8 nieuwe boeken van zwarte auteurs die je nu wil lezen
©

8 nieuwe boeken van zwarte auteurs die je nu wil lezen

Door Enya Torrez
Leestijd: 4 min

Witte auteurs overheersen in de wereldwijde literatuur. Al zijn er steeds meer zwarte schrijvers die anno 2020 de bestsellerslijst halen. Ontdek hier een aantal recente releases om aan jouw must-readlijst toe te voegen.

/

Je moet slechts één keer in je leven op de Boekenbeurs geweest zijn, om te weten dat er louter witte schrijvers handtekeningen uitdelen. Ook de literatuurwereld is nog steeds overwegend wit, al komt daar eindelijk verandering in. Want ja, black voices matter. Als magazine dat inzet op diversiteit en elke vorm van discriminatie afwijst, vonden we het tijd om een bescheiden bijdrage te leveren door zwarte auteurs onder de aandacht te brengen. Hier zijn acht boeken van zwarte schrijvers die een plekje in je boekenkast verdienen.

‘De vervlogen helft’ door Brit Bennett

 Brit Bennett

De vervlogen helft volgt de tweelingzussen Desiree en Stella Vignes. De twee zussen lijken wel elkaars spiegelbeeld. Wanneer ze zestien worden, lopen ze samen weg van de gemeenschap waarin ze zijn opgegroeid, maar al snel scheiden hun wegen. Eenmaal volwassen lijkt het of ze zijn alles behalve tweelingzussen. Alles is anders: hun dagelijkse leven, hun families, hun identiteit. Een van de zussen woont zelfs weer in hetzelfde stadje dat ze ooit samen probeerden te ontvluchten, de ander doet zich voor als witte vrouw zonder ooit iemand over haar verleden te vertellen, zelfs haar echtgenoot niet. Maar wat betekent dit voor de generaties na hun, wanneer oude paden zich weer lijken te kruisen? Dit boek speelt zich af over een periode van 50 jaar en toont hoe geïnstitutionaliseerd en intern racisme onze beslissingen beïnvloeden.

‘De vervlogen helft’ is onder andere hier te koop voor € 23,99. 

‘Zo’n leuke leeftijd’ door Kiley Reid

Kiley Reid

Emira Tucker is een 25-jarige zwarte vrouw die op het kind van een succesvolle witte vrouw Alix Chamberlain past. Op een dag verdwijnt de peuter en wordt Tucker beschuldigd van ontvoering. Wanneer video’s van het voorval opduiken en blijkt dat Tucker onterecht beschuldigd is, probeert Chamberlain er alles aan te doen om de situatie recht te zetten. Wat volgt is een intrigerende connectie tussen de twee vrouwen die hun beide levens op hun kop zet.

‘Zo’n leuke leeftijd’ is onder andere hier te koop voor € 19,99. 

‘Verheven koninkrijk’ door Yaa Gyasi

Yaa Gyasi

Het hoofdpersonage van dit boek, Gifty, is studente neurowetenschappen aan de prestigieuze universiteit van Stanford. Haar familie gaat gebukt onder de gevolgen van verdriet, depressie en verslaving. Met als doel om een wetenschappelijke oorzaak te vinden voor de problemen van haar familie is ze een van de beste studenten op de campus. Wanneer haar moeder belt dat ze zelfmoord wil plegen, besluit Gifty haar in huis te nemen wat haar doet terug denken aan het geloof waarmee ze opgroeide. Terwijl haar moeder in bed blijft liggen, worstelt Gifty met haar geloof en wetenschap, en zoekt naar een manier om haar liefde voor haar familie in daden om te zetten.

‘Verheven koninkrijk’ is onder andere hier te koop voor € 23,99. 

‘Queenie’ door Candice Carty-Williams

Candice Carty-Williams

Het leven van Queenie Jenkins, een 25-jarige Jamaicaans-Britse vrouw uit Londen, gaat haar even niet voor de wind. Ze krijgt een miskraam, haar vriend maakt het uit, ze moet haar appartement verlaten en als kers op de taart verliest ze haar job bij een krant. Om zichzelf op te beuren, zoekt ze afleiding in datingapps en kortstondige affaires. Al merkt ze snel dat dit haar problemen niet oplost. Therapie is dan weer iets waar haar Jamaicaanse familie niet in gelooft. Lukt het Queenie om haar positie in de maatschappij zelf te bepalen, of wordt alles bepaald door haar huidskleur?

‘Queeni’ is onder andere hier te koop voor € 19,99. 

‘De waterdanser’ door Ta-Nehisi Coates

Ta-Nehisi Coates

Hiram Walker werd geboren als slaaf. Ondanks dat hij als kind zijn moeder verloor, heeft hij iets anders buitenaards gewonnen. Een gave. Wanneer hij bijna verdrinkt in een rivier, is er een mysterieuze kracht die hem red. Deze vreemde ervaring wakkert Hirams rebellie aan. Aangespoord door zijn zelfgekozen familie op de plantage is hij vastbesloten te ontsnappen. Een ontsnapping die een woelige reis veroorzaakt. Terwijl hij verwikkeld raakt in de oorlog tussen slaven en slavenhouders, wil hij enkel terugkeren naar de plantage om zijn familie te bevrijden. Maar lukt hem dat wel? En wat moet hij daar allemaal voor opgeven?

‘De waterdanser’ is onder andere hier te koop voor € 24,99. 

‘De schaduwkoning’ door Maaza Mengiste

Maaza Mengiste

Het verhaal van Hirut speelt zich af in Ethiopië tijdens de achtergrond van de dreigende inval van Mussolini’s leger. Hirut worstelt met haar leven als bediende van legerofficier Kidane. Net als al de andere vrouwen moet zij zorgen voor gewonde strijders en het begraven van de doden. Allemaal hunkeren ze een voor een naar een actievere rol in de strijd van het Ethiopische leger. Wanneer alle hoop voor het land verloren lijkt, bedenkt Hirut een plan in een poging om het moreel op te krikken. Echter, dit is niet zonder grote gevolgen. Wanneer ze krijgsgevangen wordt gemaakt door een van de beruchtste officieren van het Italiaanse leger moet ze voor zichzelf beginnen strijden.

‘De schaduwkoning’ is onder andere hier te koop voor € 23,99. 

‘AfroLit’ door Dalilla Hermans

Dalilla Hermans

Twee jaar na de verschijning van het historische boek ‘Zwart: Afro-Europese literatuur uit de Lage Landen’ is er nu ‘AfroLit: een bloemlezing van moderne literatuur uit de Afrikaanse diaspora’. Negen Vlamingen en negen Nederlanders, een voor een dichters, opiniemakers en scenaristen, kropen in hun pen om hun verhalen te delen. Alle schrijvers wonen en werken in Vlaanderen en Nederland, maar komen oorspronkelijk uit Afrika, Noord- en Zuid-Amerika, Europa en het Caribisch gebied. Dit boek gunt je een kijk op het leven en een originele manier van storytelling uit sleutelfiguren hun ogen.

‘AfroLit’ is onder andere hier te koop voor € 21,99. 

‘Meisje, vrouw, anders’ door Bernardine Evaristo

Bernardine Evaristo

‘Meisje, vrouw, anders’ volgt twaalf personages van kleur die op zoek zijn naar iets. Dit kan gaan van een gedeeld verleden, een plek om thuis te komen tot een geliefde of zelfs een sprankje hoop. Van Londen tot Schotland, van een non-binaire socialmedia-influencer tot een 93-jarige vrouw op een boerderij. Dit boek herinnert je eraan dat we op het einde allemaal met elkaar verbonden zijn, in verdeeldheid of niet.

‘Meisje, vrouw, anders’ is onder andere hier te koop voor € 22,50. 

Lees meer Marie Claire op: 12 erotische boeken om meteen te verslinden, Dit wil je weten over ‘Filles de joie’, de Belgische Oscarinzending en Christophe Vekeman wint de Sabam Literatuurprijs.

Tags: Boekclub, Zwarte auteurs.