Dior cruisecollectie 2022: sterke, mythologische vrouwen op sneakers
© MYRTO_PAPADOPOULOS

Dior cruisecollectie 2022: sterke, mythologische vrouwen op sneakers

Leestijd: 1 min

Maria Grazia Chiuri presenteerde gisterenavond haar nieuwe cruisecollectie voor Dior in het historische Stadion Panathinaiko in Athene. De invloed van de locatie zagen we terug in de verschillende sportswear elementen die ze verwerkte in de collectie. Chiuri werkte ook samen met lokale ambachtslieden uit Griekenland om zo een ode te brengen aan het land dat ze zelf omschrijft als de bakermat van de westerse beschaving. 

Dat Maria Grazia Chiuri fan is van de Griekse mythologie is geen geheim. Ze liet zich er al door inspireren voor de lente-zomer 2020 haute couturecollectie van Dior en ook nu dienden de Oud-Griekse mythen en sagen als belangrijkste inspiratiebron. Op de catwalk resulteerde dat in heel wat zijden en chiffon jurken, zoals de peplos of godinnenjurk. De losjes gedrapeerde en geplooide lijnen geven vrouwen de vrijheid om te bewegen en leven zoals zij dat willen, een verwijzing naar Chiuri’s belangrijkste peiler: het feminisme. Geen schreeuwerige slogans op T-shirts zoals de bekende “We should all be feminists” zin uit haar debuutcollectie voor LZ17 deze keer. Maar subtiele verwijzingen die aangeven dat vrouwen zich anno 2021 moeten bevrijden uit het veelal oncomfortabele keurslijf dat mannen hen opdringen.

Dior cruisecollectie 2022

Ria Mort

/

Dior cruisecollectie 2022

Kortom, er zaten geen strakke en overdreven ‘sexy’ looks in de collectie. Chiuri presenteerde wederom looks gemaakt door en voor vrouwen, haar sterktepunt als een van de weinige vrouwen aan het roer van een groot modehuis. Verder lag de focus voornamelijk op sportswear. Bijna alle modellen droegen sneakers, we zagen leggings onder shorts, anoraks en grote bowlingtassen. Uit comfort, maar ook als verwijzing naar de historische locatie.

Lees ook: Louis Vuitton 2022: futuristische mode die doet dromen.

Het Stadion Panathinaiko in Athene is het Olympisch stadion van de eerste moderne Olympische Spelen in 1896. Het ligt in het hart van Athene, en was 2200 jaar vóór de aanvang van de Spelen van 1896 reeds gereed. Het stond blijkbaar al lang op Chiuri’s wishlist om er ooit te showen, en eindelijk kreeg ze een go van de lokale autoriteiten.

Bekijk onze favoriete looks van de Dior cruisecollectie 2022 hieronder.

Timon Van Mechelen De artikels van >

Als mode-expert weet hij trends en ontwikkelingen als geen ander te duiden. Is weg van Dries Van Noten en Prada en ziet zijn kleren als waardevolle investeringen. Haalt evenveel plezier uit de stockverkopen als jij uit je verjaardag, kerst en zomervakantie samen. Vindt verder weinig bevredigender dan te veel natuurwijn drinken en mensen kijken op een terras.