vrouw voelt een zwangerschap anders aan. Zo ervaart de ene moeder meer pijnen, terwijl de andere moeder er geen kik noch mik van merkt. Hoe dan ook kan een voedingskussen voor beide situaties een grote hulp zijn. Er zijn verschillende redenen waarom je het in huis zou halen. Zoals de naam doet vermoeden, gebruik je een voedingskussen onder meer om je kind te voeden. Maar het kan ook helpen om pijnen te voorkomen, minder vocht op te houden of minder last van maagzuur te hebben. Al deze dingen kunnen wijzen op te weinig ondersteuning, wat een voedingskussen je nu net kan geven. Welk voedingskussen voor jou werkt, verschilt naargelang de behoeften. Je vindt ze in allerlei vormen en gedaanten: de wig, lichaamsvoedingskussen, total body voedingskussen, C-vorm of een U-vorm.

/

5. Vergeet ook geen ergonomisch zitkussen

Om je zithouding optimaal te verbeteren, schaf je best een ergonomisch zitkussen aan. Vooral als je voor je job vaak een bepaalde zithouding aanneemt. Het kussen kan er namelijk voor zorgen dat de bekken een juiste positie aannemen en de ruggengraat in een natuurlijke houding blijft wat pijn in de onderrug of benen kan verminderen of zelfs kan voorkomen.

/

6. Sluit een ‘doula’ niet uit

Een doula, ook wel dienende persoon, is iets om te overwegen als zwangere vrouw. Meer bepaald houdt dit een ervaren en opgeleide man of vrouw in die een moeder en haar partner ondersteunt tijdens de zwangerschap en de bevalling. Je kan het beschouwen als een rots in de branding op fysiek en emotioneel vlak, alsook op vlak van medische zorg. De grote meerwaarde aan een doula is het feit dat deze persoon zich bevindt buiten de familiale-, vriendschappelijke-, of medische kring. Een doula bouwt een vertrouwensband op met de moeder wat de aanwezigheid van oxytocine in het lichaam kan verhogen. Makkelijk gezegd is dat een hormoon dat gelinkt staat met moederbinding.

/

7. Borstvoeding is goed voor baby én moeder

Het geven van borstvoeding maakt je geen betere of minder goede moeder. Zowel de optie borstvoeding of flessenvoeding zijn goede keuzes. Wel belangrijk om te weten, is dat borstvoeding geven gezondheidsvoordelen biedt voor de moeder zelf. Enerzijds zorgt het voor een snellere genezing van postnatale kwaaltjes zoals bloedingen of het herstel van de baarmoeder. Anderzijds verminderen de hormonen die vrijkomen bij borstvoeding ook de lichamelijke stress. Het stimuleert de spieren om te ontspannen en helpt je om beter in te slapen.

/

8. Durf je Startbedrag aan te vragen

Zodra er een kindje op komst is, heb je recht op een eenmalig Startbedrag en een maandelijks Groeipakket van de overheid. Het Startbedrag houdt een bedrag in van 1.144,44 euro in dat je ontvangt voor de geboorte. Met dat geld creëer je een buffer om je kindje op een geruste manier te verwelkomen. Heel belangrijk is dat je dit bedrag zelf aanvraagt, want als je dat niet doet dan zal dit geld ook niet automatisch gestort worden. Daarnaast heb je ook recht op een maandelijks Groeipakket dat in Vlaanderen geldt tot de leeftijd van 18 jaar of 21 jaar voor kinderen met een handicap. Om een gedetailleerd beeld te krijgen van de exacte bedragen en uitbetalingstermijnen, kan je aankloppen bij MyFamily. Zij zijn één van de vijf uitbetalers van het Groeipakket. Met andere woorden zij ondersteunen gezinnen financieel, wettelijk, kwalitatief en professioneel.

Lees meer Marie Claire op: Een op de vijf moeders krijgt mentale problemen tijdens of na de zwangerschap, toch is het taboe groot; Drie vrouwen getuigen over hun postnatale depressie; Genderongelijkheid is actueel: alleenstaande moeders balanceren op armoedegrens.

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Groeipakket, Moederschap, Startbedrag, Tips, Zwangerschap.