60% van de jongeren ervaart druk om te voldoen aan stereotype beeld van een man/vrouw
© Getty Images

60% van de jongeren ervaart druk om te voldoen aan stereotype beeld van een man/vrouw

Leestijd: 2 min

Uit onderzoek van Plan International België bij 736 jongeren, naar aanleiding van Internationale Mannendag, blijkt dat de helft van de Belgische jongeren toxische mannelijkheid een probleem vindt.

/

Er bestaan in de maatschappij een set ongeschreven regels over hoe een jongen of een meisje zich moet gedragen, of hoe een jongen eruit hoort te zien om als een “echte” of “mannelijke” man beschouwd te worden. Zes op de tien jongeren ervaart sociale druk om te voldoen aan het stereotype beeld van man of vrouw zijn. Dit gevoel leeft het sterkst onder jongeren tussen 16 en 19 jaar. In die leeftijdscategorie ervaart 7 op 10 jongeren (deels gevoed vanuit de media, de directe omgeving, sportclubs, school, etc.) druk voor jongens om er groot, sterk, gespierd en atletisch uit te zien. Jongens worden verwacht dominant te zijn, meisjes te ‘veroveren’, hun emoties niet te tonen. ​

Dit rigide beeld van mannelijkheid zorgt er echter voor dat mannen en jongens bepaalde gedragingen overnemen: een echte man zijn wordt door veel jonge mannen geassocieerd met onder andere overmatig drinken, gevaarlijk rijgedrag en assertief fysiek gedrag, waardoor zij zichzelf en anderen in gevaar brengen. Op dat moment wordt mannelijkheid toxisch.

/

Stereotypen en mannelijkheid, een link met gendergerelateerd geweld

In 2020 hebben vrouwen en meisjes over de hele wereld nog steeds te maken met geweld, en een schending van hun mensenrechten die vaak leidt tot langdurige fysieke, mentale en emotionele (gezondheids-)problemen. Uit cijfers van de Verenigde Naties blijkt dat bijna één op de drie vrouwen (ongeveer 736 miljoen) sinds haar 15e minstens één keer het slachtoffer is geweest van fysiek en/of seksueel geweld.

De geïnterviewde nationale en internationale experts uit het onderzoek van Plan International benadrukken dat dat er een vorm van peer pressure bestaat: onder vrienden gedragen mensen zich zoals dat van hen verwacht wordt, om erbij te horen. Dat versterkt enkele negatieve aspecten van mannelijkheid, zoals geweld. Voor meer dan 73,5% van de deelnemende jongeren leiden toxische gedragingen tot meer geweld.

Lees ook: Zo goed werden prinses Diana’s outfits nagemaakt voor The Crown

In de Belgische peiling van het onderzoek ziet 2 op 3 jongeren toxische mannelijkheid als een wereldwijd probleem en een bedreiging voor gendergelijkheid. Wereldwijd zien jongeren toxische mannelijkheid overal terugkomen, maar ze worden er vooral mee geconfronteerd in de schoolomgeving en bij de sportclub. ​

/

Stereotypen werken genderongelijkheid in de hand

Stereotypen en genderongelijkheid gaan hand in hand: door stereotypen wordt genderongelijkheid in stand gehouden en door die ongelijkheid blijven stereotypen op hun beurt overeind. Het onderzoek van Plan International België analyseerde onder andere ook de sportwereld, meer specifiek voetbal. Een wereldwijde onevenredige aandacht voor mannelijke sporters in media , de ‘traditie’ om scheidsrechters uit te schelden en ‘locker room talk’ (vrouwonvriendelijke gesprekken –al dan niet als grap bedoeld- die vaak plaatsvinden in mannelijke kleedkamers in sportclubs) houden nog al te vaak het beeld hoog van sport als de ‘habitat van de viriele man’. ​

Sport heeft een positieve impact op het leven van jongeren over de hele wereld. Het brengt positieve waarden over zoals teamwerk, fair play, solidariteit, respect, tolerantie en eerlijkheid. Het versterkt daarnaast ook onze sociale banden, netwerk en betrokkenheid bij de gemeenschap.

/

Jongeren zijn klaar voor verandering

Er is hoop: jongeren geloven dat het anders kan en moet. In de sportwereld is er verbetering gaande: van een verhoogde aandacht voor vrouwen die sporten, tot de stijgende intentie van jongeren om in te gaan tegen seksistische ‘locker room talk’.Zo’n 80% van de Belgische jongeren, zowel jongens als meisjes, geeft aan dat mannen meer aandacht moeten hebben voor de positie van de vrouw in de samenleving. Daarnaast vindt 79% dat mannen meer over hun gevoelens zouden moeten praten. Jongeren uit Senegal onderstrepen dit ook: de strijd tegen seksueel en gendergerelateerd geweld moet in België, maar ook wereldwijd een politieke prioriteit worden. Scholen, media, sportclubs, ouders en beleidsmakers kunnen helpen door diverse en inclusieve beelden en stemmen te ondersteunen en jongeren aan te moedigen te zijn wie ze zijn. Het is voor jongeren belangrijk dat mannen bondgenoten worden in de strijd tegen seksueel en gendergerelateerd geweld.

Het is belangrijk om veilige ruimtes te creëren waar jongeren kunnen discussiëren en praten over mannelijkheid, gendergelijkheid, mensenrechten, geweld en sociale normen – in scholen, maar ook in sportclubs. In dat opzicht is het raadzaam om leerkrachten en trainers op te leiden rond dit thema zodat zij de jongeren beter kunnen begeleiden op weg naar gendergelijkheid. ​

Lees ook: Comet Meetings: waar vergaderingen een gegarandeerd succes worden

Margo Verhasselt De artikels van >

Heeft nooit iets met geometrische vormen gehad tot ze naar de Brusselse binnenstad verhuisde en maakt nu meer reclame voor de hoofdstad dan pakweg de toeristische dienst. Zegt verdomd veel 'it is what it is' voor iemand die niet echt een idee heeft van wat ze doet, tenzij op het gebied van lifestyletrends dan. Altijd te vinden voor een vroege apero met een gezellige babbel op een nog toffer terras.

Tags: Gender, Plan.