5 tips om je goede voornemens in 2023 wél vol te houden
© Getty Images

5 tips om je goede voornemens in 2023 wél vol te houden

Door Hannah Gellens
Leestijd: 2 min

Het nieuwe jaar komt er aan. Vaak is dat het ideale moment voor goede voornemens. Maar hoe komt het toch deze vaak zo moeilijk zijn om vol te houden? Gezondheidscoach Steve Boedt geeft 5 tips om van 2023 echt een jaar met verandering te maken.

/

We hebben het allemaal al meegemaakt: op 1 januari neem je jezelf voor om elke week te sporten of gezonder te eten. Maar enkele weken later is dat fitnessabonnement nog maar tweemaal gebruikt en ligt jouw voorraadkast nog steeds vol met snacks.

Unsplash

Gezondheidscoach Steve Boedt komt in zijn vak vaak in aanraking met dit soort uitstelgedrag. Wij vroegen hem 5 tips om van jouw voornemens in 2022 echt realiteit te maken. “Eigenlijk hoeft het zelfs niet het nieuwe jaar zijn. Je kan eender wanneer starten met het waarmaken van jouw voornemens.”

1. Wees specifieker in jouw doel: Afvallen, sporten, goedlachser door het leven gaan … Het zijn allemaal voornemens die ruim te vatten zijn. Maak het daarom specifieker. Eind 2022 wil je bijvoorbeeld deelnemen aan een marathon, neem jezelf dan voor tegen eind maart een halve marathon te lopen.

2. Creëer een positief verhaal: Je moet niet sporten of afvallen. Je kán gaan sporten en afvallen. Kortom, zie voornemens niet als dwangmatig doelstellingen, maar als iets wat kan en mag. Hang er een positief verhaal aan vast. Want enkel zo zijn voornemens vol te houden op lange termijn.

3. Begin bij gemakkelijke dingen, de ‘basis’: Een goede basis is het begin van alles. Van daaruit kan je verder bouwen richting het grotere doel. Zo wil je afvallen, maar jouw omgeving helpt niet mee. Zo liggen er steeds snoep en snacks in de kast van jouw huisgenoten. Vraag hen daarom het te verbergen voor jou of het eventueel zelfs weg te gooien, zo kom je niet in verleiding.

4. Minimum, medium en maximum doel: Dé tip volgens Steve is om voornemens ook op te splitsen in minimum, medium en maximum.

    • Een minimum doel is wat je iedere dag met 100% zekerheid zal doen. Het is iets laagdrempelig, zoals iedere dag steeds beginnen met een aantal sit-ups.
    • Het medium doel is een standaarddoel, iets meer van ‘te moeten’. Zo wil je meer sporten en is je mediumdoel om 3 keer per week naar de fitness te gaan.
    • Het maximum doel is dat wat je uiteindelijk wil bereiken, zoals één uur sporten per dag bijvoorbeeld. Maar pas op: het maximum doel is waar veel mensen zich aan mispakken. Minimum en medium slaan ze over en het maximum doel is meteen waar alles om draait.

Zorg er dus voor een goed actieplan — minimum, medium en maximum doel — rond jouw goede voornemen op te stellen. Het zal je helpen om het deze keer ook echt vol te houden.

5. Schuif excuses aan de kant: “Vandaag heb ik echt al een drukke dag”, “Ik ben te moe”, “Het regent”, … Excuses weerhouden je alleen maar van je doel. Stop dus met excuses maken en zet jezelf aan tot actie.

Lees ook: 6 tips voor een geslaagde feestviering

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Nieuwjaar, Tips, Voornemens.